KJÆRESTER: Nini Stoltenberg og Karljohn Sivertzen var sammen i mange år. Her er de to fotografert i forbindelse med et intervju om norsk narkotikapolitikk og miljø i 2008. Foto:Markus Aarstad,VG

Forloveden døde i fjor - nå er Nini Stoltenberg død

Kjempet sammen for verdighet for rusavhengige

For halvannet år siden offentliggjorde Nini Stoltenberg og Karljohn Sivertzen forlovelsen. Nå er begge døde.

  • Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nini Stoltenberg, søsteren til tidligere statsminister Jens Stoltenberg, er død, bekreftet familien overfor NRK onsdag.

Stoltenberg var en markant stemme i norsk narkotikapolitikk, som tidligere rusavhengig. Sammen med kjæresten Karljohn Sivertzen deltok hun aktivt i debatten om holdninger til og behandlingstilbud for rusavhengige i Norge.

I februar i fjor bekreftet Nini og Karljohn overfor Se og Hør at de hadde forlovet seg, og gikk med gifteplaner.

Bare en drøy måned senere, 26. mars i fjor, døde Sivertzen. Syv måneder tidligere hadde Nini og søsknene mistet moren Karin Stoltenberg.

- Dans med min bror

Eli Sivertzen Karlsen er søsteren til Karljohan Sivertzen. Hun sier til VG at hun fikk dødsbudskapet på telefon fra Thorvald Stoltenberg onsdag formiddag.

– Det var en veldig trist beskjed å få. Det var på ingen måte forventet, sier Karlsen.

Hun sier at hun møtte Nini Stoltenberg flere ganger, blant annet i brorens begravelse.

– Hun var veldig viktig for Karljohn, og han var veldig viktig for henne. De var ett, sier hun.

Karlsen har en siste hilsen til Nini Stoltenberg:

– Dans med min bror, din aller kjæreste, dit du kommer. Hvil i fred, sier hun.

«Ekte kjærlighet»

– Karljohn var et varmt og godt menneske. Det er vondt at han nå er borte. Han har vært en del av familien i mange år, og min søster Nini har mistet sin kjære samboer, sa daværende statsminister Jens Stoltenberg i en uttalelse formidlet til VG etter Sivertzens bortgang.

Forholdet mellom Sivertzen og Stoltenberg varte i mange år.

– Jeg har aldri opplevd ekte kjærlighet før jeg traff min elskede. Det er ingen selvfølge at mennesker får oppleve det, uttalte Stoltenberg i et intervju med Se og Hør en tid før Sivertzen døde.

Sivertzen var en viktig del av Nini Stoltenbergs liv, og ble omfavnet av familien Stoltenberg. Julen 2005 fortalte han Bergens Tidende om sin reise gjennom livet med narkotika og kriminalitet - frem til han da skulle spise julemiddag hjemme hos Thorvald og Karin Stoltenberg, sammen med daværende statsminister Jens og hans familie.

– Hadde noen sagt til meg for noen få år siden hvem jeg skulle feire julen med i år, hadde jeg ledd rått, sa Sivertzen til BT.

Skarpe kritikere

Nini Stoltenberg og Karljohn Sivertzen hadde begge slitt med rusavhengighet, og kjempet sammen mot stigmatisering og for et verdig behandlingstilbud til andre i samme situasjon.

I et stort interju med VG i 2008 tok de to et oppgjør med holdningene til tiggere og narkomane i Norge - og uttalte at de var skuffet over innsatsen til regjeringen, som da var ledet av Ninis bror Jens Stoltenberg.

Den gang fortalte paret at de hadde fått bukt med stoffavhengigheten.

– Vi har snublet og vi har falt og alt det der. Men vi har kontroll over livet.

Nini Stoltenberg og Karljohn Sivertzen gikk i bresjen for flere kontroversielle forslag, som avkriminalisering av cannabis. Far og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg beskrev Nini som sin «viktigste rådgiver» da han ledet et regjeringsoppnevnt utvalg som utarbeidet en rapport om utfordringer i norsk narkotikapolitikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder