DREPT: Familien fra Kjepperud gård i Ytre Enebakk har i natt og i dag mistet 29 av sine 36 sauer etter det som skal være et ulveangrep. Lasse Kristiansen i Viltnemda har avlivet de sauene som var såpass skadet at de ikke ville klare seg. Foto:Daniel D. Laabak,Tipser.no

29 av familiens 36 sauer er døde: – Det er helt forferdelig

– Etter hvert som jeg gikk innover i skogen fant jeg døde sauer på rekke og rad. Jeg skjønte med en gang at det var ulv som hadde tatt dem.

 • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

Det sier Karianne Schea Buer (18) fra gården Kjepperud i Ytre Enebakk til VG.

Hun fikk en uhyggelig opplevelse da hun skulle luften hunden søndag formiddag.

– Da jeg kom ut på gårdsplassen stod det en enslig sau der. Det dryppet blod ut av nesen. Jeg skjønte med en gang at noe var galt, og tankene gikk fort til ulveangrep.

Buer tok deretter med seg hunden og gikk innover i skogen ved gården. Etter rundt 500 meter fant hun de første døde sauene.

– Det var et helt forferdelig syn. Det lå døde sauer på rekke og rad. Alle var bitt i strupen.

Buer sier til VG at alle sauene gikk innenfor et halvannen meter høyt rovviltgjerde.

Les også:Drepte lam - jaktet ulv i Nordmarka i juni

Ikke funnet alle sauene

FANT SAUENE: Karianne Schea Buer (18) bor på gården som eier sauene. Dette bildet tok hun da hun fant de første drepte sauene. Foto:privat,

Da VG snakket med 18-åringen klokken 21.00 hadde de tatt en pause i letingen.

Gjennom hele dagen har hun og familien lett etter sauene, og hittil er 33 av 36 sauer funnet. Kun fire av dem er i live; 29 sauer har blitt drept av ulv eller blitt avlivet som følge av skadene.

– Vi har ikke funnet alle ennå. Sauene var sikkert i sjokk og løp avgårde.

Les også:Her angriper ulven hunden

Buer hadde lørdag kveld vært på jobb og kom hjem rundt to-tiden i natt. Hun forteller at sauene går nærme gården og at alt var normalt da hun gikk og la seg.

– Ulven må ha vært her etter at jeg kom hjem. Men jeg har ikke hørt noe dessverre, sier Buer og forteller at noen av de skadde og drepte sauene ble funnet kun 20 meter fra huset hun lå og sov i.

Les også:Her møter Lars ulven i Ringebu

Ikke første gang

Ifølge 18-åringen har familien i Ytre Enebakk hatt lignende opplevelser tidligere.

– For tre år siden hadde vi også ulv her. Da tok den fire sauer. Året etter tok en gaupe to lam. Det er trist. Men dette angrepet er mye verre. Den har jo tatt nesten alle sauene våres, sier Buer.

Politiet var på gården søndag ettermiddag. Lasse Kristiansen fra Viltnemnda i Enebakk kommune var også tilstede, og avlivet de sauene som hadde for store skader til at de kunne klare seg. Politiet opplyser at Statens naturoppsyn nå har tatt over saken.

MÅTTE AVLIVE: Her leter Lasse Kristiansen fra Viltnemda og Karianne Schea Buer etter de resterende sauene. Hittil er 23 av 36 sauer funnet, og kun fem av de lever nå. Resten var døde eller måtte avlives. Foto:Daniel D. Laabak,Tipser.no

VG snakket med Arnkjell Johansen i Statens naturoppsyn i Akershus og Oslo klokken 21.15. Da var han fremdeles i området og undersøkte sauene.

– Vi kan konstatere at dette er ulv. Vi har funnet spor i gjørmen samt at bittskadene på dyrene indikerer at dette er ulv.

Johansen tror det er snakk om to eller flere ulv som har angrepet sauene. Han sier de mest sannsynlig har gått under rovviltgjerdet, da det på et sted var en større glipe.

– Det kan tyde på at det i hvert fall er to ulver, men muligens flere. Hva som skjer videre nå er opp til Fylkesmannen, men det er jo opplest og vedtatt at dette er et område hvor ulv ferdes. Det vil derfor ikke bli snakk om noe ulvejakt.

Mer om

 1. Dyr

Flere artikler

 1. Frykter ulven: «Datteren min får ikke gå ute alene»

 2. Ulv på frifot herjer i Østmarka: Ordførere ønsker å felle rovdyr uten å måtte søke

 3. Hund drepte sauer i Sandnes

 4. 20 sauer trolig tatt av ulv i Askim

 5. - Jaktet ulv i Nordmarka i natt

Fra andre aviser

 1. Sauer funnet døde i Enebakk - trolig angrepet av ulv

  Aftenposten
 2. Sauer avlivet etter angrep fra løshunder

  Fædrelandsvennen
 3. Hund angrep og drepte sauer ved Stokkelandsvatnet

  Fædrelandsvennen
 4. Hund fille­ristet og drepte sau på Flekkerøy

  Fædrelandsvennen
 5. Sau i Byfjellene måtte avlives etter hundeangrep

  Bergens Tidende
 6. To nye ulveangrep i Aust-Agder

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder