REAGERER KRAFTIG: Raja mener avgjørelsen som er tatt er feil, og at den får nordmenn til å fremstå verdiløse. Foto:Fredrik Solstad,VG

Sterke reaksjoner etter Nobel-vraking: Raja: Vi har blitt gjort til latter

Stålsett: Ikke noe krav å bli gjenvalgt

kommentator: Kina er nok veldig fornøyde

For første gang blir en leder vraket mot sin vilje i Nobelkomiteen. Venstrepolitiker Abid Raja går rett i strupen på komiteen og mener avgjørelsen setter Norge i et dårlig lys.

  • Camilla Bergland
  • Erik Haugen Aspaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ettermiddag bekreftet Nobelinstituttet at komiteens fem medlemmer har kastet Jagland som leder. Den tidligere partiformannen i Høyre, Kaci Kullmann Five, overtar jobben til Jagland. Venstrepolitiker Abid Raja reagerer på avgjørelsen.

– Jeg føler et sterkt ubehag over den avgjørelsen som er tatt. Nobelkomiteen er det fremste ansiktet til Norge i utlandet, og denne hendelsen får oss til å fremstå som verdiløse. Vår nasjons omdømme får her en kraftig ripe i lakken, og vi har blitt gjort til latter for hele verden, sier Venstrepolitikeren.

Raja mener at det ikke er ikke er i tvil om hva som ligger bak komiteens avgjørelse, og peker, slik som så mange andre eksperter har gjort i dag, på Kina.

– Vi har vist at Norge som nasjon bøyer seg for Kina, resten av verden ser handlingen som et knefall og hele verden vil latterliggjøre oss.

Skriver historie

«Valget skjer tirsdag, og for første gang i manns minne er det spenning rundt hvem som blir Nobelkomiteens leder. De siste fem årene er Thorbjørn Jagland gjenvalgt. Nå spekuleres det i om flertallet vil kaste ham».

Slik startet Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle kommentaren sin mandag, om hvorvidt Jagland ville få fornyet tillit.

– Hva tenker du om at han nå ikke lenger får fortsette?

– Nobelkomiteen har satt sin politiske uavhengighet i spill og skriver historie ved å knytte ledervalget til hvilket politisk flertall det er i komiteen.

SKRIVER HISTORIE: Komiteen knytter ledervalget til hvilket politisk flertall det er i komitee, sier Aftenpostens Harald Stanghelle. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Hvordan stiller Kina seg til dette, tror du?

– Kina er nok veldig fornøyde nå. Og det kommer til å bli spekulert mye rundt hvorvidt det er gitt etter for det kinesiske presset. Indirekte har nok det uansett hatt betydning.

LES OGSÅ:Slik ble Jagland kastet fra Nobel-vervet

Oppsiktsvekkende

Nobel-historiker Asle Sveen mener utskiftningen er svært oppsiktsvekkende.

– Jeg er veldig overrasket. Det er første gang en leder blir kastet mot sin vilje. De tidligere lederne har enten dødd, eller gått av selv på grunn av sykdom. De har veltet ham med flertall i komiteen, sier Sveen.

Og henviser til Høyre og Fremskrittspartiets flertall i komiteen.

– Hvorfor har dette skjedd?

– Dette kan tolkes som et knefall for Kina. Kineserne vil nok tolke at det er en politisk tilnærming til Kina, fordi de ikke ville at Norge skulle møte Dalai Lama. Samt det at Nobelkomiteen fjerner Jagland som kineserne mener er hovedansvarlig for fredsprisen til Liu Xiaobo.

LES OGSÅ:Jagland taus etter Nobel-vrakingen

Foto:Terje Bringedal,VG

Likevel er det ikke sikkert at Beijing reagerer positivt på nyheten mener seniorforsker hos NUPI, Marc Lanteigne.

– Fra Kinas side har det vært hevdet at tildelingen hadde en politisk slagside. Når det nå finner sted en endring i komiteen, kan det tolkes som det faktisk er en politisk innflytelse og en forbindelseslinje til den norske regjeringen, sier Lanteigne til NTB.

Han tror det er lite trolig at kinesiske myndigheter offentlig vil gi uttrykk for sitt syn.

Foto:Nils Bjåland,VG

– Vi må nesten bare vente og se hvordan nyheten tas imot, og om endringen i lederskap vil føre til en bedre stemning mellom landene, sier han.

Overdramatiserer

Gunnar Stålsett, som selv har sittet som representant i komiteen de siste tre årene, og som nå sitter som vararepresentant, sier til VG at muligheten til å knytte ledervalget til hvilket politisk flertall det er i komiteen alltid har ligget der. Han mener også at Nobel-historiker Sveen overdramatiserer situasjonen.

– Komiteen konstituerer seg hvert år. Ingen har krav om å bli gjenvalgt, hverken som leder eller nestleder i komiteen. Komiteen velger på fritt grunnlag, hvert år.

Flere reagerer

På Mikrobloggen Twitter renner det inn med reaksjoner. Snorre Valen, stortingsrepresentant for SV, holder ikke tilbake når han uttrykker sitt misnøye.

Også AP-politiker Truls Wickholm hentyder til det politiske spillet.

Til VG utdyper han følgende:

– Et slikt bytte strider mot tidligere praksis. Det er synd at det kommer en slik avgjørelse etter en debatt hvor man har diskutert om komiteen er politisk eller ikke. Det har vi fått svaret på noe, sier Wichholm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder