OM BLOMSTER OG BIER: Det kan være lurt å snakke om sex med barna når de er små. Mer kunnskap gir senere og sikrere debut, ifølge forskning. Foto: MICROSTOCK

Mener foreldre bør snakke med 3-åringer om sex

(VG) Når poden spør om hva forskjellen på jenter og gutter er, bør man gripe muligheten til å ta sexpraten. Da venter de nemlig med å debutere.

  • Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Flere sexeksperter mener at jo tidligere man prater om blomster og bier, dess bedre er det.

Hvordan snakker du med barna dine om sex? Del erfaringer i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

- Start når barna stiller de første spørsmålene om hvor barn kommer fra og hva som er forskjellen mellom jenter og gutter. Det kan kanskje være allerede i 3-4-årsalderen, sier psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi, Anders Lindskog til VG.

- Da gjør man det mer naturlig å prate om valg av partner, sikker sex og prevensjon når de er tenåringer, sier Lindskog.

Viktig

Han mener det er viktig at barna får et sunt forhold til sex, og blir kjent med sin egen kropp.

Sexolog Gro Isachsen er enig.

- Det greieste er å starte så tidlig som mulig. Med en gang barna spør, bør man bringe det på bane. Samtidig er det viktig ikke å tvinge det ned over hodet på dem, sier hun.

Familieterapeut og sexolog Thomas J. Winther har pratet med sin egen datter om seksualitet siden hun var om lag 4-5 år.

- Barn trenger ikke vite absolutt alt når de er små, men de kan få vite ganske mye. Husk at de ikke har et forknytt forhold til seksualitet, og er heller ikke påvirket av samfunnets normer, sier Winther.

Tilgang på bøker

Han anbefaler å sette bøker om kropp og seksualitet i bokhyllen, slik at barna har tilgang til dem. På den måten legitimerer man for barna at det er greit å stille spørsmål om sex.

- De barna som kan mye, debuterer senere og sikrere. De bruker oftere prevensjon og er sjeldnere ruspåvirket, sier Winther.

I en undersøkelse Isachsen utførte, der hun spurte unge voksne om hvor de lærte om sex, så hun at de færreste fikk informasjonen fra foreldrene sine. De fleste fikk det fra venner, helsesøster og internett.

- Det vanlige å tenke er at jo mer man får opplyst, dess tidligere debuterer man. Det er helt feil, ifølge forskning. Dersom man har et åpent og godt forhold til sex, så venter man, sier Isachsen.

- Prat med pappa gir mindre sex

Tenåringer vil ha mindre sex, om far tar seg av blomster og bier- praten.

Det viser en fersk rapport fra New York University. I rapporten har forfatterne gjennomgått 13 ulike studier om effekten fedre har på den seksuelle atferden til sine barn. Studiene tyder på at kommunikasjonen mellom far og barn er den mest innflytelsesrike.

- Unge folk sier at når det kommer til disse viktige avgjørelsene, er det hva foreldrene mener om disse spørsmålene som virkelig gjelder. Fedre utgjør en forskjell, sier Vincent Guilamo-Ramos, professor ved New York University Center, som har vært ansvarlig for rapporten, til Healthday.com.

Sexolog Gro Isachsen anbefaler likevel at foreldrene tar praten sammen med tenåringene sine.

- Det vil jeg tro gjør det tryggere. Men det kan fort bli pinlig, om man aldri har pratet med dem om det tidligere, sier hun.

- Viktig forsikring

Psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi, Anders Lindskog, forklarer at en viktig grunn til å starte tidlig, er å forsikre barna mot seksuelle overgrep.

- Om barna føler seg trygge på å prate med deg om sex, kommer de til å fortelle deg om et eventuelt overgrep. Har du lært barna at sex er et tabu, kan overgriperen fortsette, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder