MANGE PASIENTER: Akershus universitetssykehus opplever en jevn strøm av svineinfluensapasienter denne sesongen. FOTO: JAN PETTER LYNAU Foto:

Titalls innlagt for svineinfluensa i dag

(VG Nett) Totalt har 84 pasienter testet positivt for svineinfluensa på Akershus Universitetssykehus (Ahus).

 • Lars Akerhaug
 • Geir Arne Kippernes

Artikkelen er over syv år gammel

Etter en oppdatering kvelden 31. desember har Akershus Universitetssykehus (Ahus) registrert totalt 84 tilfeller av svineinfluensa, ifølge overlege ved infeksjonsavdelingen, Jan Erik Berdal.

I dag har 22 pasienter blitt innlagt etter å ha blitt testet positivt for enten svineinfluensa, vanlig influensa eller influensa B.

- Av disse har det store flertallet påvist svineinfluensa, sier Berdahl.

- Det kan dreie seg om personer som blir lagt inn noen timer til observasjon, men også personer som blir lagt inn i flere dager.

Ifølge overlegen bør man oppsøke lege hvis man er syk i flere dager uten bedring, eller hvis man blir tungpustet.

Alle som tar årets sesongvaksine mot influensa blir også beskyttet mot svineinfluensa.

På Haukeland universitetssykehus er 14 personer innlagt med influensa. Det blir tatt prøver for å sjekke om disse har svineinfluensa, opplyser Helse Bergen på sine hjemmesider.

- Vi regner med å påvise svineinfluensa blant pasienter også i Bergen, men vet ikke dette sikkert før vi får svar på ytterligere tester. Å få svar på testene vil ta flere dager, sier seksjonsoverlege Steinar Skrede ved infeksjonsseksjonen på Haukeland universitetssykehus i en pressemelding.

Stavanger universitetssykehus hadde tidligere mandag tre pasienter med svineinfluensa, mens St. Olavs Hospital i Trondheim mandag ettermiddag hadde én pasient med svineinfluensa.

Oslo kommunale legevakt har måttet sette inn ekstra personell for å ta unna alle pasientene. Kommuneoverlege Øystein Hveding i Lillehammer sier til lokalavisen gd.no at han ikke har opplevd lignende i sine 25 år som lege.

Berdal ved Ahus slår fast at vi nå står overfor en epidemi.

- Det virker på meg som det virkelig har tatt av nå. Det virker som vi er på toppen eller i midten av en slik epidemi nå, sier Berdal.

Bakgrunn: Dette er symptomene på svineinfluensa

Mer enn normalt

Antallet pasienter er langt høyere enn normalt.

- Jeg synes det har vært utrolig mye influensa i det siste. Dette er en av grunnene til at belastningen på Ahus har vært så enorm de siste ukene, sier overlege ved infeksjonsavdelingen ved sykehus, Jan Erik Berdal til VG Nett.

Mandag melder universitetssykehuset at nok en person er innlagt på intensivavdelingen med svineinfluensa. Dermed ligger tre personer til intensiv behandling for sykdommen ved sykehuset.

Overlege Berdal forteller mandag ettermiddag at på nyttårsaften alene har det blitt påvist 14 nye tilfeller av svineinfluensa på Ahus.

- Det høye tallet betyr nok at det er mange flere som har hatt svineinflyensa som ikke har blitt testet, sier han.

Analyserer

Folkehelseinstituttet jobber nå med å analysere prøver fra de tilfellene av svineinfluensa som har kommet så langt. Et av målene er å finne ut om viruset kan ha endret seg og dermed blitt enda farligere enn det var i 2009.

45 prosent av Norges befolkning mottok vaksine mot svineinfluensa etter en massevaksinering i 2009. Det betyr derimot ikke at de som vaksinerte seg er immune mot sykdommen nå siden antistoffene kan ha blitt svekket.

Ifølge Folkehelseinstituttet vil mange av de som tok vaksinen i 2009 nå har for lite antistoffer i kroppen til å stå imot årets sykdom.

På tross av det, vil ikke Folkehelseinstituttet gjennomføre en større vaksinering denne gangen.

- Anbefalingene våre er at alle som ønsker det må ta vaksine. Risikoen er større for de med underliggende risiko, men vi har hele tiden sagt at enhver annen som ønsker å ta vaksinen bør gjøre det. Det er ikke grunnlag for å gå ut med en bred anbefaling om massevaksinering, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåking, Folkehelseinstituttet til VG.

Mer om

 1. Svineinfluensa

Flere artikler

 1. 72 pasienter med svineinfluensa ved Ahus: Overlege: - Vi er midt i en epidemisk topp

 2. Overlege: Myndighetene bør advare de unge

 3. Nok en person innlagt med svineinfluensa

 4. 181 har fått påvist svineinfluensa ved Ahus

 5. Fersk rapport: Stadig mer svineinfluensa

Fra andre aviser

 1. Mange svineinfluensasmittet i Oslo-området

  Aftenposten
 2. - 20 nye pasienter med svineinfluensa bekreftet på Ahus i dag

  Aftenposten
 3. 14 nye tilfeller av svineinfluensa i dag

  Fædrelandsvennen
 4. - Influensatoppen kan være nådd

  Bergens Tidende
 5. Mange vil sjekkes for svineinfluensa

  Fædrelandsvennen
 6. Kraftig økning i svineinfluensasyke ved Ahus

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder