BEKLAGER: Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF, t.v.) og utenriksminister Jan Petersen (H) legger seg flate for håndteringen av flodbølgekatastrofen. Foto: TOR RICHARDSEN; SCANPIX

Regjeringen beklager

REGJERINGSBYGGET (VG Nett) Statsminister Kjell Magne Bondevik sier at regjeringen beklager sin håndtering av nordmenn som ble rammet av flodbølgekatastrofen.

 • Hege Lyngved Odinsen
 • Tone Libråten
 • Anne Vinding

Artikkelen er over 15 år gammel

- Regjeringen beklager at mennesker i en fortvilet situasjon ikke fikk den hjelpen de trengte de første dagene under katastrofen, sa Bondevik i en presentasjon av stortingsmeldingen som ble lagt fram i Statsråd i dag.

Statsministeren innrømmet at informasjonen burde ha vært langt bedre og at folk ble påført ekstra belastninger ved å få forvirrende meldinger om deres savnede var i live eller ikke.

79 omkomne er identifiserte etter flodbølgekatastrofen og fem er fortsatt savnet.

Regjeringen oppretter et kriseråd, slik VG fortalte 11. mai.

- Med et slikt kriseråd vil vi stå bedre rustet til å møte katastrofer, sa Bondevik i dag.

- Vi har ikke lagt vekt på bare å lage beredskap for en ny flodbølge, men for ulike krisesituasjoner. Vi vet ikke hvordan den neste krisen vil være.

ALVORLIG: Justisminister Odd Einar Dørum (V, fra venstre), statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), utenriksminister Jan Petersen (H) og helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen (H) frontet fremleggelsen av stortingsmeldingen fredag. Foto: TOR RICHARDSEN, SCANPIX

Flere støttefunksjoner
I tillegg til opprettelsen av regjeringens kriseråd som skal koordinere arbeidet, er det også etablert en ny krisestøtteenhet som skal bidra med støttefunksjoner. Regjeringen satser også på bedre utnyttelse av frivillige organisasjoner og de pårørendes erfaringer. Utrykningsteam skal være i arbeid fem timer etter at krisen har oppstått.

Etter Reinås-utvalgets granskning av norske myndigeters håndtering av flodbølgekatastrofen, hadde Bondevik et møte med de pårørendes støttegruppe.

- Vi fikk på disse møtene synspunkter på myndighetenes håndtering av katastrofen og hva vi kunne ha gjort bedre, sa Bondevik.

- Beredskapen er hevet
Utenriksminister Jan Petersen beklager UDs håndtering av krisen.

- Her må det forbedringer til. Jeg beklager at de som har et berettiget krav på å få hjelp, ikke fikk det.

Petersen mener nå at UD står langt bedre rustet til å håndtere en krise i dag.

- Vi har hevet beredskapen i huset vårt, og tekniske fasiliteter er forbedret. Vi har forbedret planverket vårt, opplæring og øvelser, sier Petersen.

På spørsmål fra TV 2 på pressekonferansen om ikke disse tiltakene burde blitt gjort tidligere svarte Statsministeren slik:

- Nå har departementsrådene møttes tidligere også, og de møttes under denne katastrofen også. Men nå formaliseres det, og tsunamien var en kraftig påminnelse om at vi må styrke denne beredskapen, sa Bondevik.

Fikk flengende kritikk
I Reinås-rapporten som ble lagt frem 20 april i år fikk UD og regjeringen flengende kritikk for sin håndtering av krisen som rammet tusenvis av nordmenn i katastrofeområdet. Pårørende og flere av de som ble rammet av flodbølgekatastrofen har i ettertid kritisert den hjelpen de fikk, og i rapporten fra Reinås-utvalget heter det at de overlevende hadde grunn til å kunne vente seg mer av norske myndigheter.

Reinås-rapporten innholdt mange sjokkerende fortellinger om hva nordmenn opplevde i sin kontakt med norske myndigheter like etter at katastrofen var et faktum. En overlevende karakteriserte møtet med ambassaden i Phuket som å «oppleve bølgen på nytt».

Mer om

 1. Flodbølgekatastrofen

Flere artikler

 1. UD kan bli fratatt kriseansvar

 2. Utenriksministeren vil ikke gå av

 3. Vil bruke SMS-varsling

 4. Knallhard kritikk av Statsministeren

 5. UD oppretter egen krisestab

Fra andre aviser

 1. Ydmyk Bondevik la fram forslag til bedre kriseberedskap

  Aftenposten
 2. Innrømmer kraftig kritikk av UD

  Aftenposten
 3. Dyrekjøpt lærdom

  Aftenposten
 4. -Tror vi takler kriser bedre

  Aftenposten
 5. Ingen tiltak mot «ukultur» i UD

  Bergens Tidende
 6. Får følger

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no