Avviser fullstendig kompromisser med LO, YS og Unio

KOMPROMISSLØS: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson snur seg ikke for å søke kompromisser med LO-leder Gerd Kristiansen: Her på vei inn i VG TVs studio i går. Foto: Gøran Bohlin/VG. Foto: ,

Eriksson: Mange demonstrerer uten å vite mot hva

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) tar ikke hensyn til stordemonstrasjonene onsdag. – Jeg håper på stortingsbehandling før påske slik at flere av tiltakene kan iverksettes allerede fra sommeren, sier han.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

15.000 mennesker møtte foran Stortinget for å fortelle Eriksson at han må snu i spørsmålet om å gi en generell adgang til midlertidige ansettelser opp til 12 måneder.

– Gode signaler

Han ble møtt med kulde og piping og buing da han kom og gikk.

Men hverken reaksjonene eller det forhold at LO, YS og Unio med 1,5 millioner medlemmer i ryggen, ber ham snu, påvirker ham.

– Jeg har fått gode signaler fra Stortinget som tilsier at vi får tilslutning til forslaget om midlertidige ansettelser og arbeidstid. Vi håper på en behandling i Stortinget før påske. Da skal vi kunne ha på plass en lovendring som gjør at kan begynne innfasing av tiltakene fra sommeren av og fra nyttår. Jeg snur meg ikke, men iverksetter, fordi dette endelig vil gi norsk ungdom en reell mulighet til å komme seg inn i arbeidslivet.

– 50.000 demonstrerte i storbyene

Oppmøtet i en rekke norske byer var på nivå med Oslo og 200 steder samlet demonstranter seg mot Erikssons og Solberg-regjeringens forslag. Ifølge LO demonstrerte rundt 50.000 mennesker i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.

– Gjør ikke det inntrykk?

– Jo, ektefølt engasjement er bra, men jeg tror mange demonstrerer uten helt å vite mot hva. Jeg ønsker å gi landets ungdom sammen mulighet til å bli fast ansatt, som de som var samlet på Eidsvoldsplass onsdag ettermiddag.

– LO, YS, Unio mener dine forslag vil gi mer midlertidighet og mer usikre arbeidsforhold?

– Vi mener at faste ansettelser fortsatt skal være hovedregel, men i dag opplever mange unge at de ikke kommer inn i arbeidsmarkedet. De opplever at døren er langt oppe på veggen og at de ikke kommer inn. Det jeg vil er å bygge en trapp opp til døren, slik at de får seg fast jobb. Vi mener at større åpning for å gå inn i en midlertidig stilling, vil være en slik trapp som gjør at de får viste seg frem og får sjanse til både å komme inn i arbeidsmarkedet og senere i fast jobb.

– Skal ikke jobbe mer

– Og når det gjelder arbeidstid, er det altså ikke slik at vårt forslag betyr at folk må jobbe lenger, mer eller flere søndager. Dagens grense på 54 timer i uken står fast. Men innenfor de 54 timene ønsker vi mer fleksibilitet: Hvis folk vil jobbe 12,5 timer midt i uken for å kunne utvide helgen for å være mer sammen med familien, så ønsker vi å gi mulighet til det. Men de må selv ønske det.

– LO-lederen mener det dere i realiteten innfører er en overgang fra en tredeling av arbeidsdagen til en todeling, med 12,5 timers vakter?

– Ja, hvis det er noe de ansatte ønsker, kan de gjøre det i samarbeid med lokalt tillitsvalgte og sine arbeidsledere. Men det betyr ikke at de skal jobbe mer. Grensen på 54 timer i uken står fast.

Venstre gir trolig flertall

KrF-leder Knut Arild Hareide sier de både er skeptisk til forslaget om midlertidighet og utvidet arbeidstid, spesielt søndagsåpne butikker.

Men Venstre-leder Trine Skei Grande sier de er klar for et kompromiss som vil kunne gi flertall for forslaget om mer kortsiktig midlertidighet.

– Vi har tidligere sagt at kort midlertidighet gjør at mange som kan komme inn igjen i arbeidslivet. Samtidig vil vi stramme inn veldig på lang midlertidighet, spesielt innenfor offentlig sektor, hvor vi ser at mange går i «uendelig» lang midlertidighet. Nå skal vi forhandle.

LO gir ikke opp

– Jeg tror Eriksson bør innse at han er på kollisjonskurs med fagbevegelsen og at han bør lytte når han opplever en så sterk manifestasjon som onsdagens demonstrasjoner ble. Nå skal saken behandles i Stortinget; vi gir ikke opp, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Les også

 1. Barnehager, skoler, fly, tog, flytog, busser, trikk, sykehus, grensekontroll og butikker tas ut i streik onsdag ettermiddag: Slik rammes du av storstreiken

  Norge rammes av en generalstreik onsdag ettermiddag når LO, YS og Unio streiker i to timer mot regjeringens endring av…
 2. Onsdag ettermiddag stanser Norge opp: Eidsvåg kaller storstreiken en skam

  Han definerer seg som radikal sosialdemokrat. Men i dag vil ikke Eddie Eidsvåg holde munn. Han angriper «sine egne».
 3. YS, Unio og LO ut mot regjeringen: Samarbeidet kan rakne

  Arbeidstagergigantene LO, Unio og YS varsler at det brede trepartssamarbeidet med regjeringen kan ryke.
 4. Buet på arbeidsministeren under demonstrasjon: – Jeg har en drøm

  Arbeidsminister Robert Eriksson ble buet på da han gikk opp på scenen for å holde appell foran Stortinget under streiken…

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Vandrer rett inn i løvens hule: Eriksson skal tale på demonstrasjon mot egen politikk

 2. Kristin Skogen Lund sjokkert over LO-trussel

 3. YS, Unio og LO ut mot regjeringen: Samarbeidet kan rakne

 4. Åpner for å snu om midlertidige

 5. Lederne i LO, YS og Unio slår tilbake mot arbeidsministeren: Debatt: Ikke skremt, Eriksson, men uenig!

Fra andre aviser

 1. Angrepet på arbeidstagerne

  Fædrelandsvennen
 2. Arbeidsministeren møtt med buing fra streikende

  Aftenposten
 3. Regjeringen tar steg i feil retning

  Fædrelandsvennen
 4. Eriksson klar med omstridte lovendinger

  Bergens Tidende
 5. Fagbevegelsen varsler storstreik mot regjeringen

  Bergens Tidende
 6. Skal streike mot forslag fra regjeringen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder