BLE DÅRLIG: Klækken hotell på Ringerike hadde over 1100 gjester forrige helg. 319 av dem ble syke. Foto: Helge Mikalsen

Forurenset gressløk bak turistdiaré på Klækken

Gressløk i eggerøren er utpekt som synderen bak 319 utbrudd av turistdiaré på Klækken Hotell på Ringerike før jul.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det var lenge uklart hva som var årsaken til at en rekke personer pådro seg en kraftig E. coli-infeksjon (ETEC) etter å ha spist mat på Klækken Hotell på Ringerike før jul.

Mattilsynet har undersøkt saken nøye og konkludert med at gressløken i eggerøren på hotellet kan lastes for det lite trivelige utbruddet.

I alt 319 personer ble syke, og seks av dem måtte legges inn på sykehus.

I samarbeid med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har Mattilsynet intervjuet pasientene og derfor konkludert med at det var gressløken i eggerøren på koldtbordet som forårsaket de mange tilfellene av diaré, oppkast og magesmerter.

- Gressløk pekte seg ut, og var også den eneste av ingrediensene som ikke ble varmebehandlet under tillagingen av eggerøren. Sporingsarbeidet viste også at gressløken var importert fra tredjeland. Det ble ikke analysert prøver av den aktuelle gressløken, da det ikke var mer igjen, skriver distriktssjef Astri Ham i Mattilsynet.

Til tross for at den aktuelle gressløken ble skylt av de ansatte holdt det ikke for fjerne smitten som var på plantene.

- Erfaringsmessig er det en risiko ved noen spiseklare importerte urter, sier Ham, som understreker det viktige ved god håndhygiene ved bearbeidelse av frukt og grønt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder