Unge Venstre: - Fjern forbudet mot rasisme

TROMSØ (VG) Unge Venstre vil gjøre det fullt lovlig å komme med rasistiske uttalelser, og tror de får moderpartiet Venstre med seg.

– Det er viktig at disse holdningene kommer ut i det offentlige rom, og ikke låses inn i ekkokamre på internett. Det er som med trollene som sprekker når de kommer ut i solen, sier Tord Hustveit, leder i Venstres ungdomsorganisasjon.

ANTI-RASIST: Unge Venstres leder Tord Hustveit tror rasist-trollene sprekker hvis de slipper ut i sollyset. Foto: Eirik Mosveen Foto:Eirik Mosveen,VG

Hustveit har på vegne av Unge Venstre fremmet en resolusjon til Venstres landsmøte, som begynte i Tromsø fredag.

Godt håp

– Jeg har et godt håp om at dette kan bli vedtatt av Venstre, det blir spennende å se, sier han.

I forslaget til resolusjon heter det:

«Venstre mener at ytringsfriheten bør utvides slik at fordommer og ekstreme eller hatefulle ideer utfordres i det offentlige rom, fremfor å forsvinne i en underskog av digitale bakrom. Den såkalte rasismeparagrafen og andre lover som hindrer ytringsfrihet bør fjernes, med unntak lover som sanksjonerer mot konkrete trusler om vold».

Gammeldags

– Rasismeparagrafen er etter min mening gammeldags. Litt som forbudet mot blasfemi som ble fjernet for noen år siden. Jeg mener dette også kan hindre at folk kan påberope seg offerrollen, ved å si at de blir kneblet. Jeg ønsker at folk skal få si hva de mener uten å komme i juridiske problemer. Først da kan vi som mener noe annet komme disse synspunktene i møte i den offentlige debatten.

Venstres landsmøte tar trolig stilling til dette forslaget i løpet av lørdagen.

Fremmedkrigere

Unge Venstre ber også sitt moderparti om ikke å støtte det varslede initiativet fra Regjeringen om å gjøre det ulovlig å være såkalt fremmedkriger, for eksempel ved å dra til Syria og kjempe for IS.

I resolusjonsforslaget heter det:

«Venstre stiller seg kritisk til å utvide bruk av straffesanksjoner for personers tilstedeværelse og deltagelse i krigsområder».

– Dette ville gjort det umulig for folk å delta i både den spanske borgerkrigen og i den finske vinterkrigen. Men viktigst for oss er det at det gjør det vanskeligere å få folk som har tatt dårlige valg tilbake i samfunnet igjen, sier Hustveit.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder