Erna måtte «være sjef» under asyldramaet

Da det låste seg mellom Frp på den ene siden, og KrF og Venstre på den andre, måtte statsminister Erna Solberg (H) skjære gjennom.

Artikkelen er over fem år gammel

Fra kilder i sentrumspartiene trekkes det fram at statsministeren «måtte vise hvem som var sjef» for å få gjennomslag under asyldramaet, som endte med en ny avtale onsdag kveld. Venstre-leder Trine Skei Grande trakk derfor fram Solbergs lederrolle under pressekonferansen.

– Jeg presset på i forhold til tidsperspektivet, for denne saken hadde vart lenge nok, det er riktig, sier Erna Solberg til VG.

– Men de politiske løsningene, som skulle både passe for Frp og for sentrumspartiene, kom vi fram til i fellesskap, fortsetter hun.

Mest krevende sak

Venstre og KrF har de siste dagene pekt på nettopp Erna Solberg som den med ansvaret for å få gjennom en avtale. Solberg selv beskriver saken som «den mest krevende for regjeringen og samarbeidspartiene», siden den politiske avstanden her er størst.

– Det var viktig for meg som statsminister å beholde den gode stemningen mellom oss fire partiledere. Vi har respekt for hverandre også når den politiske uenigheten er stor, sier hun.

– Det er alltid hyggelig å få ros, men jeg vil gjerne få rose justisminister Anders Anundsen, som har stått som en bauta i stormen, og kommet med konstruktive forslag til politiske løsninger, fortsetter Solberg.

Var fastlåst

Asyldramaet mellom de borgerlige partiene begynte fastlåst i går. For Venstre og KrF var det et absolutt krav at lengeværende asylbarn sendt ut etter 1. juli i fjor og fram til 18. mars i år skulle få sakene sine vurdert på nytt.

Les også: KrFs hemmelige asyldrøm

I Frps stortingsgruppe var det et sterkt ønske om at man måtte få gjennomslag for andre innstramninger i retur. Noen av disse forslagene fikk sentrumspartiene til å se rødt:

Frp ønsket blant annet å sette tidspunktet til å gjelde uttransporter etter 1. september, og ville samtidig at det skulle kuttes i antallet kvoteflyktninger som motytelse mot å la asylbarn returnere.

Trengte en seier

Det kunne ikke sentrumspartiene leve med, de trengte en seier etter å ha «følt seg lurt» av justisminister Anders Anundsen (Frp). Til slutt ble fasit at de fikk gjennomslag for følgende:

** Kravet om botid i Norge ble senket fra 4,5 år til fire år – dermed økte antallet barn som kan søke på nytt fra 28 til 60. Tidsrommet for uttransport som Venstre og KrF ønsket ble tatt til følge.

** De omstridte kravene til Frp om kutt i kvoteflyktninger ble droppet. Det samme gjaldt et krav om at enslige flyktninger ikke skulle få søke om familiegjenforening for sine barn.

Frp fikk på sin side gjennomslag for følgende innstramninger:

** Man ble enige om at flyktninger som ikke har fått norsk pass enda, kan miste sitt opphold i Norge dersom de drar på ferier til landet de flyktet fra.

** Det skal iverksettes tiltak for å hindre familiegjenforening for personer som har flere ektefeller i hjemlandet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder