FOLKEFRITT: Bildet viser vinterparadiset tomt for påsketurister langfredag. Hytteforbudet er opphevet og folk kan nå reise hit igjen, men Folkehelseinstituttet ber folk. Foto: Gisle Oddstad

Dette er de nye rådene for fritidsreiser

Fra og med i dag er det nye reiseråd som gjelder for fritidsreiser. Å reise på hytta er lov – men du må ta visse forholdsregler.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Espen Solly

Artikkelen er over 82 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Tirsdag la Folkehelseinstituttet ut nye råd om fritidsreiser som gjelder fra i dag, 21. april.

Det er fortsatt et godt smittevernråd å redusere fritidsreiser, skriver FHI.

De ber folk om å unngå rundreiser og at folk planlegger reisene slik at man ikke bidrar til smittespredning mellom steder.

– Selv om vi åpner opp, går vi ikke tilbake til det gamle. Vi gjør gamle ting på nye måter. Det er lov å reise på hytta, men på mer forsiktige måter. Dette er ikke slutten på det vi har vært igjennom. Dette er i beste fall slutten på begynnelsen, sa helseminister Bent Høie (H) på pressekonferanse tirsdag.

I de nye rådene presiserer FHI at det er ekstra viktig å forholde seg til de generelle rådene hvis du skal reise, men skriver også at hvis du reiser med familiemedlemmer er folk du allerede har vært i kontakt med hjemme, er risikoen for smittespredning mindre.

Her er rådene

 • Hvis du er syk: Du skal ikke gjennomføre fritidsreiser hvis du er syk, heller ikke til hytta. Da skal du holde deg hjemme.
 • Karantene: Du skal heller ikke gjennomføre fritidsreiser eller dra på hytta når du er i karantene. Unntaket er hvis du er symptomfri, og et opphold på hytta er din eneste måte å unngå nærkontakt med et covid-19-sykt husstandsmedlem.
 • Hvis du blir syk: Hvis du blir syk mens du er på hytta eller fritidsreise, skal du reise hjem dersom tilstanden din tillater det.
 • Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.
 • Kollektivtrafikk: Unngå kollektivtransport når det er mulig.
 • Hold avstand: Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om to meters avstand til andre i dine omgivelser. Vær i størst mulig grad bare sammen med dem du er sammen med til vanlig og er på reise med.
 • Unngå trengsel: Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker. Ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra.
 • Lokale råd: Sjekk nettsiden til kommunen du skal reise til for å finne ut om de har lokale restriksjoner eller råd som er relevante. Finner du ikke slike råd, bør du ikke belaste kommunen med å ta kontakt med dem for å sjekke det, og du bør ikke be om unntak hvis kommunen har slike lokale restriksjoner eller råd. Da bør du forhold deg til disse rådene.

Se videoen: I denne kommunen ble det hyttepåske likevel - takket være én ting:

Ønsker ikke hyttefolket ennå

Selv om et av rådene er å unngå trengsel i butikker, og om nødvendig ta med det du trenger hjemmefraAustrheim kommune i Vestland ønsker imidlertid at flest mulig handler lokalt.

– Men det forutsetter selvfølgelig at smittevernregler overholdes, sier ordfører Per Lerøy (Ap) til Bergens Tidende.

I Voss er det 3.448 hytter. Kommunen ønsker ikke å få hyttefolket hit ennå.

– Nei, det offisielle rådet er å unngå unødvendige fritidsreiser. Det er det som gjelder. Vi støtter oss på det, og det er ikke noe nytt sånn sett. Den eneste endringen er at man ikke får bot og straff, sier ordfører Hans-Erik Ringkjøb (Ap).

Les også

 1. Endelig tilbake på hytta: – Her har det ikke vært folk på lenge

  HAFJELL (VG) Det ble ingen valfarting til fjells da hytteforbudet ble opphevet.
 2. Påskestille i hytteparadiset: – Påsken blir tragisk

  GEILO (VG) Folketomme gater og skodder foran hyttevinduene markerer starten på påskeferien på Geilo.
 3. Coronakrisen i USA: Amerikanske stillstander

  På trygg avstand tar familien farvel med corona-rammede Anthony Schilizzi (75). I gatene går ambulansene i skytteltrafikk. I Det hvite hus er utfallene mot «fake news» byttet ut med den harde virkelighet. Se bildene fra et hardt coronarammet USA.
  Pluss content

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Hytte
 3. Ferie
 4. Reise

Flere artikler

 1. Regjeringen kan forby hyttetur ut av egen kommune

 2. Helsedirektoratet anbefalte å oppheve hytteforbudet dagen etter påske

 3. Hytte-forbudet forlenges til over påske: – Blir helt meningsløst

 4. Ordfører: – Vi må tenke på at vi skal møtes en dag etter dette også

 5. Vinje-ordfører: Frykter coronasmitte i løpet av neste helg

Fra andre aviser

 1. Dette er de nye rådene for fritidsreiser

  Aftenposten
 2. Nye råd om hytteturer: Ber hyttefolk ta med mat hjemmefra

  Fædrelandsvennen
 3. Helseministeren: - Kommuner kan ikke forlenge hytteforbudet på egen hånd

  Aftenposten
 4. Voss-ordfører om hyttereglene: – Eneste endring er at man ikke får bot og straff

  Bergens Tidende
 5. «Unødvendige fritidsreiser» frarådes. Samtidigoppheves hytteforbudet på mandag. Bør du dra på hytta?

  Aftenposten
 6. Folk strømmer til hyttene: – Jeg håper virkelig det går bra, sier kommuneoverlege

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder