Kriseteamet etter voldshendelsen på Toten: – Det var ingen som så det komme

Krisestaben til Østre Toten kommune har mottatt flere henvendelser etter at en 15 år gammel gutt ble livstruende skadet i en alvorlig voldshendelse. – Uansett hvem man snakker med, har de en relasjon til de involverte.

 • Oda Ording

Lokalsamfunnet i kommunen er svært preget etter at en familiefar onsdag erkjente straffskyld for drapsforsøk på sin 15 år gamle sønn på Kapp i Østre Toten.

Farens forsvarer, advokat Håvard Fremstad, opplyser torsdag kveld til NTB at hans klient er varetektsfengslet i fire uker, hvorav en av dem i fullstendig isolasjon. Mannen er også underlagt brev- og besøksforbud, samt forbud mot aviser og kringkasting, i hele perioden.

Ved 14-tiden torsdag opplyser politifaglig etterforskningsleder John Eivind Melbye at tilstanden til gutten er stabil, men at han fortsatt er kritisk skadet. Han er innlagt på Ullevål sykehus.

Kort tid etter hendelsen satte Østre Toten kommune ned krisestab. Leder Gry-Hege Strandbakke for kriseteamet sier at flere har ringt inn i etterkant av hendelsen.

– Inntrykket mitt er at folk er veldig overrasket, det var ingen som så det komme. En del av henvendelsene gikk på nettopp det. Folk hadde behov for å si at de ikke skjønner at dette kunne skje.

KRISETEAM: Leder for kriseteamet Gry-Hege Strandbakke i Østre Toten kommune. Foto: Privat

– Skal ikke legge lokk på noe

Kommunen har også blitt kontaktet av lag og foreninger, som ønsker veiledning i forbindelse med planlagte samlinger.

Strandbakke sier at de anbefaler å gjennomføre planlagte arrangementer, men at det samtidig er viktig å vurdere om barna er preget og har behov for å prate.

– Da er det kanskje greit å unngå korpsøvelse eller treninger, men heller bestille en pizza og snakke om det som har skjedd. Ofte er det lurt å ta en prat med foreldrene i forkant, fordi de kjenner barna best. Noen barn er utadvendte og prater med en gang, mens noen er mer innesluttet og lukket.

Hun sier at de tidligere har erfart at de fleste barn prater uoppfordret om det som har skjedd. Da er det i så fall viktig å ta dem på alvor og la dem stille spørsmål, sier Strandbakke.

– Man skal absolutt ikke legge lokk på noe. Men det er viktig at vi som voksne sier til barna at det også er mange ting vi voksne heller ikke har svar på, og si noe om hvilke følelser vi har.

AVSPERRET: Kripos ankom åstedet etter voldshendelsen onsdag. Foto: Bringedal, Terje

Skolen er preget

Strandbakke beskriver et lite, lokalt og transparent miljø, hvor nesten alle kjenner hverandre.

– Nesten uansett hvem man snakker med, har de en eller annen relasjon til de involverte. Det kan være en perifer relasjon, men oppleves nært for dem det gjelder.

Torsdag klokken 18 inviterer kommunen til åpent hus på Kapp melkefabrikk.

– Det er ikke noe opplegg, annet enn at ordføreren kommer til å si noen ord. Vi i kriseteamet vil være der slik at de som har lyst til å prate med oss eller noen andre, får muligheten til det.

15-åringen er elev ved Gjøvik videregående skole. Rektor Marie Gudlaug sier til VG at skolen er preget av det som har skjedd.

– Saken er av en sånn karakter at jeg ikke ønsker å gå inn i detalj på ytterligere tiltak og oppfølging, sier Holenbakke.

VG har vært i kontakt med 15-åringens bistandsadvokat Inger Marie Støen, som på nåværende tidspunkt ikke kjenner saken godt nok til å gi kommentarer. Hun vil gi familien et par dager med ro, slik at de får tid til å samles.

– Men jeg er tilgjengelig for familien om de har behov for det, sier Støen.

Mer om

 1. Østre Toten
 2. Krim

Flere artikler

 1. Utvidet siktelse mot mann i 40-årene etter voldshendelse på Toten: Avkrefter bruk av våpen

 2. 15-åring funnet livløs på Toten: Far erkjenner straffskyld for drapsforsøk

 3. Brannen i Bergen: – Mange vil oppleve det å miste en medelev

 4. Nabo om drapsforsøket på Kapp: Moren sperret ute på balkongen

 5. Bærums-ordfører: – Dette gjør vondt. Vi er veldig preget.

Fra andre aviser

 1. Drapsforsøkssiktet far begjært varetektsfengslet

  Aftenposten
 2. Gutt (15) døde av skadene etter voldshendelse på Toten

  Bergens Tidende
 3. Far erkjenner drapsforsøk på 15 år gammel sønn på Toten

  Fædrelandsvennen
 4. Far siktet for drapsforsøk på 15 år gammel sønn på Toten

  Aftenposten
 5. Mann erkjenner straffskyld for drap på sin 15 år gamle sønn på Toten

  Aftenposten
 6. Politiet mener Toten-drapet bærer preg av planlegging

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder