UROLIG: Oslo-politiker på Stortinget, Jan Bøhler er selv natteravn og tett på bymiljøet i hovedstaden. Han er svært bekymret for voldsutviklingen i byen. Foto: Helge Mikalsen, VG

Ap-Bøhler om voldshelgen: – En terror mot bymiljøet vårt

Flere tilfeller av grov og blind vold i Oslo, skaper bekymring. Ap-politiker Jan Bøhler kaller utviklingen for terror mot bymiljøet, som uten forvarsel kan ramme hvem som helst.

 • Gunn Kari Hegvik
 • Frank Ertesvåg

Det har vært en rekke voldshendelser i Oslo i helgen.

Fra klokken 23 til klokken 2.30 natt til lørdag anslår politiet at det var 20 voldshendelser i hovedstaden, de fleste i sentrum.

– Mye tyder på at det er snakk om større gjenger med menn som uprovosert går til angrep på enkeltpersoner eller mindre grupper, sa operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo-politiet til NTB.

Også natt til søndag har det vært voldshendelser, som i Slemdalsveien hvor en mann i 20-årene har forklart at han ble sparket og slått flere ganger i hodet av en ungdomsgjeng. Flere personer har blitt pågrepet av politiet i forbindelse med saken.

Les mer: Mann slått og sparket i hodet av ungdomsgjeng

Oslo-politiker Jan Bøhler (Ap) på Stortinget, har fulgt utviklingen tett over tid.

– Vi ser mer blind vold der folk blir angrepet, overfalt og banket. Slag og spark blir også tildelt mennesker som ligger nede. Grupper og gjenger på opptil ti personer, går løs på personer ut av ingenting. Dette er å utøve en slags terror mot bymiljøet vårt, sier Bøhler til VG.

Bakgrunn: Politiet slår alarm - mye uprovosert vold

Tiltaksrekke

Han er en av politikerne som beveger seg mest rundt på gateplan i Oslo. Grorud-dølen Bøhler mener voldsutviklingen må gripes tak i tvert.

Bøhlers viktigste grep er disse:

 • Politiet bør legge opp til ekstra tilstedeværelse i de områdene og i de tidsrommene da risikoen for blind uprovosert vold er størst.
 • Natteravnene bør også mobilisere ekstra slik vi gjorde da Oslo var truet av en voldtektsbølge for noen år siden. Nærvær av trygge voksenpersoner viser seg å være effektivt for å forebygge hendelser.
 • Straffereaksjonene mot dem som tas bør være klare og tydelige, så de kan virke preventivt og gjøre at andre ikke prøver seg. Voldsutøverne bør ikke kunne kalkulere med å slippe unna med bortvisning og milde reaksjoner.
 • Vi bør få vite mer om hvem som utøver den blinde volden.

Slått med belte

Natt til søndag ble en 15 år gammel gutt ranet av rundt ti gutter i samme alder på Bøler i Oslo. Guttene skal ha gått til angrep på 15-åringen, slått han med belte og fraranet han jakken og mobiltelefonen.

Samme natt ble en mann i 40-årene angrepet av en gjeng med ungdommer i en heis på Romsås senter i Oslo.

– I heisen fra perrongen og opp til senteret skal han ha blitt angrepet og slått av det som beskrives som en gjeng med ungdommer, forteller operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB.

Ambulansepersonell ble sendt til stedet der de fant fornærmede omtåket, med kutt i ansiktet og smerter i kroppen. Han ble kjørt til sykehuset for behandling,

les også

NFF: – Ett tilfelle av vold eller trusler er ett for mye

Høyres gruppeleder i bystyret i Oslo, Eirik Lae Solberg, foreslår økt støtte til frivillig innsats som Natteravnene og Røde Kors' Gatemegling, for å få slutt på volden i hovedstaden.

– Byrådet har mistet kontrollen over voldsutviklingen i Oslo, sier Eirik Lae Solberg til Aftenposten.

Natteravnene fikk 400.000 kroner i kommunal støtte i år, som er noe mindre enn de seneste årene.

Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo – VG Direkte: Nyhetsdøgnet

Mer om

 1. Jan Bøhler
 2. Oslo
 3. Terror
 4. Vold

Flere artikler

 1. Justisministerens onkel overfalt i Oslo: – Blir forbannet og redd

 2. Tiltak mot gatevold

 3. Vi har et problem i Oslo

 4. Justisministeren frykter voldsbølgen skal spre seg

 5. Avviser rasistisk overfall i Oslo: – Jeg er mørk i huden selv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder