Kontrollutvalget i Oslo kommune har vedtatt at det skal gjennomføres en gransking av miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) sin rolle når det gjelder de mange bruddene på blant annet Arbeidsmiljøloven i hennes underliggende etater. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

Kontrollutvalg vil ha gransking av Lan Marie Berg

Kontrollutvalget i Oslo kommune går inn for å gjennomføre en gransking av byråd Lan Marie Berg (MDG) etter avsløringene av flere hundre brudd på arbeidsmiljøloven.

NTB

Avgjørelsen ble tatt på en møte tirsdag ettermiddag.

– Det var klar stemning for at det skal gjennomføres en gransking, opplyser sekretariatsleder Reidar Enger i Kontrollutvalget til NTB.

Hvordan granskingen skal innrettes blir imidlertid ikke vedtatt før neste møte i Kontrollutvalget 22. oktober.

Utvalget har i første omgang vedtatt å be Kommunerevisjonen om å komme med en prosjektskisse for granskingen.

Det var sist fredag at det ble klart av opposisjonspartiene vil kreve en gransking av miljøbyråden.

Fikk du med deg? Lan Marie Berg fikk flest personstemmer i Oslo-valget

– Dette er en ny søppelskandale og fremstår som svak etatsstyring fra miljøbyråden, sier leder i Kontrollutvalget Ola Kvisgaard (H) til NTB.

Han påpeker at det bare er to og et halvt år siden søppelkrisen i Oslo skapte storm rundt Berg. Den gang ble det avdekket over 2.000 brudd på arbeidsmiljøloven i søppelselskapet Veireno.

Ifølge Kvisgaard kan det nå være snakk om både brudd på arbeidsmiljølov, anskaffelsesregelverk, overdreven bruk av eksterne konsulenter og ansettelser utenfor regelverk i både renovasjons- og energigjenvinningsetaten. Berg har gitt konsulentselskapet Price Waterhouse Cooper (PWC) i oppdrag å granske saken, men det beroliger ikke lederen av Kontrollutvalget.

– Mønster av dårlig styring

– Vi har ingen tid å miste. Uavhengig av det som kommer fram i rapporten fra PWC, ønsker vi at Kommunerevisjonen gjør en selvstendig vurdering, sier Kvisgaard.

– Denne saken er svært alvorlig. Det dreier seg om folk som jobber i en sektor med stort skadepotensial, utdyper han.

Også Arbeidstilsynet har gått inn i saken med krav om å få vite hvor mange lovbrudd Berg har vært kjent med og hvordan hun er blitt informert av etaten.

Hvilke konsekvenser saken til slutt kan få for Lan Marie Berg, er foreløpig uvisst.

– Men det må være lov å konkludere allerede nå med at vi ser et mønster i dårlig etatsstyring. Det er alvorlig. Det som bekymrer oss, er at dette går ut over kommunens omdømme og kommunens renommé som arbeidsgiver, sier Kvisgaard.

Berg: – Har tatt grep

Til VG skriver Lan Marie Berg e-post at hun vil bidra til å opplyse saken.

– Jeg satte i vinter i gang en ekstern undersøkelse av flere ulike forhold i Energigjenvinningsetaten. Denne saken handler om alvorlige forhold tilbake i tid, og det er viktig å for meg å få alle fakta på bordet. Om bystyret ønsker å gjennomføre flere undersøkelser, vil jeg selvsagt bidra til å opplyse saken så godt jeg kan, skriver Berg.

Hun påpeker at hun allerede har tatt grep for å rydde opp i situasjonen.

– Ny direktør har fått beskjed om å få kontroll på bruddene på arbeidstidsbestemmelsene, og statistikken viser nå at situasjonen er kraftig forbedret. Det er også ryddet opp i forhold knyttet til anskaffelser. Byrådet har også bestemt seg for å slå sammen Renovasjonsetaten og Energigjenvinningsetaten fra nyttår for å få et mer samlet fagmiljø i kommunen, skriver miljøbyråden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder