MYSTISK HUNDESYKDOM: Søndag opplyste Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet at det ikke var noe forbindelse mellom den pågående utbruddsundersøkelsen av E. Coli og den mystiske hundesykdommen. Foto: Ola Vatn / VG

Mystisk hundesykdom: Veterinærinstituttet utelukker harepest

Veterinærinstituttet vil fortsette med obduksjoner og laboratorieanalyser, hvor de skal undersøke videre spor som fôr, drikkevann og virus for å finne ut hvorfor flere hunder har dødd den siste tiden.

Tirsdag fikk Veterinærinstituttet laboratoriesvar som gjør at de kan utelukke algeforgiftning, flåttbårne sykdommer, miltbrann og harepest som årsak til den mystiske hundesykdommen.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas ved Veterinærinstituttet til VG.

– Det er søkt bredt og systematisk for å kartlegge dette, forteller Haukaas.

Fikk du med deg? Obduksjon av to nye hunder viser samme sykdomstegn

Søndag opplyste Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet at det ikke var noe forbindelse mellom den pågående utbruddsundersøkelsen av E.Coli og den mystiske hundesykdommen.

– I dag fikk vi svar på laboratorieundersøkelser som stadfester denne vurderingen, sier han.

Hundedøden: De mulige forklaringene

Veterinærinstituttet har funnet bakterien Providencia alcalifaciens i de siste obduksjonene. Tirsdag ble også en hund fra Sogn og Fjordane obdusert, som viser at den hadde blodig tarmbetennelse - slik som de tidligere hundene som er obdusert.

Prøvesvar om noen dager

Kommunikasjonsdirektøren forteller at om noen dager vil det komme prøvesvar på virus. Han håper resultatet vil gi noen svar.

– Men per i dag kan vi ikke garantere at vi noen gang kommer til å finne årsaken til denne sykdommen, sier Haukaas.

Fikk du med deg? Veterinærinstituttet får meldinger fra hele landet

Veterinærinstituttet opplyser at 26 hunder har dødd av de samme symptomene, men ønsker ikke å slå fast at alle har dødd av den samme sykdommen.

– Tallet er kun et anslag. Noen har dødd av andre ordinære årsaker. Det vi derimot kan si med sikkerhet, er at antall hunder som er obdusert, ligger på 13 hunder.

Veterinærinstituttet vil nå fortsette med obduksjoner og laboratorieanalyser, hvor de skal undersøke videre spor som fôr, drikkevann og virus. Ytterligere prøvesvar vil foreligge de påfølgende dagene.

Hundemiljøet: Alt er satt på vent

Søndag sendte Veterinærinstituttet ut en mer omfattende spørreskjema for å drive informasjonskartlegging.

– Den har gått ut til over 2000 veterinærer i Norge. Det har kommet inn noe svar, som vi er veldig glad for. Det er virkelig til stor hjelp, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder