Kallmyr nekter å svare på spørsmål om Frps islam-retorikk

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) nektet å svare på gjentatte spørsmål om ordet «snikislamisering» og Frps ansvar for retorikken overfor muslimer, etter et møte med muslimske organisasjoner torsdag.

 • Eiliv Frich Flydal
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Andreas Løf
 • Tore Kristiansen (foto)

På direkte spørsmål fra VG om hva som er Frps ansvar i forbindelse med retorikken overfor muslimer i norsk offentlighet, svarte Kallmyr følgende:

– For meg som justisminister er det viktig å understreke at når vi diskuterer innvandringspolitikk i Norge – og det er en viktig debatt – så er det viktig at vi har bind for øynene, altså at vi ikke lager regler ut ifra hvilken religion mennesker tilhører.

Han ble også spurt om hvordan Frp-leder Siv Jensens kronikk i VG før valget om snik-islamisering, bidrar i den diskusjonen:

les også

Opposisjonen støtter Raja: Erna bør ta avstand fra Frps retorikk

– For meg er det viktig å understreke at vi må fokusere på de universelle frihetene alle mennesker skal ha i Norge. Derfor kommer Frp og regjeringen til å rette søkelys på ting som er viktig, som at alle skal ha lik mulighet til å ta utdannelse, også jenter, at man skal bekjempe sånne ting som omskjæring, at man skal ha universelle likheter, svarte Kallmyr.

Reagerte på svar

Kallmyr ble utfordret til å svare på om det finnes snikislamisering i det norske samfunnet i dag:

– Det jeg er bekymret for er at det er unge jenter og gutter i dag som utsettes for tvangsekteskap, det skal jeg bruke tiden min på å bekjempe, svarte Kallmyr, og fortsatte med et resonnement om utdanning og frihet for alle uansett bakgrunn.

Bakgrunnen for møtet var at regjeringen vil legge fram en nasjonal handlingsplan mot diskriminering og hat mot norske muslimer før nyttår. Muslimsk Dialognettverk og Islamsk råd Norge deltok på møtet med statsrådene Jan Tore Sanner (H), Trine Skei Grande (V), Jøran Kallmyr (Frp) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i Oslo i formiddag.

les også

Abid Rajas støttespillere: Ikke svekket etter Frp-konflikt

– Avsporing fra Kallmyr

I etterkant roste deltakerne fra de muslimske organisasjonene Frp-statsråden for innsatsen.

Men da Kallmyr, på spørsmål om bruken av ordet «snikislamisering» fra pressen, begynte å snakke om tvangsgifte og omskjæring, reagerte flere.

– Dette er en avsporing fra Kallmyr. Disse utingene finnes også i andre religioner og en rekke kulturer. Inne på møtet var Kallmyr justisminister, men her ute er det tydelig at han også må representere Frp, sa daglig leder Hadj Selhi i Rabita-moskeen til VG.

Senaid Kobilica fra Muslimsk Dialognetttverk tok også opp Kallmyrs kommentarer.

– Vi har tidligere tatt avstand fra tvangsekteskap. Det gjør vi nå også. Men det har overhodet ingenting med muslimhat å gjøre, Vår bekymring er hat-retorikken og netthatet. Vi merket at det vi ser på nettet, paralyserer våre unge mennesker som ønsker å bidra i samfunnsdebatten, sa Kobilica etter møtet.

Vil regulere kommentarfelt

– Hatkriminalitet er et godt argument for å gjennomføre politireformen, sa kulturminister Trine Skei Grande (V), som leder arbeidet med handlingsplanen.

– Vi trenger den type kompetanse i landet. Vi trenger en handlingsplan fordi vi har sett de utslagene dette gir i den offentlige debatt. Vi trenger også nytt lovverk på området, sa Grande.

Hun er også medie-minister, og gikk langt i å varsle at regjeringen også vurderer lovtiltak mot medienes kommentarfelt:

– Det kan godt hende at seriøse og ordentlige medier nå for eksempel må forholde seg til kommentarfeltet sitt på en annen måte enn de har gjort, ifølge norsk lov. Det vil vi se på i medieansvarsloven, sa Trine Skei Grande.

les også

Ber regjeringen om mindre hard retorikk om innvandrere og muslimer

Fotoforbud

Flere av personene som deltok på vegne av organisasjonene ønsket ikke å møte pressen etterpå, eller å bli tatt bilde av.

– Tre kvinner deltok også på møtet med statsrådene. De ønsket ikke å være med ut på pressekonferansen. Men jeg kan bekrefte at alle kunne håndhilse på statsrådene, sier Sehli lattermildt, med henvisning til kronprins Haakons besøk i al-noor-moskeen i Bærum da han ble møtt av en kvinne som ikke håndhilste på menn.

les også

Forutsetter at Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»

DIALOGMØTE: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner møtte representanter fra Muslimsk Dialognettverk og Islamsk Råd. På møtet deltok også kulturminister Trine Skei Grande, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og justisminister Jøran Kallmyr. Foto: TORE KRISTIANSEN

Kallmyr og de andre statsrådene vil heller ikke svare på spørsmål om hva som skjer med støtten til omstridte Human Rights Service.

– Det er et budsjettspørsmål, og slike spørsmål får vi ikke diskutere før budsjettet er lagt fram, svarte justisministeren.

les også

Ekspert om Solberg: – Må stille et ultimatum

De siste ukene har nettopp bruken av hard retorikk om innvandrere og muslimer i aller høyeste grad vært på dagsordenen. Venstre-profil Abid Rajas skrev en kronikk der han gikk ut mot bruken av ordet «snikislamisering» og det han kalte «brun propaganda» fra regjeringskollega Frp.

les også

Abid Raja: – Mente ikke å hinte om Hitler

Offentlig krangel

Kronikken utløste en offentlig krangel mellom Venstre og Frp, der Frp-leder Siv Jensen har bedt Venstre-leder Trine Skei Grande om å «rydde opp i egne rekker», mens Grande på sin side har bedt Jensen om å slutte å bruke ordet «snikislamisering».

Raja har på sin side moderert seg og slått fast at han ikke mente å hinte om en kobling mellom Frp og nazismen, som knyttes til fargen brun.

Arshad Jamil i Muslimsk Dialognettverk har følgende å si om ordet snikislamisering:

– Ønsker man å hemme integrering, så må finansministeren gjerne fortsette, men jeg tror hun ønsker integrering. Hun ønsker ikke å såre folk og skape utenforskap.

les også

Islamsk Råd Norge støtter Abid Raja: – Vi trenger politikere som tør å stå frem

les også

Valgforsker om bråket: En regjering i oppløsning

Handlingsplan

Da planen om å lage handlingsplanen ble lansert i august, slo Kallmyr fast at den ikke skal frata folk muligheten til å diskutere islam.

– Vi er opptatt av religionsfrihet, det er viktig for vårt demokrati. Dette er ikke en handlingsplan der man fratar muligheten til å diskutere islam, men for å få stopp på den trakasseringen man ser av muslimer, sa justisministeren.

Mens partileder Jensen har fått kritikk for valgkamputspillet om snikislamisering, får Kallmyr på den annen side ros både fra Raja og Muslimsk Dialognettverk for håndteringen av moskéangrepet i Bærum.

– Han fikk oss til å føle trygghet i dagene etter og gjennom uttalelsene hans forsto vi at han tok tak i situasjonen, sier Jamil.

Mer om

 1. Jøran Kallmyr
 2. Trine Skei Grande
 3. Jan Tore Sanner
 4. Kjell Ingolf Ropstad
 5. Islam
 6. Islamsk Råd Norge
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Ber regjeringen om mindre hard retorikk om innvandrere og muslimer

 2. Venstre-Trine om Frp-Sivs utspill: – Jeg synes virkelig ikke noe om det

 3. Trine Skei Grande: – Jeg vil ikke be om unnskyldning

 4. Jensen nekter å slutte med begrepet «snikislamisering»

 5. Slik planla de angrepene på Frp

Fra andre aviser

 1. Nye verktøy mot rasisme og hat

  Fædrelandsvennen
 2. NFF lover bedring i voldssituasjonen: – Et bilde på en idrett vi ikke vil ha

  Bergens Tidende
 3. Frp-topp vil fortsette å bruke begrepet snikislamisering

  Aftenposten
 4. – Ville ikke brukt ordet «brun propaganda»

  Bergens Tidende
 5. Kjære statsminister, dette aksepterer jeg ikke. Nok er nok. Det stinker av Frps retorikk.

  Aftenposten
 6. Regjeringspartiene i krisemøte i statsministerboligen onsdag kveld: Frp ønsker rask avklaring

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder