Politiet åpnet for trafikk – 15 minutter etter kom skredet. Nå beklager de

Politiet i Sunnfjord stengte fylkesveien på sørsiden av Jølstravatnet da jordskredene kom på nordsiden av vannet. Men veien ble besluttet åpnet igjen – og så kom skredet.

– Det meddeles fra alle involverte parter i denne vurderingen at forholdene utviklet seg veldig raskt og at en ikke rakk tidsnok å innføre nødvendige tiltak ved å stenge veien på nytt. Utfallet av at veien ble åpnet fikk ett svært tragisk utfall, noe som en beklager sterkt, skriver lensmann i Sunnfjord, Dag Fiske, i en pressemelding.

Ifølge lensmannen ble veien åpnet i 20.30-tiden, etter å ha vært stengt i over tre timer. 20.45 ble politiet varslet om et nytt ras.

– I halv 9-tiden ble det gjort en vurdering om å åpne fylkesveien for å slippe ut de som var innestengt. Under utslippet skjer det katastrofale, at det går et nytt ras der en bil blir tatt, sier Fiske på en pressekonferanse torsdag kveld.

les også

Bil tatt av jordskred i Jølster: Mann i 50-årene antas omkommet

En mann i 50-årene fra Jølster er savnet og antatt omkommet etter at bilen han satt i, trolig er tatt av de enorme stein- og jordmassene som veltet over fylkesveien tirsdag kveld.

Har video av raset

Lensmann Dag Fiske bekrefter overfor VG at politiet har videomateriale som viser raset, og at denne også viser at en bil blir tatt av raset. Politiets hovedhypotese er at den synlige bilen er den samme som nå er savnet.

– Videoen er ikke så god at vi ser alt nøyaktig, men en av tingene som den bekrefter er at det har gått en bil i raset, sier Fiske til VG.

Lensmannen sier at det skal vurderes om videoen skal gjøres offentlig tilgjengelig, men at denne beslutningen ikke vil bli tatt i dag.

Skredfare

Lensmannen bekrefter overfor NRK Sogn og Fjordane at den smale og svingete fylkesvei 451 på sørsiden av Jølstravatnet ble stengt i den verste fasen etter skredene over E39 på nordsiden av vannet.

Etter at været så ut til å lette, var det mange som ventet på å komme nordover og bort fra Vassenden, der begge veiene var stengt. Fylkesvei 451 fungerer vanligvis som omkjøringsvei om Jølstravatnet. Denne er kjent for folk som har besøkt Astruptunet, som ligger langs denne veien.

Klokken 18.30 ble det besluttet at strekningen Vassenden - Skei skulle sjekkes for skred, og om denne kunne åpnes midlertidig. Ca klokken 20.30 ble det sluppet gjennom en del kjøretøy som hadde stått innesperret på Vassenden. Et kvarter senere fikk altså politiet melding om raset.

Les også: Bruker undervannsrobot i søk

SJANSELØS: Biler som kom på den smale og svingete fylkesveien, her i strandkanten, hadde neppe noen sjanse mot de enorme steinmassene som kom ned fjellsiden. Foto: Fredrik Solstad

– Trygt å kjøre

Ifølge lensmannen skal en geolog som hadde kjørt veien, ha gitt melding om at det var trygt å kjøre på veien så langt han kunne vurdere.

Det ble konkludert med relativt liten vannføring i bekker og elver på strekningen, og faren for skred ble vurdert som liten dersom værforholdene ikke endret seg. Vurderingen var at veien kunne åpnes for at beboere på strekningen kunne kjøre ut av området, men veien var fortsatt sperret inn fra Skei til det aktuelle området.

les også

Vitne så bil kjøre mot raset: Så den aldri igjen

Både privatbiler og to busser ble sluppet inn på fylkesveien, som kort tid senere ble rammet av det største skredet. Avdelingsdirektør i Vegvesenet, Svenn Egil Finden, bekrefter overfor NRK at veien ble stengt etter råd fra geolog. Den ble heller ikke åpnet igjen fra østenden – men ble altså åpnet av politiet fra Vassenden-siden.

– Ingen kommunikasjon med brannvesen

Torsdag kveld fortalte rådmann Ellen Jensen og lensmann Fiske om en svært utfordrende situasjon - særlig når det gjaldt kommunikasjon.

– All dialog foregikk på nødnettet. Vi hadde ingen kommunikasjon med brannvesenet i Vassenden, fortalte Jensen på pressekonferansen torsdag.

– De største utfordringene var kommunikasjon. Vi brukte mye tid og ressurser på å kartlegge hvem som var savnet, og hvor de var, sa Fiske.

Statsminister Erna Solberg besøkte Førde i forbindelse med sin valgkampturné, og fikk en orientering om ulykken.

– Jeg har stor medfølelse med det som har vært en overraskende stor ulykke. Særlig at det var så mange ulykker på en gang, der noen områder ikke var beregnet å være så utsatt, sier Solberg til VG.

– Man må tenke på rassikring, men også på hvor man bygger. Det er nye områder som kan være utsatte, og det er ikke sikkert at de gamle planene for rassikring stemmer overens med ekstremværet vi kan få i fremtiden.

Rettelse: I en tidligere versjon sto det at en video publisert av Bergens Tidende viste en bil som rygger raskt, mens en annen bil ble tatt av raset. Det er ikke riktig at Bergens Tidende har publisert en video av dette. Dette ble endret 1. august klokken 18.08.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder