RØYKUTVIKLING: Dette bildet viser Snorre B-plattformen i 2009.

RØYKUTVIKLING: Dette bildet viser Snorre B-plattformen i 2009. Foto: Harald Pettersen / Equinor / NTB scanpix

Røykutvikling på oljeplattform - 121 personer gikk i livbåtene

Hovedredningssentralen meldte onsdag om kraftig røykutvikling på en Equinor-plattform utenfor Florø. 121 personer om bord gikk i livbåtene, men har nå returnert.

Det var onsdag kraftig røykutvikling på Equinors plattform Snorre B. 121 personer som var om bord gikk i livbåtene, men er nå tilbake i boligkvarteret.

Det opplyser Equinor i en pressemelding onsdag ettermiddag.

– Ingen er skadd, og vi sørger for at de har det bra, sier talsperson Morten Ek i Equinor til NTB.

Røykutviklingen oppsto i prosessanlegget på plattformen, noe som innebærer at det ikke er i nærheten av boligkvarteret.

– Vi jobber fremdeles med å få full kontroll, sier redningsleder Nils-Ole Sunde i Hovedredningssentralen til VG ved 15.50-tiden.

Han sier at det ikke er noe som tyder på at det blir aktuelt å evakuere plattformen, og at det ikke har kommet meldinger om personskade.

Hovedredningssentralen mottok det første varselet klokken 13.24, og har sendt redningshelikoptre fra Florø. I tillegg har de fått informasjon fra Forsvaret om hvilke båter de har tilgjengelig dersom det skulle bli aktuelt.

Ved 15.15-tiden opplyste Sunde at Hovedredningssentralen har helikoptre på plattformer i området «stand by», i tilfelle det skulle utvikle seg.

Ingen skadet

Det er Equinor som eier Snorre B-plattformen, som ble satt i produksjon i 2001. På plattformen er det 121 personer.

Talsperson Morten Eek i Equinor opplyser til VG klokken 15.45 at det fremdeles er røykutvikling på plattformen, og at det kommer fra prosessanlegget.

– Vi håndterer situasjonen som en mulig brann, men det er ikke bekreftet informasjon. Vi har brannbekjempelsesressurser om bord, og alle som er til stede er gjort rede for. Ingen er skadet, forteller han.

Har du bilder eller vet du noe om saken? Tips VG her!

Ingen evakuering

Eek sier at det ikke er normal produksjon på plattformen, men at det for tiden foregår reparasjonsarbeid der. Det er foreløpig ikke satt i gang evakuering av dem som befinner seg der.

– Så langt ser vi ikke behov for å sende folk av plattformen. Alle blir godt ivaretatt der. Vi befinner oss fortsatt i en beredskapssituasjon, men tar det i høyeste grad på alvor, sier Eek.

Klokka 16.40 forteller Eek til VG at de jobber mot en «normalisering» av situasjonen.

– Vi opplever en bedring i utviklingen ombord. Røykutviklingen er ikke meldt avsluttet, men vi ser en bedring. Folk har gått fra evakueringspostene sine og tilbake til boligene sine på plattformen. Vi frykter ingen eskalering.

Politiet har fått beskjed om å gjøre klart et mottak i Florø dersom det blir aktuelt å evakuere.

– Politiet vil bli involvert dersom det blir igangsatt evakuering. Det er ikke aktuelt per nå. På dette tidspunktet ser det ut til at situasjonen er noe tonet ned, og de prøver å håndtere dette fra plattformen, opplyser operasjonsleder Per Algerøy til VG rundt klokken 14.45.

Equinor skriver på sine hjemmesider at det er en halvt nedsenkbar bore-, produksjons- og boligplattform, som ligger rundt syv kilometer nord for Snorre A-plattformen.

Oljen fra Snorre B sendes gjennom en 45 kilometer lang rørledning til Statfjord B.

Evakuering i 2014

Dette er ikke første gang at Snorre B-plattformen har skapt overskrifter. I 2014 kunne blant andre Stavanger Aftenblad melde at Statoil hadde evakuert 33 av totalt 136 ansatte på plattformen.

Den gang hadde Statoil nemlig oppdaget en grop under brønnrammen på havbunnen, som i ytterste konsekvens kan føre til lekkasjer og en utblåsning hvis man ikke får kontroll på brønnen. Gropen ble oppdaget av en undervannsrobot som var på rutineinspeksjon, skrev E24 da.

I 2006 var det en brann på plattformen, og da gikk 100 personer i livbåtene etter at det begynte å brenne i et tavlerom. Brannen ble slukket av mannskaper på plattformen i løpet av en time.

I september i 2010 ble 129 personer evakuert fra Snorre B-plattformen etter at det oppsto brann i en turbin om bord. Brannen ble da slukket etter 20 minutter.

VG kommer tilbake med mer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder