TRAFF VAIEREN: Den omkomne 20-åringen ble hentet ut av klatrere, som tok seg ned til henne. Foto: Thomas Thaule / Fjordingen / NTB scanpix

Astri (20) omkom: Traff vaieren til Loen Skylift

Det var 20 år gamle Astri Brandal Reynolds fra Nesodden i Akershus som omkom i en luftsportulykke i Loen.

Det bekrefter politiet i en pressemelding. Det var søndag ettermiddag at det ble igangsatt en stor redningsaksjon etter ulykken i Loen i Sogn og Fjordane.

Falt 60–70 meter

– Hun har hoppet med speedglider, og på en eller annen måte truffet vaieren til gondolbanen, sier lensmann Tormod Hvattum til VG.

Kvinnen ble hentet ut av redningspersonell som klatret og rappellerte ned til kvinnen. Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, og politiet etterforsker.

Lensmannen forteller at kvinnen satte seg fast i vaieren, og falt 60–70 meter. Hun var sistemann som hoppet i en liten gruppe.

Ifølge utøvere Bergens Tidende har snakket med er en speedglider konstruert for å fly med større fart og nærmere terrenget enn paraglidere. En speedgliderflyger hopper ikke, men løper i full fart ut fra fjellsiden med vingen over hodet.

TRAFF GONDOLBANEN: Loen Skylift ble åpnet for to år siden, og tar passasjerer opp til det 1011 meter høye fjellet Hoven. Politiets teori er at 20-åringen har truffet gondolbanen med speedglideren. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Sjokk og forferdelse

Den 20 år gamle kvinnen studerte Idrett og friluftsliv ved Høgskolen i Volda i Møre og Romsdal.

– Astri var livsglad og positiv, og veldig glad for å ha kommet inn på dette studiet. Meldingen om dødsulykken er mottatt med sjokk og forferdelse og sorg. Særlig de som sto hennes nærmest på linjen har hatt det tøft, sier vikarierende høgskoledirektør Per Halse til VG.

Loen ligger en knapp times biltur unna Volda, og speedglider-turen til Loen var i privat regi, forteller Halse.

– Vi har ikke luftsport som tilbud ved denne linjen, sier han.

Fra skolens side ble det gitt anledning til elever på studiet å samles søndag kveld, hvor også skoleledelsen og kriseteamet i Volda kommune var til stede sammen med politiet.

– Vi har også hatt en noe bredere samling i anledning dødsulykken på studielinjen mandag. Dette var for både ansatte og studenter. Det er tett samhold og nære forhold her på skolen, sier Halse.

Diskuterer sikkerhet

Daglig leder i Loen Skylift, Richard Grov, sier at de venter på politiets etterforskning før de eventuelt vil vurdere å gjennomføre noen tiltak.

– Etter at vi åpnet satte vi oss ned med luftsportmiljøet for å lage retningslinjer for trygg hopping, og det er en diskusjon som stadig pågår, sier Grov til VG.

Ifølge ham ble det i fjor gjennomført nærmere 7000 hopp i fjor, og Loen er av de fremste stedene for å hoppe med glider i Norge.

– Ulykken har preget oss alle, og vi ønsker så klart ikke at dette skal gjenta seg, sier Grov.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder