Påskeutfarten har startet: Hvis du ikke har dratt nå – vent

Fredag ettermiddag er det mange som legger ut på veien mot påskefjellet eller for å nyte påskesolen i sør. Det skaper normalt køer, og det har alt begynt å tette seg til.

I Oslo er byfolket på full fart ut av hovedstaden, og det er en god del trafikk på alle hovedfartsårene ut av byen.

Fredag før palmehelgen er normalt en av de mest travle trafikkdagene i løpet av året, men trafikken flyter foreløpig, til tross for økt pågang.

– Trafikken tetter seg til, men det er ikke stillestående noen steder enda, Mari Aarrestad, trafikkoperatør i Statens vegvesen til VG.

– Vi sitter her i full spenning, legger hun til.

Oppfordrer til å vente

Trafikkoperatøren har en klar oppfordring dersom du ennå ikke har fått pakket i bilen og kommet deg av gårde.

– Det kan lønne seg å vente til litt senere. Ellers er oppfordringen å ha tålmodighet og å holde køen. Da går det mye raskere.

Om planen er å ta fylkesvei 51 over Valdresflya eller fylkesvei 55 over Sognefjellet, begynner du imidlertid å få dårlig tid.

– Der stenger veiene klokken 20, så kjører du fra Oslo har du ikke mer enn tida og veien, sier operatør Nils Aae.

Nordover ved Brumunddal, et sted det normalt er mye trafikk som skilles på vei til forskjellige destinasjoner, pågår det for tiden veiarbeid, og det er ventet at dette kan by på propper i trafikken.

Her er det fredag ettermiddag et par kilometer med kø, opplyser Vegtrafikksentralen.

Bilistene kan ta alternative ruter som riksvei 4 og fylkesvei 33.

Også på de tre hovedveien fra Oslo og opp mot Geilo er det ventet mye trafikk fredag, men trafikken flyter fint så langt, opplyser Vegtrafikksentralen sør.

Det begynner også å bli tett trafikk ved Sandvika og oppover mot Hønefoss.

Tetter seg til ut av Bergen

I Bergen har det også begynt å bli en god del trafikk flere steder. Spesielt E39 nordover og strekningen Bergen – Voss på E16, er steder der det normalt blir kø før påske.

– Det begynner å bli kø, og vi ser at det er stor utfart i dag, sier Tina Fjeldavli, trafikkoperatør i Statens vegvesen vest.

Hun forteller at det også er ventet en del trafikk på E39 sørover, og oppfordrer folk til å stresse ned og være tålmodige.

Her får du tipsene du trenger for at påsketrafikken skal gå så smidig som mulig:

Det er også ventet en travel dag på Oslo lufthavn Gardermoen, med over 3000 reisende bare i dag. Det har imidlertid gått knirkefritt for seg.

– Vi har veldig god punktlighet og alt har gått veldig bra i dag. Det regner vi med at det gjør utover kvelden også. Med mindre det skjer noe uforutsett, så skal alle komme seg av gårde på påskeferie, sier kommunikasjonssjef Joachim Andersen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder