Fadderukene i gang: − Det er selvfølgelig litt russestemning

FROGNERPARKEN (VG) Fadderukene er i gang flere steder i landet. I Frognerparken i Oslo samlet flere hundre studenter seg mandag kveld, og politiet fortviler.

 • Vilde Elgaaen
 • Ida Lokland
 • André Børke
 • Frode Hansen (foto)
 • Ingrid Hovda Storaas

– Det ble en stund sagt at det var flere enn 1000 personer der. Vi får ikke gjort noe annet enn å snakke med folk og oppfordre dem til å følge smittevernreglene, noe de gjør i liten grad, sier operasjonsleder André Kråkenes klokken 23.30.

VG mottok mandag kveld flere henvendelser fra personer som reagerte på folkemengden i parken på hovedstadens vestkant, men ifølge politiet er det begrenset hva de kan gjøre med saken.

– Med mindre det er åpenbart at noen er coronasmittet må vi bare oppfordre folk til å holde avstand. Oslo kommune er varslet om hva som skjer, men hva de gjør vet jeg ikke, sier operasjonslederen.

DAGEN DERPÅ: Det var mye søppel i Frognerparken i Oslo tirsdag morgen. Foto: Synne Eggum Myrvang

– At folk møtes i parken er ikke et problem så lenge de holder avstandsreglene som er gitt, men når de bryter de reglene er det trist, legger han til.

les også

Travel natt for politiet: – Kan tyde på at folk har flyttet festen hjem

Til NTB sier Kråkenes at flere politiet har snakket med ikke ser ut til å respektere smittevernreglene.

– Vi ser at en del uttrykker at de ikke har noen tro på de der smittegreiene, at det nærmest er fake news. Det er den verste kampen helsevesenet har tror jeg: Den mot dumskapen, sier han.

Foto: Frode Hansen

Kråkenes understreker at det er kommunen som må ta ansvar og få stengt festen.

Beredskapsetaten i Oslo kommune opplyser til NTB at det er bymiljøetaten som har ansvaret for å følge opp, men at heller ikke de kan gjøre noe dersom folk nekter å følge smittevernreglene.

Klokken 02.49 melder politiet at de festglade studentene har forlatt parken.

– Ligger igjen mye søppel etter disse. Hvem rydder opp? spør de på Twitter.

– Deler oss i grupper

Tidligere på kvelden ble det meldt om at studentene holdt god avstand til hverandre og at de var i små grupperinger. Studentene VG snakket med på stedet i 19-tiden sa de gjorde sitt beste for å følge retningslinjene.

– Vi deler oss opp i grupper på under 20, og holder god avstand på gruppene. Det er selvfølgelig flere som er mindre interessert i å følge smittevernet, men de aller fleste følger så godt de kan. Det er selvfølgelig litt russestemning, men det gikk jo fint med russen som var i vår, så det går fint med oss også, sier Filip Andersen.

les også

Vektere skal hindre store studentfester

Marie Myrbraaten og Maiken Dotseth Olsen er begge faddere for kriminologi-studentene ved Universitetet i Oslo, og hadde også tatt turen til Frognerparken mandag kveld. De synes det er mye ansvar å arrangere fadderuke midt under en pandemi.

– Det er mye vi er nødt til å forholde oss til. Vi må dele ut antibac og passe på at alle holder avstand hele tiden, sier Dotseth.

Flere meldinger om støy i Trondheim

Også politiet i Agder meldte om mye festbråk i Kristiansand natt til tirsdag.

– Nå har det roet seg litt, men det har vært en del folk ute. Det har nok sammenheng med flere ting, både været og det at det er oppstartsuke for studentene, sier operasjonsleder Linn Andresen til VG like etter klokken 03.30.

– Nå stenger det relativt tidlig på utestedene, og da fortsetter vel festen privat, legger hun til, men understreker at de ikke har sett voldsomme ansamlinger av folk samlet på ett sted.

Også i Trondheim har politiet natt til tirsdag fått svært mange meldinger om festing og støy. Flesteparten av meldingene går på fester i private hjem. Samtidig er det samlet en stor mengde studenter i Trondheim sentrum.

Tidligere på kvelden roste operasjonsleder Rune Brandmo byens studenter overfor VG:

– Det er ikke mye bråk med de studentene, og det skal de ha ros for. De har nok fått god informasjon om smittevern og forholdsregler, og følger de, sa han.

HELT TOMT: BIs studentorganisasjon valgte å stenge dørene til studentkroa i Nydalen mandag kveld. Foto: Fredrik Wennerød Adolfsen

Stengte etter to timer

På BI i Oslo så studentbaren Kroa seg nødt til å stenge på fadderukas første dag mandag, kun to timer etter at de åpnet.

– På bakgrunn av gjeldende smittevern ser vi store utfordringer med drift av BISO Kroa gitt dagens smitteoppblomstring. Som en del av utelivsbransjen er vi ansvarlige for at gjestene våre kan oppholde seg i lokalene våre på en trygg og smittevernvennlig måte.

Det sier styreleder i Kroa, Fredrik Wennerød Adolfsen. Han forteller at de stengte på dagen for å være føre var.

– Studiestart er en tid forbundet med mye fest og store ansamlinger, og vi mente derfor det var mest forsvarlig av oss å holde stengt denne uken. Som studentkro ville vi ikke klart å holde antall besøkende nede.

Å stenge dørene for sikkerhets skyld synes Oslopolitiet er en god avgjørelse.

– Det virker som at de har vært ansvarlige selv, og ikke trengt oppfølging fra politiet. Det må bare roses, sier oppdragsleder Bente Otterstad ved Oslo politidistrikt.

Rebus til besvær i Bergen

I Bergen måtte politiet rykke ut på grunn av 150 studenter som sto tett i tett i en lang kø mandag. Hendelsen oppsto i forbindelse med et rebusløp for studentene ved Høyskolen i Kristiania, skriver Bergensavisa.

les også

Smittetallene stiger i Norden – også i Sverige

Bilder fra stedet viser et stort antall studenter som står tett i tett i en lang kø utenfor Eplehuset i Bergen sentrum.

– Så store ansamlinger er ikke ønskelig, og vi anmoder folk om å forholde seg til avstandsreglene. Tiltakene på innsiden av butikken var god, men på utsiden var det problematisk, sier innsatsleder Tom Johannessen i Vest politidistrikt til NTB.

SE OGSÅ: Indre Østfold kommune har hatt stor økning i antall smittetilfeller av coronaviruset den siste tiden. Dette får innbyggerne til å reagere.

Klokken 19.50 forteller operasjonsleder Vibeke Næss at ting har roet seg i Bergen, og at de har patruljer fra forebyggende enhet i Vest politidistrikt ute i gatene.

– De har god dialog med studentene og kjører rundt på de stedene studentene pleier å være, sier Næss.

les også

Fire smittet etter flere Oslo-fester: 41 festdeltagere må i karantene

Bekymret for smittespredning

Coronasmitte blant unge i forbindelse med fest og sosiale sammenkomster har vært et hett tema den siste uken, og i Oslo har over 40 personer blitt smittet etter en rekke fester, skriver nyhetsbyrået.

Både helseminister Bent Høie (H) og Folkehelseinstituttet (FHI) har reagert på situasjonen.

– Festing blant unge og spesielt fadderukene som nå skal i gang på universiteter og høyskoler, er noe vi ser på med bekymring, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på fredag.

– Det er viktig at studenter kan møtes og bygge sosiale nettverk, men vi advarer mot å samle store mengder folk, særlig blandet med alkohol, sa hun.

Mer om

 1. Smittevern
 2. Studentliv
 3. Oslo
 4. BI

Flere artikler

 1. UiO-rektor om samling i Frognerparken: – Ikke akseptabelt

 2. Her tester de studentene i Bergen

 3. Kommuneoverlege ber rektor utvise studenter som fester

 4. Vektere skal hindre store studentfester

 5. Politiet i Oslo fortviler over ungdom som ikke vil holde avstand

Fra andre aviser

 1. Politiet i Oslo fortviler over ungdom som ikke vil holde avstand: Ber kommunen rydde opp i festingen

  Fædrelandsvennen
 2. Hundrevis av studenter starter fadderuken i Frognerparken

  Aftenposten
 3. Nakstad etter festnatt: – Absolutt ikke noe vi trenger nå

  Fædrelandsvennen
 4. Raymond Johansen: – Vi kan ikke ha russetreff-aktige tilstander i Oslo nå

  Aftenposten
 5. BI avlyser resten av fadderuken i Oslo

  Aftenposten
 6. – Stopp fadder­ukene nå, oppfordrer Mari Trommald, direktør i Bufdir.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no