KNIVSTIKKING: Birkelunden, der knivstikkingen skjedde, er et område med mange utesteder og restauranter.

KNIVSTIKKING: Birkelunden, der knivstikkingen skjedde, er et område med mange utesteder og restauranter. Foto: Frank H. Evensen

Knivstakk tilfeldig kvinne i helgen: Tidligere dømt for T-banevold

Den utenlandske mannen som har erkjent å ha stukket en kvinne med kniv i Oslo i helgen, har vært straffet i Norge tidligere: I 2017 ble han dømt for vold på T-banen.

Den halvt portugisiske og halvt kanadiske mannen er siktet for to drapsforsøk: Det ene på kvinnen i 20-årene som han har erkjent å ha knivstukket og det andre på den skadede kvinnens venninne som han også skal ha truet med kniv.

Siktede erkjenner ikke straffskyld og vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 15 mandag ettermiddag.

Ifølge sin forsvarer Anja Hellander samtykker mannen til fengsling.

Rettsmøte går som kontorforretning noe som innebærer at en dommer avgjør om politiet får medhold gjennom å gå gjennom sakens dokumenter.

Voldsdømt

I siste halvdel av april 2017 ble mannen dømt til 14 dagers betinget fengsel for å ha slått en mann i ansiktet inne i en T-banevogn i Oslo.

Retten mente at mannen slo til mannen fordi han oppfordret siktede til å flytte en bag som sto på et sete slik at det ble mulig å sitte. Selv forklarte mannen at han ikke mente å slå, men av et vitne til hendelsen ble han beskrevet som «svært aggressiv og hissig».

les også

Faren til Bastian Vasquez: «Ikke la våre barnebarn straffes for foreldrenes feil»

I den snart to år gamle dommen står det at siktede for tiden oppholder seg i Norge og at han kom til landet for å skaffe seg jobb. På dette tidspunktet hadde han hverken fast bopel eller arbeid. Han forklarte at han tidligere har blitt straffet i Tyskland.

Ingen vitner

Politiadvokat Rita Parnas opplyser at hun kommer til å begjære siktede varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud og at politiet mener det foreligger fare for både bevisforspillelse og gjentagelse.

– Han gjennomgår nå en rettspsykiatrisk undersøkelse for å belyse spørsmålet om tilregnelighet, sier Parnas til VG.

Kvinnene ble angrepet på åpen gate ved Grünerløkka i Oslo litt etter klokken 03 natt til søndag. Kort tid senere ble mannen i 40-årene pågrepet i nærheten.

Kvinnene skal selv ha gitt vitnebeskrivelser av mannen som førte til at politiet pågrep ham i nærheten, kort tid etter knivstikkingen.

Politiet kjenner ikke imidlertid ikke til at det skal ha vært andre vitner til hendelsen.

– Vi er svært interessert i opplysninger fra publikum som kan bidra til å oppklare saken, sier Parnas.

De to fornærmede kvinnene vil bli forsøkt avhørt av politiet i løpet av mandag.

Mannens forsvarer Øystein Storrvik sa søndag at hans klient erkjenner å ha stukket den ene kvinnen, men at han nekter straffskyld for drapsforsøk.

– Han er kjenner å ha stukket den ene med kniv, men det fremstår som ganske uforståelig. De var helt fremmede mennesker for ham. Det er foreløpig ikke snakk om noe motiv, sa Storrvik.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder