ET SKIKKELIG SKYLL: Det er ventet store nedbørsmengder i Sør-Norge utover tirsdag kveld og natt til onsdag. Foto: StormGeo

Kraftig styrtregn i vente: Kan lokalt komme 50 millimeter

Det er bare å skalke lukene: Et lavtrykk med store nedbørmengder vil ødelegge for finværet Østafjells fra tirsdag ettermiddag.

Meteorologene har sendt ut oransje farevarsel for kraftige regnbyger for fylkene Oslo, Akershus, Oppland, Vestfold, Telemark, Buskerud og Aust-Agder.

– Det kan lokalt komme 50 millimeter med regn på tre timer, sier redaksjonsmeteorolog Magnus Ovhed, ved Meteorologisk institutt til VG.

Farevarslet gjelder fra tirsdag kveld til onsdag formiddag.

Meteorologen forklarer at lavtrykket er dynamisk, og at det derfor er vanskelig å si akkurat hvor de verste nedbørsmengdene vil treffe. De oppfordrer til å følge med på nedbørsradaren.

– Det vil kommer regn i store deler av områdene, men det kan også være steder som ikke får regn i det hele tatt, sier Ovhed.

Sjekk hvordan været blir der du bor her

Kan gjøre skade

Det er også sendt ut farevarsel for økt fare for jordskred og flom som følge av de kraftige bygene.

Ovhed sier at været i verste fall kan føre til store skader.

– Men det blir veldig lokale skader i så fall. Det kommer helt an på hvordan stedet regnet treffer kan ta imot. I tettbygde strøk kan det bli en del overvann og lokale oversvømmelser, og så kan selvsagt en del bekker og indre elver bli vesentlig kraftigere. Er man maksimalt uheldig kan det bli en del store skader av det, sier han.

I Oslo er det tirsdag godt over 20 grader, og det er ventet at de høye temperaturene i Sør-Norge vil resultere i tordenvær utover dagen.

Telemark og Buskerud får mest

Det er ventet at uværet vil nå områdene langs Oslofjorden først, og at regnet vil sette inn i løpet av ettermiddagen og kvelden.

– Telemark og Buskerud ser ut til å få mest nedbør, men Agder-fylkene og Rogaland vil også få en del, forteller Cecilie Villanger, meteorolog i StormGeo.

Lavtrykket er ventet å passere i løpet av natten, og den verste nedbøren vil være over onsdag morgen.

– Det vil fortsatt være regnbyger i store deler av Sør-Norge, og fare for torden, sier Villanger, og legger til at temperaturene også er ventet å dale litt i etterkant av tordenværet.

Les også: Derfor er «alt» dekket i gult støv

SKAL BØTTE NED: I Oslo kan det komme rundt 20 millimeter på 12 timer. Her fra styrtregnet hovedstaden opplevde i august i fjor. Foto: Gisle Oddstad

Solfylt i Midt- og Nord-Norge

Utover onsdag er det Hordaland og Sogn og Fjordane som vil få merke det våte været. Fra Trøndelag og nordover er det imidlertid ikke ventet at de vil merke lavtrykket i særlig stor grad.

– Her er det ikke ventet mye nedbør. Trøndelag vil ligge ganske i le, og kan vente seg en fin dag i morgen med sol og temperaturer over 20 grader.

Nordover vil det også holde seg stort sett fint, men gode utsikter for sol i både Nordland og Troms.

– Det kan komme litt nedbør i Finnmark, men ellers blir det oppholdsvær, sier Villanger.

Se hvordan det så ut da Kristiansand fikk besøk av styrtregn i fjor:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder