PÅ TOPPEN: Toppetasjen i denne blokken fra 1967 er Nordens dyreste leilighet. Foto: Trond Solberg, VG

Dette er Nordens dyreste leilighet

Verdt 286.624 kroner kvadratmeteren – solgt for 45 millioner kroner

Shipping- og kunstinvestoren Jon Christian Brynildsen satte ny nordisk boligprisrekord da han solgte en leilighet på Gimle i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I Thomas Heftyes gate 20 på Gimletoppen i Oslo ligger en 157 kvadratmeter stor toppleilighet i en bygård fra 1967 som denne uken skrev seg inn i historien. Den er nemlig blitt Nordens dyreste leilighet.

Jon Christian Brynildsen, som har bygget opp en formue på shipping, solgte leiligheten for 45 millioner kroner, ifølge Finansavisen.

Dermed kommer prisen per kvadratmeter på svimlende 286.624 kroner. Det er ukjent hvem som verdsatte leiligheten så høyt, men ifølge Finansavisen har flere av landets rikeste vært innom på visning.

Tre balkonger og egen takterrasse: Her ligger Norges dyreste bolig

Dobbel rekord

Brynildsen står bak den forrige rekorden også, den gangen som kjøper av den samme leiligheten han nå har solgt:

I november 2014 betalte han 40 millioner for bopelen på Gimle; 254.777 kroner per kvadratmeter. Gevinsten etter 16 måneder blir altså på fem millioner kroner.

Nabo til VG: – Det er helt sinnssykt

En nabo som ikke vil stå frem med navn kan ikke forstå at han bor ved siden av den dyreste leiligheten i Norden.

– Det er helt sinnssykt, ler han.

– Er det verdt prisen?

– Nei, det er det ikke. Det er mye penger for et skall, for bygningene er gamle. Etter hvert som nye eiere kommer inn, blir de satt i veldig god stand.

EKSKLUSIVT: Leilighetene i Thomas Heftyes gate 20 disponerer en felles «have». Foto: Trond Solberg, VG

Odd Kalsnes, advokat og partner i Privatmegleren, bekrefter at han har stått for salget av rekord-leiligheten. Men den nye kjøperen vil han ikke si noe om.

– Jeg har munnkurv.

Da Kalsnes forsøkte å selge den samme leiligheten i 2010, var ikke eieren Christian Lorentzen fornøyd med budet på 23 millioner kroner, og lot derfor være å selge. Det var hans mor Elisabeth Lorentzen som først kjøpte leiligheten da den ble oppført i 1967. I 1998 ble den overført til sønnen.

Den nye eieren av toppleiligheten kan vente seg utsikt til Frognerkilen og Bygdøy. Leiligheten har tre soverom og det følger med to garasjeplasser.

FORNØYD MED SALGET: Eiendomsmegler Odd Kalsnes i Privatmegleren mener at Gimletoppen på Frogner er Oslos mest attraktive boligområde. Foto: Kristoffer Kumar VG

«Rakettaktig» utvikling

Lorentzen angrer han ikke på at han avslo budet den gangen.

– Han er fornøyd med at han ventet. Det har vært en rakettaktig utvikling, sier megler Odd Kalsnes.

Les også: I denne gaten finner du Norges dyreste eiendom til salgs nå

I flere år har det vært ventelister på de tre blokkene med adresse Thomas Heftyes gate 20, 28 og 30. Når disse leilighetene skal selges, blir det derfor aldri annonsert noe sted.

– Markedet i dette området har økt enormt de siste fem årene og det har utviklet seg til å bli Norges definitivt dyreste boligområde. Det er mange kunder som står på venteliste, så dette er ganske enkle salg, sier Odd Kalsnes.

– Hvorfor er området så attraktivt?

– Det er sentrumsnært, men likevel stille og rolig. Før var Bygdøy og Holmenkollen Oslos mest fasjonable boligstrøk, men nå opplever vi at folk søker mer til sentrum. Det blir lagt politiske hindringer på for eksempel bilbruk om man bor lenger unna. Det er også blitt mer populært å bo i byen for yngre mennesker med barn.

– Når berømte personer flytter til et område, kommer de andre etter, sier Kalsnes.

Fullt av finanskjendiser

Ifølge Finansavisen har shippingarving Tone Bergesen og investor Torstein Tvenge hver sin toppleilighet i nabobyggene. I tillegg skal investor Christen Sveaas, næringslivsleder og eier av Astrup Fearnley-samlingen Hans Rasmus Astrup, eiendomsinvestor Knut Gustaf Aspelin, skipsreder Elisabeth Grieg og investor og milliardær Petter Olsen også være blant de rike og berømte naboene på Gimle.

I sommer ble en leilighet på 220 kvadratmeter i den samme blokken solgt for 38 millioner kroner. Men det er toppleilighetene, «penthousene» som i følge Kalsnes får de virkelig høye prisene.

I november i fjor kjøpte Eltek-arving Morten Angelil to hus som skal slås sammen til en bolig. Prisen for begge boligene var 70 millioner kroner, 25 millioner kroner for Gimle Terrasse 6 og 45 millioner for Gimle Terrasse 8.

– Det har vært noen spektakulære salg der, kommenterer Kalsnes.

– Hva betyr dette salget for deg?

– Det blir skrevet om, så for meg er det positivt. God omtale som det som interesserer folk, er alltid interessant.

Les også: Prisantydningen: 11,2 millioner kroner. Salgspris: 19,2 millioner.

PRIVAT OMRÅDE: Thomas Heftyes gate 20 er solgt til 45 millioner og er dermed Nordens dyreste leilighet. Leiligheten er 151 kvadratmeter, noe som gir en kvadratmeterpris på 286.624 kroner. Foto: Trond Solberg VG

– Hyggelig nabolag

Naboen VG møtte utenfor leiligheten, mener den nye eieren kan være fornøyd med sitt nye nabolag.

– Dette er et veldig hyggelig og veldig bra sted på alle mulige måter. Det er lite støy, for det ligger tilbaketrukket. Utsikten er fenomenal, man ser opp til Holmenkollenbakken og helt ut til Nesodden, sier naboen til VG.

– Hvordan er nabolaget?

–Det meste er jo ambassader. Det er hyggelige mennesker her. Stille og rolig, sier han.

– Kjenner dere hverandre?

– Det er opp og ned.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder