Russepresidenten etter bråket i Bergen: – Folk kommer ikke til å like russen noe bedre etter dette

Tre personer er siktet for vold mot politiet etter at en russefest kom ut av kontroll i Åsane i Bergen natt til søndag.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Til sammen ble syv personer pågrepet etter at en såkalt «slippfest» i Bergen gikk over styr. Festen skal ha blitt arrangert av en russebuss hjemmehørende i Bergen, og ifølge Bergensavisen er alle som ble pågrepet mellom 17 og 19 år.

Ifølge politiet gikk flere av festdeltakerne til angrep på politiet, og uttalte tidligere søndag at det var «fullstendig kaos» da de ankom stedet.

Nå er tre personer siktet for vold mot politiet. Om de tre er russ er ukjent.

– Uansett om det er russ som er pågrepet eller ikke så er dette veldig dumt for russen, da det er med og gi russen et enda dårligere rykte, sier russepresident i Bergen, Anna Nøstbakken, til VG.

– Har russen et dårlig rykte i Bergen?

– Det henger i alle fall igjen et bilde fra tidligere år, om at russen bråker og gjør dumme ting. Jeg tror ikke folk kommer til å like russen noe bedre etter dette.

Bakgrunn: Russefest ute av kontroll: Gikk til angrep på politiet

– Ikke representativt

Ifølge Bergens Tidende var det 60 deltakere på festen. Da de rykket ut grunnet naboklager skal flere av ungdommene ha kastet flasker og stein mot politiet.

RUSSEPRESIDENT: Anna Nøstbakken sier til VG at nattens hendelse er med og gir russen et enda dårligere rykte. Foto: Privat

– Vi kan ikke nekte privatpersoner å ha fester. Vi har hele tiden oppfordret russen til å oppføre seg, men vi kan ikke styre hva som skjer på festene. Russetiden er ennå ikke i gang, men allerede har det vært noen hendelser. Det er leit, men dessverre er det ikke alle som klarer å oppføre seg, sier Nøstbakken.

– Er russen i Bergen verre enn andre?

– Nei, jeg vil ikke si at russen er verre enn andre, og jeg må også si at de fleste er veldig flinke og oppfører seg. Det som har skjedd i natt er ikke representativt for bergensrussen, sier Nøstbakken og legger til:

– Men det er jo tydelig at det har gått over stokk og stein i natt, og jeg tror de fleste blant russen er litt skremt av hendelsen.

Festdeltaker: – Unødvendig maktmisbruk

Søndag ettermiddag opplyser operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Arve Samsonsen, til VG at samtlige av de pågrepne er løslatt.

De har sittet i avhør søndag og ifølge politiet vil det bli gjort en vurdering mandag om de fire som ikke er siktet for vold skal siktes eller ikke.

VG har snakket med en av dem som var på festen, og han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene som er gitt av politiet.

– Det var en ganske stor fest med høy musikk men det var god stemning ikke noe kaos. Da politiet kom hadde de en hissig tone fra starten, og det ble fort mye krangling. Alle på festen ble kastet ut. Så la de en person i bakken og brukte pepperspray på ham, og det var da en jente sparket mot politiet. Jeg tror hun fikk panikk og ble redd for han som lå der. Det kan jeg skjønne, det virket som unødvendig maktbruk, sier mannen som ønsker å være anonym.

Samsonsen sier til VG søndag kveld at politiet ikke ønsker å kommentere påstandene, og at de ikke vil si noe mer om saken før tidligst mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder