ERFAREN SORENSKRIVER: Bjarte Eikeset avbildet tidlig på 2000-tallet da han virket som sorenskriver.
ERFAREN SORENSKRIVER: Bjarte Eikeset avbildet tidlig på 2000-tallet da han virket som sorenskriver. Foto: Oddleiv Apneseth

Tidligere statssekretær døde etter bilulykke

INNENRIKS

Mangeårig sorenskriver, statssekretær og Høyrepolitiker Bjarte Eikeset (80) døde av skadene han fikk etter en kollisjon sist tirsdag.

Publisert: Oppdatert: 24.04.17 14:02

Navnet er frigitt i samråd med familien. Det var lokalavisen Firda (bak betalingsmur) i Førde som først omtalte saken.

Bjarte Eikeset ble hardt skadet da bilen han satt i frontkolliderte med en bobil ved Storebru ved Eikefjorden i Flora kommune på riksvei 5 tirsdag forrige uke.

Selv kjørte han en personbil.

Les også: Nedgang i dødsulykker i Norge

– Mistet en klippe

Eikeset ble først flydd til Førde sentralsjukehus med luftambulanse, og siden til Haukeland universitetssjukehus, der han døde lørdag,

– Dette skjedde altfor brått, dette. For oss nærmeste kjennes det som vi har mistet en klippe, sier sønnen Bård til Firda.

Ifølge avisen hadde Eikeset nettopp besøkt kona på sykehjemmet, og var på vei vestover fra Førde for å klargjøre hytta for sommersesongen da ulykken skjedde.

Les også: Flest menn dør etter trafikkulykker

Erfaren sorenskriver

Eikeset har en lang karriere bak seg i jussen, blant annet som sorenskriver, dommer, høyesterettsadvokat og universitetslektor.

Eikeset var sorenskriver i Sunnfjord mellom 1980 og 2004, og deretter sorenskriver i det nyopprettede Fjordane-embetet.

Eneste avbruddet var i perioden mellom 1981 og 1983, da han var statssekretær i Miljøverndepartementet under Wenche Frogn Sellæg. Der gjorde han seg bemerket ved å gå mot sin egen statsråd i striden om vern av Gaularvassdraget i Eikesets nærområde.

Willoch ringte

Før sorenskriver-tiden praktiserte han som høyesterettsadvokat, og var også aktiv som fylkes- og kommunepolitiker for Høyre.

Daværende statsminister Kåre Wiloch ringte Eikeset etter Høyres brakvalg høsten 1981 for å spørre om han ville bli statssekretær i Miljøverndepartementet, ifølge et intervju som NRK Sogn og Fjordane gjorde med Eikeset i januar.

Eikeset takket ja, han hadde allerede da sittet i Høyres sentralstyre og vært formann i Sogn og Fjordane Høgre.

Bjarte Eikeset etterlater seg kone, to barn og fire barnebarn.

Her kan du lese mer om