• Foreslår løsning for utenlandsstudentene

  Forrige uke skrev VG om utenlandsstudentene som risikerer å bli utmeldt av folketrygden, dersom de tar seg deltidsjobb i studielandet sitt. Nå danner opposisjonspartiene Frp, Ap og Sp flertall for å endre regelverket.

  Publisert 29. januar, kl. 16:06

 • Partiene ønsker å be regjeringen avklare regelverket, og komme tilbake med forslag om at utenlandsstudenter skal kunne arbeide ved siden av studiene uten å risikere å miste plassen i den norske folketrygden.

  Medlemskap i folketrygden er nøkkelen til rettigheter fra NAV.

 • – Den urimeligheten ANSA tar opp bør det være mulig å rydde i, og vi har nå sikret flertall for å be regjeringen om det, sier leder av utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen (Frp).

  Han omtaler deltidsjobb i utlandet som et kinderegg for norske studenter, med muligheter for forståelse av kultur, bekjentskaper og mer penger på konto.

 • – Dette er kjempegode nyheter! Vi jubler, sier president i ANSA, Morgan Alangeh.

  Han sier dette er en veldig viktig sak for utenlandsstudentene, som ANSA har jobbet med veldig lenge.

 • Utdanningspolitisk talsperson i Ap, Torstein Tvedt Solberg, er glad for å danne flertall i Stortinget rundt denne saken.

  – Det er ingen logikk i at man kan jobbe ved siden av studiene i Norge, men ikke i utlandet, konkluderer han.

 • Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad sier de norske studentene i utlandet bør få like vilkår som studentene i Norge.

  – Vi oppmuntrer norske studenter til å studere i utlandet. Det er ofte krevende å klare seg bare på studielån.

 • Ansa-presidenten mener at det å kunne arbeide ved siden av studiene i utlandet vil sikre studentene en viktig biinntekt, men også̊ gjøre at de kan få̊ et mye nærmere forhold til kulturen i studielandet sitt, og gjøre det mindre nødvendig å reise til Norge i alle kortere ferier.

 • – Det gjør det også mulig å få relevant arbeid ved siden av studiene. Det handler jo ikke nødvendigvis bare om penger, sier utenlandsstudent Mina Cecilie Fritzon.

  Hun understreker hvor viktig dette er for alle som studerer i utlandet, og sier at det åpner for nye muligheter.

 • Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier at poenget med regelverket er man ikke kan være omfattet av to lands trygdeordninger samtidig.

  – Jeg forstår godt at dette er noe som bekymrer en del utenlandsstudenter. Regelverket er komplisert, sier han.

 • Statsråden er enig i at man bør se nærmere på problemstillingen, og om regelverket er klart nok.

  – Og så vidt jeg vet er regjeringspartiene på Stortinget også for det. Jeg vil allikevel vente med å trekke en klar konklusjon til vi ser skikkelig på saken.

 • De tre opposisjonspartiene danner flertall sammen rundt den delen av stortingsmeldingen som omfatter utenlandsstudenters mulighet for deltidsjobb. Det er ikke enighet om hele meldingen.

Artikkelen er over ett år gammel

Mer om

Student

Utdanning

Flere artikler

 1. Får ikke ha deltidsjobb ved siden av studiene

 2. Viderefører unntak for utenlandsstudenter

 3. Ingrid (24) må ta eksamen på julaften

 4. Én av ti utenlandsstudenter har hatt corona

 5. Nå kommer en ny krisepakke til studentene