STATSKANALEN: NRKs forsinkelsesgebyr er en god inntekt for rikskringkastingen. Foto: SCANPIX

STATSKANALEN: NRKs forsinkelsesgebyr er en god inntekt for rikskringkastingen. Foto: SCANPIX

NRK håver inn millioner på at vi betaler for sent

Tjener 90 millioner på «tilleggsavgift»

Vi skylder 133 millioner - i halvåret

(VG Nett) Dersom du betaler lisensavgiften din for sent, får du nesten tre ganger så høyt ekstragebyr som på andre regninger.

  • Dyveke Nilssen
  • Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mens private aktører må følge inkassoforskriften som sier at maksimalt purregebyr er 61 kroner, er NRK, Lånekassen og NAV unntatt fra loven.

LES OGSÅ: NRK vil ha dyrere TV-lisens

Etter regler fra Stortinget kan de kreve inn hele 15 prosent av beløpet som skal betales. I år er kringkastingsavgiften 2477,52 kroner, og tilleggavgiften blir da 172,05 kroner.

Har du opplevd NRKs lisenspraksis som belastende? Tips VG Netts journalister her!

Dersom alle 524.000 lisensbetalere som fikk purring i år betaler tilleggsutgiften, utgjør det en ekstrainntekt til NRK på i overkant av 90 millioner.
Totalbeløpet NRK får inn på lisensavgiften var i 2010 4,5 milliarder kroner.

- Ingen flere krav

NRK krever inn tilleggsavgiften etter forskrift om fjernsynsmottakere §3. Den sier at tilleggavgiften kan ilegges dersom kringkastingsavgiften ikke betales innen forfall.

Freddy Lysfjord, avdelingsleder i NRK Lisensavdelingen, sier at det da ikke kommer ytterlige krav på purringen.

LES OGSÅ: NRK-sjef vil vurdere å endre lisensreglene

- Tilleggsavgiften på kr. 172,05 er den eneste ekstra avgift som blir belastet ved for sen betaling av første tilsendte faktura, purring og varsel om inkasso, skriver han i en e-post til VG Nett.

- Hvorfor er tilleggsavgiften så høy?

- Hvorvidt dette er høy kompensasjon/dekning ved mislighold av betalingsforpliktelser må kanskje vurderes ut fra den gebyrpolitikk som gjelder ved for sen betaling av andre typer krav. Ut fra dette så er nok tilleggsavgiften som kan ilegges ved for sen innbetaling av kringkastingsavgiften ikke høy, mener Lysfjord.

Ukjent antall «slakkdager»

Ifølge inkassoforskriften skal det ikke ilegges purregebyr før 14 dager etter betalingsfrist. Også denne regelen er NRK unntatt fra med forskriften om tilleggsavgiften, men Lysfjord sier at det er ingen som må betale 172,05 kroner dersom regningen er betalt dagen etter forfall.

LES OGSÅ: Betalte ti øre for lite, fikk gebyr på ett øre

- Det tas hensyn til slakkdager for å fange opp den tid transaksjoner kan ta i de forskjellige betalingsformidlingssystemer, pluss noen dager. Dette innbærer at for å bli ilagt tilleggsavgift må forfallsdato være betydelig overskredet.
Nøyaktig hvor mange dager får ikke VG Nett opplyst.

Ingen utsettelse

NRK tilbyr hverken eFaktura eller betalingsutsettelse, tiltak som vanligvis regnes for å gjøre det enklere å betale avgifter, men ordningen med eFaktura er under utredning.

- Årsaken til at NRK Lisensavdelingen ikke tilbyr betalingsutsettelse er merkostnader i forbindelse med innkrevingen og negative konsekvenser med hensyn til likviditet og innkrevingslogistikk, sier Lysfjord.

Færre purrekrav

Uansett opplyser Lysfjord om at de i 2011 ser en nedgang i antall purrebrev på 1,58 prosent på første termin og 0,57 prosent på andre termin.

- Dette kan skyldes økt bruk av avtalegiro og bedre økonomi blant folk og bedre oppfølging av forfallsdatoer for å unngå tilleggsavgiften, mener avdelingslederen.

Mange til inkasso

Det er også en stor del av NRKs kunder som ender opp med å få inkassokrav på lisensregningen.

Ifølge Statens Innkrevingssentral sendte de 190.248 inkassokrav på vegne av NRK i 2010. Det utgjorde 280.363.809 kroner.

Lysfjord opplyser at inkassokrav fra NRK sendes ut omtrent to måneder etter forfall på hovedkravet.

LES OGSÅ: Medietilsynet mottar få klager på NRK-lisens

I 2010 ble det sendt ut cirka 255.000 varsel om inkasso.

- De ble ikke belastet noen form for ytterligere tilleggsavgift eller noen form for inkassogebyr eller noen form for fakturagebyr, sier Lysfjord.

Lysfjord opplyser til VG Nett at det også på antall inkassokrav har vært en nedgang på 0,3 prosent. Så langt i år er det sendt ut 89.759 krav.

- Nødvendig avgift

Kulturdepartementets statssekretær Roger Solheim (Ap) sier til VG Nett at Stortinget har lagt til rette for tilleggsavgiften for å sikre at TV-lisensen blir betalt i tide.

STATSSEKRETÆR: Roger Solheim (Ap) i Kulturdepartementet. Foto: Ketil Frøland/Kulturdepartementet


- Tilleggsavgiften er satt så høy fordi det skal være en reell avgift hvis du betaler for sent. Det er nødvendig for å sikre at så mye av lisensen som mulig kommer inn til riktig tid, og vi kan bruke minst mulig tid og ressurser på å kreve inn lisens, og det som brukes av ressurser blir finansiert, mener han.

LES OGSÅ: Krevde NRK-lisens fra døde Eli (61)

Solheim sier at lisensen er et forutsigbart system, og at man vet at det kommer en giro to ganger i året som man kan planlegge i forhold til.

- Men når så mange likevel ikke betaler innen fristen, og over 200.000 får varsel om inkasso, er det da godt nok tilrettelagt?

- Jeg kan ikke si at det ikke har vært ideelt tilrettelagt tidligere, men alle endringer som gjør det enklere at folk får betale lisensen velkommen. Da kan vi kanskje også få færre saker med tilleggsgebyr, håper statssekretæren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder