119 personer tatt inn i tiltalen

Breivik tiltales for overlagt drap og terrorhandlinger

Legger ned påstand om tvungent psykisk helsevern

LA FREM TILTALEN: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden har tiltalt Anders Behring Breivik for terrorhandlinger og overlagt drap. Foto: Scanpix

Holden: Skjønner at det er tungt ikke å være navngitt i tiltalen

SENTRUM POLITISTASJON (VG Nett) Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden har tiltalt Breivik for overlagt drap og terrorhandlinger. 119 av de 889 terrorofrene nevnes i tiltalen.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Det ble klart da statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden onsdag klokken 12 la frem tiltalen mot Anders Behring Breivik.

- Tiltalen vil bestå av to deler, en for regjeringskvartalet og en for Utøya, forklarte statsadvokat Holden.

Statsadvokatene tiltaler Breivik for terrorhandlinger etter straffelovens § 147 a og for overlagt drap etter straffelovens § 233, og legger ned påstand om tvungent psykisk helsevern.

De tar samtidig forbehold om at Breivik kan idømmes fengselsstraff dersom bevisføringen under rettssaken tilsier det.

VGTV: Se statsadvokatene lese opp første del av tiltalen

325 personer i fare i regjeringskvartalet

Tiltalen inneholder statsadvoktanenes detaljerte beskrivelse av hva som skjedde 22. juli.

«I bilen hadde han plassert en egenprodusert bombe på ca. 950 kg, bestående blant annet av kunstgjødsel, diesel og aluminium. Han antente en lunte med ca. syv minutter brenntid, og forlot deretter stedet til fots og videre i en tidligere utplassert fluktbil, en Fiat Duplo med registreringsnummer VH 24605. Bomben eksploderte kl. 15.25.22 med voldsom ildkraft og trykkbølge i tråd med hans intensjoner, og brakte et stort antall personer, som oppholdt seg i bygningene i Regjeringskvartalet eller på gateplan, i umiddelbar livsfare, og forårsaket massive materielle ødeleggelser av de samme bygninger og omkringliggende bebyggelse», heter det i tiltalen.

Ifølge påtalemyndigheten var det omtrent 325 personer i livsfare da bomben gikk av, 75 i øyeblikkelig nærhet og 250 personer i bygningene.

- Dødsangst

Statsadvokat Inga Bejer Engh gikk deretter over på grunnlaget for terrorangrepet mot Utøya.

«Der befant det seg 564 personer. Ved å utgi seg for åvære polititjenestemann og ikledd et uniformslignende antrekk, ble han - medbringende blant annet en halvautomatisk rifle av merket Ruger Mini 14 cal. 233 og en halvautomatisk pistol av merket Glock 9 mm - transportert til Utøya om bord på fergen M/S Thorbjørn, hvor han ankom ca. kl. 17.15. Fram til han ble pågrepet av politiet samme dag ca. kl. 18.35, skjøt han, etter forutgående overveielser og planlegging, med riflen og/eller pistolen mot en rekke personer som befant seg på øya, i vannet eller ombord i båter, herunder sivile som kom til unnsetning, og utsatte disse for umiddelbar livsfare», leste Engh opp.

Frem til han ble pågrepet klokken 18.35 skjøt han med pistolen og riflen mot alle som var på øya.

- Det oppsto dødsangst hos barna, ungdommene og de voksne på øya, som ble forsterket av at det var begrensede fluktmuligheter, sa Engh.

Hun la også frem hvor mange i ulike aldersgrupper som ble drept på Utøya:

**I aldersgruppen 14-17 år ble 34 personer drept**I aldersgruppen 18-20 år ble 22 personer drept**I aldersgruppen 21-25 år ble 6 personer drept**Over 25 år ble 7 personer drept

Av disse døde 67 personer av skudd, mens én person druknet og én person døde av fallskader.

Handlingene på Utøya skapte alvorlig frykt i deler av Norges befolkning, heter det i tiltalen.

Mange rammede nevnes ikke

Totalt er 119 ofre tatt med ved navn i tiltalen. Det betyr at svært mange av de overlevende etter både Utøya-massakren og bomben i regjeringskvartalet ikke nevnes.

- Det er mange som ble rammet av terroren som ikke blir nevnt med navn i tiltalen, og vi ser at det kan være vanskelig for den enkelte. På den annen side må vi veie dette opp mot omfanget. Antallet som ble utsatt for drapsforsøk i Oslo og på Utøya vil komme opp i svært mange personer, kanskje så mange som 600-800 personer, sa Svein Holden.

- Til de fornærmede som ikke er tatt inn i tiltalen vil vi si at vi skjønner at det er tungt. Samtidig håper vi at de som ble rammet vil kjenne seg igjen i de mer generelle persongruppebeskrivelsene som vil legges frem i retten, la han til.

Ifølge Holden vil ikke hvem som er tatt inn i tiltalen ha noen betydning for utbetaling av erstatning.

Han fikk støtte fra Engh:

- At personer ikke er tatt med i tiltalen, betyr ikke at de er glemt. De er ikke glemt av oss, og de vil ikke glemmes av retten, sa hun.

Fikk høre tiltalen i morges

Tiltalen ble forkynt for Anders Behring Breivik i Ila fengsel klokken ti i morges. Ifølge politiførstebetjent Tore Jo Nielsen i oslopolitiets 22. juli-gruppe var Breivik rolig da han fikk vite om innholdet på tiltalens 18 sider.

På forhånd har det vært knyttet stor spenning til hvor mange av de overlevende etter terrorangrepene som ville bli inkludert i tiltalen. Statsadvokat Svein Holden har tidligere sagt at mange vil bli skuffet fordi det vil være svært få overlevende som inkluderes i tiltalen.

Mer enn 550 mennesker var på Utøya da Breivik ankom Utøya 22. juli i fjor. 69 ble drept, mens åtte personer ble drept av bomben i regjeringskvartalet.

Alle de 77 som mistet livet vil nevnes med navn i tiltalen, men statsadvokatene valgte ikke å lese navnene høyt under pressekonferansen.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen
 2. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Tiltalen skildrer terroren skudd for skudd

 2. Ikke nevnt i tiltalen: - Han prøvde å drepe meg også

 3. Her er tiltalebeslutningen mot Anders Behring Breivik

 4. Nå er Breivik tiltalt i terrorsaken

 5. Slik skal rettssaken mot Breivik avvikles

Fra andre aviser

 1. Anders Behring Breivik tiltalt for terror og overlagt drap

  Aftenposten
 2. Tiltalt for terror og overlagte drap

  Bergens Tidende
 3. Behring Breivik: Jeg påberoper meg nødrett

  Aftenposten
 4. Over 200 skadet i Regjeringskvartalet - ni av dem navngitt i tiltalen

  Aftenposten
 5. Statsadvokaten har oversendt terrortiltalen til riksadvokaten

  Aftenposten
 6. Meling: - Greit at ikke alle ofrene er nevnt i tiltalen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no