PREGET: Det var en preget statsminister som talte under minnestunden søndag. En minnestund han selv beskriver som verdig, sterk og mektig. Foto: SCANPIX
PREGET: Det var en preget statsminister som talte under minnestunden søndag. En minnestund han selv beskriver som verdig, sterk og mektig. Foto: SCANPIX

Stoltenberg: - En verdig, sterk og mektig minnestund

INNENRIKS

OSLO SPEKTRUM (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg bruker ord som sterk og mektig om søndagens minneseremoni. Selv var han svært preget av stundens alvor.

Publisert: Oppdatert: 27.09.11 13:29


Stoltenberg var selv tydelig preget da han holdt tale for de døde og deres pårørende.

- Det har vært en verdig, sterk og mektig minnestund hvor vi har vist respekt, og minnet de døde. Vi har tatt del i sorgen og støttet de etterlatte, sa Stoltenberg.

Les også: - At vi aldri skal få se dem igjen er ubeskrivelig

La ned roser

Etter minneseremonien møtte statsminister Jens Stoltenberg pressen, og svarte på spørsmål fra en rekke forskjellige utenlandske medier.

- Det er viktig at vi nå ser fremover, av tre grunner. For det første må vi se og trøste de som er i sorg. For det andre må vi bevare demokratiet og bekjempe ekstremisme. Og for det tredje må vi verne om vår trygghet, sa Stoltenberg.

Før den om lag to timer lange seremonien tok statsministeren i mot flere representanter fra kongefamiliene i våre naboland, samt statsministre fra alle de nordiske landene, som la ned roser foran domkirken i Oslo.

22/7: Døgnet som forandret Norge

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre opplevde seremonien som en verdig markering.

Sang med KORK

- Mektig og verdig. Jeg opplevde at den greide å komme nær den sorgen vi har opplevd. Jeg håper det var slik for de pårørende også, sier utenriksministeren til VG Nett.

Støre var den første statsråden som ankom statsministerboligen etter terroraksjonen den skjebnesvangre dagen 22. juli.

NRKs programleder Haddy N'jie ledet TV-seerne og de som satt i Spektrum gjennom seremonien, som bød på taler fra både Jens Stoltenberg og kongen.

Det var NRK som hadde det kunstneriske ansvaret for seremonien, og Kringkastingsorkesteret var en sentral del. De fremførte et større antall sanger sammen med kjente norske artister som, Karpe Diem, Jarle Bernhoft, Sivert Høyem, Ane Brun og Bjørn Eidsvåg.

(Saken fortsetter under bildet)

Beveget konge

Seremonien startet med at Susanne Sundfør fremførte «Mitt lille land», sangen som har blitt et symbol på tiden etter terrorangrepet.

Videre holdt en sterkt beveget konge en tale til de fremmøtte og til nasjonen.

VGTV: Se Kongens tale her

- Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere. Etter slike traumatiske opplevelser kan det ta lang tid å bygge seg opp igjen, sa Kong Harald.

Det ble vist en video av Eskil Pedersen, som takket Norge for innsatsen etter terrorangrepet. Pedersen var filmet mens han sto på ved Tyrifjorden, med Utøya i bakgrunnen.

VGTV: AUF-lederen takket det norske folk for støtten

Skuespiller Aksel Hennie fremførte også en ny tekst av Lars Saabye Christensen.

- Å minnes de døde er å huske dem slik de levde, leste han.

Også a-ha æret terrorofrene med å samle seg og opptre under seremonien. Det var første gang bandet sto samlet siden avskjedskonserten i desember i fjor.

VGTV: A-ha gjenforent i anledning den nasjonale minneseremonien

En preget Jens Stoltenberg holdt sin tale helt mot slutten av programmet.

VGTV: Se hele talen til Stoltenberg

- Vi er et lite land, men vi er et stort folk, sa statsministeren i sin tale.

Så ble minneseremonien rundet av med «Til ungdommen», fremført av Sissel Kyrkjebø.

Her kan du lese mer om