KRAFTIG BRANN: Mandag brant det kraftig i leiligheten hvor mannen ble funnet død. Foto: VG-TIPSER

30-åring siktet for drap etter brann i Skien

SKIEN/OSLO (VG) En 30 år gammel mann er siktet for drap etter at en mann ble funnet død på verandaen i en boligblokk i Skien mandag. Politiet mener at mannen allerede var død da brannen startet.

 • Marianne Vikås
 • Magnus Braaten
 • Ådne Husby Sandnes
 • Roger Neumann (foto)

Artikkelen er over to år gammel

I en pressemelding skriver politiet at den endelige identiteten ikke er fastslått, men at de i samråd med familien har valgt å offentliggjøre navnet på de antar er den avdøde: 52 år gamle Terje Sjåberg.

Mannen ble funnet på verandaen i en leilighet i boligblokken han bodde i Gamlegrensa 6, etter melding om en kraftig brann.

Har du tips i denne saken? Kontakt VG her

Den drapssiktede 30-åringen ble pågrepet samme kveld, sammen med en 27 år gammel kvinne, som er siktet for grovt skadeverk.

Onsdag ble begge varetektsfengslet – han i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to av ukene blir han underlagt full isolasjon. Kvinnen ble varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

Bakgrunn: Mann omkom i brann i boligblokk i Skien – to pågrepet

Funnet i kvinnens leilighet

Politiadvokat Kjell Ove Ljosåk bekrefter overfor VG at den døde mannen ble funnet på verandaen i leiligheten som tilhørte den 27 år gamle kvinnen. Avdøde hadde selv leilighet i samme oppgang, men i en annen etasje.

POLITIADVOKAT: Kjell Ove Ljosåk. Foto: Roger Neumann VG

– Politiet har god grunn til å tro at avdøde allerede var død da brannen startet, uten at jeg ønsker å gå mer inn på det, sier politiadvokaten.

– Hvor lenge mener politiet at avdøde har vært død før brannen?

– Det kan være alt fra timer til dager

– Hva kan du si om relasjonen mellom de siktede og avdøde?

– Det er fremdeles noe uklart, men vi mener at de har hatt noe med hverandre å gjøre. Vi har opplysninger som tilsier at de har hatt kontakt, svarer politiadvokaten.

FUNNET PÅ VERANDAEN: Den avdøde mannen ble funnet på denne verandaen i boligblokken hvor han bodde. Politiet mener at han ble drept. Foto: Tom Erik Holland NTB scanpix

Både de siktede og den avdøde er hjemmehørende i Skien.

Etter det VG kjenner til er begge de siktede tidligere straffedømt – han for blant annet bedrageri og for å ha båret kniv på offentlig sted. Hun er dømt for vold mot politi, ervervelse av narkotika og for flere ganger å ha kjørt i påvirket tilstand.

Tirsdag sa Ljosåk til VG at mannen og kvinnen, som de oppfatter å være et par, ble pågrepet på bakgrunn av vitneforklaringer og videovervåkning som viser at de forlot blokken rett før den første meldingen om brannen kom.

I en pressemelding skriver politiet at de antar at en eller begge de to siktede har tent på leiligheten som ble totalskadet i brannen.

Etter det VG kjenner til, leide den drapssiktede mannen tidligere i år annen etasje i en garasje i Skien. Mannen ble imidlertid kastet ut etter bare tre måneder, fordi han ruset seg og var svært vanskelig å forholde seg til.

En mann som bor tett på garasjen, beskriver den drapssiktede som «klin gal».

– Han hallusinerte og ropte og holdt på. Det gikk ikke an å ha han boende der, og til slutt ble han hentet av politiet, sier mannen.

Ljosåk ønsker ikke å kommentere opplysningene til VG, men bekrefter at den drapssiktede ikke var ukjent for politiet fra tidligere.

FULL UTRYKNING: Brannvesenet jobbet mandag kveld utenfor boligblokken hvor en person omkom i brann. Foto: THEO AASLAND VALEN

Nekter straffskyld

Den drapsiktede mannens forsvarer Andreas Nyhaug sier til VG at hans klient ble gjort kjent med siktelsen tirsdag, og at han har forklart seg for politiet. Han møtte ikke opp i Nedre Telemark tingrett onsdag, ettersom han samtykket til kontorforretning.

– Han erkjenner ikke straffskyld og samtykker heller ikke til varetektsfengsling, sier Nyhaug.

FORSVARER KVINNEN: Advokat Bjørn Nærum. Foto: Roger Neumann VG

Den 27 år gamle kvinnen ble onsdag formiddag fremstilt for varetektsfengsling der hun ble begjært fengslet i to uker.

Hennes forsvarer Bjørn Nærum bekrefter at hun og avdøde har hatt kjennskap til hverandre, og at hun bor sammen med den drapssiktede med mannen.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på hva hun har forklart, annet enn at hun nekter straffskyld.

– Problemer med bråk og rus

VG møtte onsdag styreleder Jan Erik Madsen i den aktuelle blokken, hvor avdøde og den 27 år gamle kvinnen bodde i hver sin leilighet. Ifølge Madsen flyttet den drapssiktede 30-åringen inn i kvinnens leilighet for få måneder siden.

Politiadvokat Ljosåk bekrefter at de kjenner til denne opplysningen. Kvinnen har imidlertid bodd i blokken i flere år.

– Vi har hatt en del problemer med henne med hensyn til bråk og rus. Det har vært problemer siden hun flyttet inn.

STYRELEDER: Jan Erik Madsen bor i blokken hvor både avdøde og de to siktede også bodde. Foto: Roger Neumann VG

Madsen var hjemme mandag da brannen startet, og sier at det var skremmende å se hvor fort det begynte å spre seg. Samme kveld ble han kjent med at det var funnet en død mann i leiligheten hvor brannen startet.

– Avdøde var en stabil og grei beboer. Det var ingenting å utsette på han. Han var en kar som har bodd i blokken i mange, mange år.

– Hva tenker du om det som har skjedd?

– Det er en tragedie. Hele blokken er rystet over det som har skjedd. Han (avdøde journ.anm) var en person som de fleste kjente. Han var mye ute, og pratet med de fleste. Han var veldig synlig hele tiden, sier Madsen og fortsetter:

– Dette har satt en støkk i alle beboerne. Det er en trist stemning i øyeblikket der de fleste er preget av tragedien som har skjedd.

Mer om

 1. Drap
 2. Krim

Flere artikler

 1. Politiet mener Terje Sjåberg (52) ble drept tre dager før påsatt brann

 2. Politiet mener Terje Sjåberg (52) ble knivdrept før påsatt brann

 3. Terje drept og leiligheten påtent: Vennene i sorg

 4. Mann omkom i brann i boligblokk i Skien – to pågrepet

 5. Mann falt fra 7. etasje – mor og sønn drapssiktet: Nabo våknet av skrik

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder