TOK TESTEN: Frederic Hauge kjører lite bil, og dessuten miljøvennlig bil, og flyr lite privat. Det var de viktigste årsakene til at han kom godt ut av VG Netts klimatest. Foto: Jostein Matre

Frederic Hauge tok Klimatesten: - Det handler om mer enn kjøttdeig

(VG Nett) - Klimakampen handler ikke om at nordmenn skal spise én kilo kjøttdeig mindre i uken, men at vi får ryddet opp i de store problemene i Nordsjøen.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Miljøstiftelsen Bellona

Det sier Bellona-leder Frederic Hauge. Han er redd for at folks private forbruk får uforholdsmessig mye fokus i kampen mot klimagassutslippene.

- For meg er de store strukturene viktigst.

- Urettferdig og unøyaktig

I dag tok Hauge VG Netts klimatest, som over 220.000 andre nordmenn har tatt siden den ble presentert fredag i forrige uke. Han kom svært godt ut av testen med et utslipp på bare 2.431 kilo klimagasser i året. Det er godt under gjennomsnittet på 4.557 kilo.

TA TESTEN DU OGSÅ

Men Bellonas mangeårige frontfigur mener testen blir urettferdig. En av grunnene til at Hauge kommer godt ut av testen er at han er så heldig å bo nær jobben, og kjører veldig lite bil.

- Dersom du bor på andre siden av byen, og i tillegg skal kjøre unger til og fra barnehagen hver dag, så er det klart at du kommer mye dårligere ut av denne testen. Jeg tror for eksempel ikke en fyr som er trener for småjentelaget i fotball tre ganger i uken er et dårligere menneske selv om det kanskje fører til mer bilkjøring, påpeker Hauge.

Han viser også til eksempler han mener gjør testen unøyaktig.

- Du blir straffet for å spise kjøtt, men dersom jeg ikke spiser kjøtt, så spiser jeg jo noe annet. Rismarkene slipper for eksempel ut mye metangasser. Og selv spiser jeg stort sett økologisk kjøtt, men det tar ikke testen hensyn til. Testen gir også samme utslippsresultat for alle flyreiser innlands og alle utenlands, selv om avstandene er veldig forskjellige.

Provosert over politikere

Selv om Hauge er kritisk til testen, er han positiv til at VG Nett har opprettet den. Han sier også at det faktum at så mange har tatt den viser at det er en veldig stor interesse for temaet blant folk i dag.

- Først hadde vi en miljøbølge der man diskuterte om miljøvern var viktig. Deretter kom bølge nummer to, der man diskuterte om drivhuseffekten er menneskeskapt. Nå er vi inne i en tredje bølge der folk virkelig er interessert og har ganske mye kunnskap, sier Hauge.

Han mener at den interessen er et signal på at folk ønsker å gjøre noe. For eksempel kjøpe elbil i stedet for bil som går på vanlig drivstoff.

- Men da må det legges til rette for produksjon av slike. Jeg blir provosert over politikere som Helen Bjørnøy og Odd Roger Enoksen som skjuler seg bak pekefingeren for hva vanlige folk skal gjøre når de ikke viser handlekraft selv.

MILJØEKSPERT SVARTE TETT PÅ NETT!

- Bruk stemmeretten

I forrige uke ble Frederic Hauge utnevnt til nestleder i et prestisjetungt EU-utvalg som skal foreslå hvilke endringer EU må foreta seg for å redusere klimagassutslippene. Det er et arbeid Bellona-bossen ser frem til å starte.

- Det er en spennende utfordring, for jeg tror arbeidet vil danne retningslinjer for de nye avtalene som skal tre i kraft etter at Kyoto-avtalen går ut i 2012, sier han.

Selv om Hauge er mest opptatt av de store linjene, og mener at hver og en, ut fra sine forutsetninger, selv må tenke over hva man kan bidra med, gir han gjerne noen tips til hva vanlige folk kan gjøre i kampen for å redusere CO2-utslippene.

- Folk kan opptre forbrukerbevisst. Kjøper du for eksempel økologiske varer, så vil markedet for slike blir større, og enda flere vil satse på økologisk produksjon. Det er også mange familier som har to biler. De kan trygt bytte ut minst en av dem med elbil. Boligeiere kan velge å få strøm fra leverandører som tilbyr fornybar energi.

Men det viktigste Frederic Hauge mener du kan gjøre, er å bruke stemmeretten din.

- Til høsten er det lokalvalg. Da bør folk finne ut hvilke politikere som aktivt går inn for å bruke innkjøpsmakt, ved for eksempel kjøpe drivstoff til den kommunale bilparken fra leverandører som garanterer biodiesel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder