FIKK HØRE KRAVNE: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var til stede på LOs representantskapsmøte i dag og fikk høre kravene som LO-leder Roar Flåthen la frem. Foto: SCANPIX

FIKK HØRE KRAVNE: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var til stede på LOs representantskapsmøte i dag og fikk høre kravene som LO-leder Roar Flåthen la frem. Foto: SCANPIX

LO klare til kamp for AFP

FOLKETS HUS (VG Nett) LO-leder Roar Flåthen maner til kamp for AFP-ordningen, hvis LO ikke får gjennomslag for sine krav i vårens lønnsoppgjør. Men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har ikke gitt opp håpet om en AFP-løsning.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- La det ikke være tvil. AFP er vår ordning, og den skal vi ta en kamp for hvis det blir nødvendig, sa LO-leder Roar Flåthen da han i dag åpnet LOs representantskapsmøte, til stor applaus fra de fremmøtte representantene.

Der vedtok LO i dag de overordnede kravene foran årets lønnsoppgjør, der AFP-ordningen blir det store stridstemaet.

Flåthen gjentok LOs hovedkrav om en fremtidig AFP-ordning som er like god som dagens ordning.

Hvordan mener du fremtidens pensjonssystem bør være? Skriv din mening nederst i artikkelen.

I salen i Folkets Hus satt statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og lyttet til LO-lederens gjennomgang av kravene. Stoltenberg tror fortsatt det er mulig å bli enige om fremtidens AFP-ordning og dermed unngå storstreik.

Diskuter:Støtter du LOs krav?

- Vi skal være med på å sikre en like god AFP-ordning som den vi har i dag. Den vil ikke bli lik den vi har i dag, men like god, sa Stoltenberg til pressen etter LO-lederens tale.

Beregn din fremtidige pensjon med NAVs pensjonskalkulator.(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)

Tøft for 62-åringer

Regjeringen ønsker å endre AFP-ordningen i tråd med den nye pensjonsreformen, slik at det skal lønne seg å jobbe etter fylte 62 år. De vil også sørge for at det blir mulig for pensjonister å fortsette og jobbe ved siden av, uten at pensjonen blir avkuttet.

Dette reagerer LO kraftig på. De er opptatt av å ivareta de såkalte "sliterne" som ikke orker å jobbe etter at de har fylt 62 år. Med regjeringens forslag vil denne gruppen bli taperne.

Dette innser også statsministeren.

- Det store flertallet vil få en bedre ordning enn i dag, men det er en utfordring for 62-åringene, sier Stoltenberg.

Todelt modell

Han vil i dag ikke avvise en alternativ modell der det blir to typer AFP-ordninger: En høyere AFP for sliterne som ikke orker å jobbe etter fylte 62 år og en lavere AFP for de som ønsker å ha muligheten til å jobbe ved siden av. Også LO har åpnet for at dette er en ordning de kan godta, skriver Dagavisen i dag.

- Regjeringen mener at den modellen som ikke inneholder en todeling av AFP er en bedre modell, men nå skal partene først forhandle, sier Stoltenberg.

Det er i første omgang LO og NHO som møtes til forhandlinger. Hvis de ikke klarer å bli enige er det ventet at regjeringen vil måtte gå inn og bidra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder