ANGREP: Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet rykker i fra Frp. Foto: Scanpix Foto:

Ap har valgvinden i ryggen

Arbeiderpartiet styrket seg kraftig fra august til september, mens oppslutningen om regjeringspartnerne Senterpartiet og SV gikk ned. Også Frp har tapt terreng.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det viser statistikk fra valgforsker Bernt Aardal, som hver måned regner ut gjennomsnittet av ni ulike partibarometre offentliggjort i norske medier.

Ifølge Aardals tall kan Arbeiderpartiet notere en framgang på 2,5 prosentpoeng fra august til september.

Knapper inn på Frp

Det største regjeringspartiet har nå støtte fra 29 prosent av velgerne og har med det knappet kraftig inn på Fremskrittspartiets forsprang.

Gjennomsnittsoppslutningen om Frp på septembermålingene er ned 1,2 prosentpoeng fra august, til 29,6 prosent.

Også Høyre og Venstre mistet oppslutning fra august til september, mens KrF har en ubetydelig framgang på 0,1 prosentpoeng.

Sv og Sp tilbake

Igjen later det til at de minste partiene i regjeringskonstellasjonen betaler den største prisen for å sitte med makten. SV og Sp går begge tilbake 0,2 prosentpoeng til henholdsvis 6,5 og 5 prosents oppslutning. Ved valget for tre år siden stemte 8,8 prosent av velgerne på SV og 6,5 prosent på Sp.

Valgforsker Bernt Aardal har på sine hjemmesider også beregnet hvor mange mandater de ulike partiene ville ha fått dersom septembersnittet hadde vært valgresultatet. Beregningen viser at de rødgrønne hadde fått 72 av 169 mandater, noe som er langt unna et nytt flertall. En trøst for regjeringen vil være at Høyre og Frp, med sine 79 mandater, heller ikke hadde fått flertall alene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder