BOKBOMBE: Ingunn Yssen lanserer i sin bok om Valla-saken. Foto: Line Møller

Yssen: - LO deltok i dekkoperasjon i Valla-saken

(VG Nett) Ingunn Yssen hevder LO-sekretariatet ga etter for Gerd-Liv Vallas strategi for å dekke over hva granskingsrapporten innehold. Det kommer fram i boken hun lanserer i formiddag.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I boken «Vi kan alle bli den lille» kommer tidligere internasjonal sekretær i LO, Ingunn Yssen, med sin versjon av Valla-saken. Boken kommer på toråsdagen for at Gerd-Liv Valla trakk seg som LO-leder. Valla gikk av etter at et eksternt granskingsutvalg konkluderte med at hun hadde mobbet Ingunn Yssen slik at hun ble sykmeldt.

I boken som lanseres på en pressekonferanse i formiddag forteller Yssen om hvordan hun opplevde mobbing fra LO-lederen. Hun tar oss med bak lukkede dører i Folkets Hus, om hvordan hun opplevde granskingen og om det hun karakteriserer som et skittent etterspill.

Strategi

Boken er også et kraftig angrep på LO. Ifølge Yssen klarte Valla å få LO-sekretariatet med på en nøye uttenkt strategi for å renvaske henne, og en «dekkoperasjon» om hva rapporten fra Fougner-utvalget faktisk inneholdt.

- LOs passivitet og LO-lederens manglende vilje til å bekrefte at granskingen hadde vært riktig og viktig, og at trakassering hadde foregått, åpnet opp for det som ble en klar omskriving av sannheten, skriver Yssen.

Bakgrunnen for de krasse anklagene om en dekkoperasjon er LO-sekretariatets beslutning om å ikke behandle rapporten, og at den heller ikke skulle offentliggjøres. Ifølge Yssen stilte Valla dette som krav for at hun skulle gå av som leder.

- Første bud var å bringe utvalget til taushet. En rapport unndratt offentlighet fratok utvalgets medlemmer muligheten til å ta til motmæle mot det som ble sagt i offentligheten av Valla og andre, skriver Yssen i boken.

- I realiteten snudde Valla saken fra å handle om den knusende rapporten, til hennes manglende rettssikkerhet, påpeker hun.

Dobbeltrolle

GJENVALGT: Roar Flåthen (LO). Foto: Knut Erik Knudsen

Rapporten fra Fougner-utvalget konkluderte med at LO brøt arbeidsmiljøloven i forbindelse med Valla-saken. I boken anklager Yssen LO for å ikke følge opp de alvorlige påstandene i rapporten. Ifølge den tidligere LO-toppen var organisasjonen "handlingslammet".

- LO tok aldri et oppgjør med Vallas lederstil, som hadde rammet meg og andre - ikke engang etter at sjokket var over, skriver Yssen.

Yssen er også svært kritisk til LO-advokat Håkon Blekens rolle i saken. Bleken representerte Valla i forbindelse med høringene i Fougner-utvalget, samtidig som han var LOs advokat. Også Fougner-utvalget pekte tidlig på at denne dobbeltrollen kunne føre til en interessekonflikt.

Yssen peker i boken på at Bleken i sin prosedyre bidro til å trappe opp kritikken mot henne.

- Det var uforståelig at LO som organisasjon kunne akseptere en slik behandling av en tidligere arbeidstaker, skriver Yssen.

VG Nett følger Yssens pressekonferanse klokken 11.00.

GIKK AV: Gerd-Liv Valla trakk seg som LO-leder 9. mars 2007, etter at Fougner-utvalget konkluderte med at hun hadde mobbet Ingunn Yssen. Foto: Espen Braata

Les også

 1. Ny Valla-bok mandag

  På dagen to år etter at Gerd-Liv Valla gikk av som LO-leder etter påstander om mobbing, kommer boken fra mobbeanklager…
 2. - Skulle jo ikke snakke på Youngstorget hver 1.mai

  (VG Nett) Sist Gerd-Liv Valla holdt 1.mai-tale, var det som LO-leder på Youngstorget.
 3. Slakter Valla som LO-leder

  Fellesforbundets leder Arve Bakke fjerner Gerd-Liv Valla fra historiebøkene som mektig LO-leder: Han sier hun ikke fikk…
 4. Valla-psykiater slår tilbake mot kritikken

  (VG Nett) Psykiater Odd Hellesøy, som var sakkyndig i Fougner-utvalget, slår kraftig tilbake mot kritikken fra Gerd-Liv…
 5. Valla vurderer klage til Helsetilsynet

  Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla vurderer å klage de sakkyndige psykiaterne som gransket henne, inn for Helsetilsynet.
 6. Feirer ikke Vallas 60-årsdag

  (VG Nett) Tross lange bursdagstradisjoner, blir det ingen feiring av Gerd-Liv Vallas 60-årsdag i LO.
 7. Kritisk til Valla-psykiaterne

  Lederen i Norsk Psykiatrisk Forening retter sterk kritikk mot psykiaterne Odd H.
 8. - Det har vært et tøft år

  Med rekordhøye medlemstall og godt omdømme er det ro i LO igjen etter Valla-stormen, mener LO-leder Roar Flåthen.
 9. LO gir Yssen hemmelig etterlønn

  LO har gitt etter og har inngått en etterlønnsavtale med Ingunn Yssen. Innholdet i avtalen er hemmelig.
 10. Gerd-Liv Valla: - Jeg fikk ikke tilsvarstilbud

  (VG Nett) Gerd-Liv Valla hevder hun ikke fikk tilbud om å svare på den kraftige kritikken som flere av hennes tidligere…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder