Mobiliserer til Blitz-markering lørdag:

SLIK GIKK DET SIST: Her støter politi sammen med demonstranter utenfor den israelske ambassaden i parkveien forrige lørdag. Foto: Scanpix

- Hva så om det blir skader for flere millioner...?

(VG Nett) Det pågår full mobilisering på internett til lørdagens Blitz-demonstrasjon mot Israel. - Jeg gir f... i hvor mye skade det blir, skriver en som støtter demonstrasjonen i en gruppe på Facebook.

  • Lars Akerhaug

Artikkelen er over 11 år gammel

- Jeg skjønner de som lager opprør. Hvis det blir opprør over hele verden vil til slutt lederne forstå at dette må ta slutt, sier en norsk innvandrerungdom som nå mobiliserer på Facebook for å få flest mulig til å møte opp på Blitz sin demonstrasjon på lørdag.

Han har deltatt i flere av de tidligere demonstrasjonene, men hevder selv at han ikke har brukt vold.

Les også:Frykter at gjengmedlemmer deltar i nye opprør

I tillegg til Blitz er Internasjonale Sosialister og Libanesisk forening tilsluttet arrangementet, som skal bevege seg fra Stortinget til Palestinakomiteen og flere andre organisasjoners lysmarkering ved Youngstorget i Oslo samme dag.

- Jeg er full fan av Blitz. De er de eneste som står for noe, sier ungdommen.

Artikkelen fortsetter.

ARRESTERT: Stein Lillevolden blir demonstrert før demonstrasjonen startet forrige lørdag. Foto: Helge Mikalsen

- Gir f... hvor mye skade de gjør

På Facebook går diskusjonen livlig om demonstrasjonen lørdag og mulighetene for bråk. Flere deltakere tar avstand fra steinkasting og oppfordrer til å holde demonstrasjonen fredelig, mens andre ikke legger skjul på at de støtter volden.

- Jeg gir faen i hvor mye skade folka gjør i Oslo, hva så om det blir skader for flere millioner, skriver en i gruppen.

Voldelige demonstranter:- Ville bare vekke Norge

Artikkelen fortsetter.

JAGES: Bråk ved den Israelske ambassaden ved årsskiftet. Her fra slutten av demonstrasjonen da politiet jager demonstranter. Foto: FOTO: HELGE MIKALSEN

Blitz: «Opprør en selvfølge»

PØBELSTREKER: En gjeng med ungdommer sendte opp fyrverkeri utenfor Stortinget, deretter løp de mot Karl Johan, nedover Egertorget mot McDonalds i Nedre Slottsgate. Begge steder ble det knust vinduer. Foto: FOTO: ROBERT S. EIK

Blitz har presseboikott og det har ikke vært mulig for VG Nett å få en kommentar fra arrangørene av lørdagens demonstrasjon. Men på sine egne nettsider sier blitzerne at de støtter de voldelige demonstrasjonene som har preget hovedstaden de siste ukene.

«Folk tar til gatene i protest mot den israelske stats groteske overgrep mot det palestinske folk. Norske myndigheter og maktapparat viser tydelig side i den ne saken. Når propalestinske demonstrasjoner gang på gang blir angrepet og gassa av et sterkt militarisert norsk politi, dannes en avmaktsfølelse og et raseri som gjør opprør til en selvfølge.»

Se VGTV:Her knuser demonstrantene Karl Johan

Tar avstand

Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina arrangerer sammen med flere andre organisasjoner lørdag en lysmarkering på Youngstorget. De gjør klart at de tar avstand fra vold.

- Vi støtter palestinernes rett til en egen stat og frihet fra okkupasjon. Vi beklager derfor sterkt at noen få nå har opptrådt slik at deres handlinger overskygger vårt budskap.

Les også:Strøm av solidaritetsmedlemmer

Artikkelen fortsetter:

PÅ RØMMEN: Demonstrantene er omringet og prøver å rømme fra politiet ved å klatre over politibilene under en av demonstrasjonen foran Israels ambassade. Foto: FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Politiet tillater

FREDELIG: Også fredag var det demonstrasjoner mot den israelske luft og bakkeoffensiven mot Gazastripen. Islamsk forbund gikk fra Youngstorget til Stortinget i en fredelig markering. Foto: Scanpix

Politiet i Oslo har varslet at de vil tillate den tillyste Blitz-markeringen lørdag.

Vi ønsker ikke å stigmatisere Blitz som gruppe og håper at de viser seg den tilliten verdig. Blir det bråk tar vi det i forlengelsen, sa leder for fellesoperativ seksjon Johan Fredriksen Fredriksen til VG Nett onsdag.

Men han kan ikke garantere at politiet vil kunne forhindre blitzere eller andre på nytt vil sende fyrverki mot politiet og smadre butikkvinduer i Oslo Sentrum.

- Et sånt politi tror jeg ikke Norge vil ha. Vi bruker ikke mer maktmidler enn nødvendig. Vi er her for å verne om demonstrantene og ytringsfriheten, og da vil det alltid være et spillerom.

Les også:Frykter ungdomskrig i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder