Forbereder seg på streik

Publisert: Oppdatert: 10.10.17 12:30

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Venter på utspill fra regjeringen

Minst 100 milliarder må til å for å løse knuten

750.000 arbeidstakere omfattes av konflikten

I dag starter innspurten i pensjonsmeklingen mellom fagbevegelsen og stat og kommune. Ved midnatt i morgen kan streik som gjelder 750.000 ansatte i det offentlige være et faktum.

- Vi forbereder oss på streik, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Den offisielle fristen for meklingen går ut 24:00 i morgen, tirsdag 26. mai. Da håper Folkestad at regjeringen - ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) - vil ha kommet med en pakke som kan bidra til en løsning mellom partene.

Les også:Umulig for mange å få full pensjon

I privat sektor måtte Regjeringen legge 100 milliarder kroner i potten for å løse floken. Det kan fort bli mer enn dette, mener folk som står nær forhandlings- og meklingsprosessen.

30, 65 og 66

- Det er mye som er komplisert med pensjon, sier Folkestad. - Men en ting forstår folk, og det er prinsippet om at man får 66 prosent av sluttlønna i pensjon etter 30 års opptjeningstid, ved fylte 65 år.

Nå frykter han og resten av arbeidstakersiden at pensjonen skal bli vesentlig forringet. En studie fra NIFU STEP viser at folk må jobbe mye lenger for samme pensjonen som i dag, dersom skisser fra arbeidsgiverne i det offentlige skal bli mal for ny tjenestepensjonsordning.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Må jobbe lenger

Gjennomsnittsberegninger fra NIFU viser at veldig mange medlemmer aldri vil kunne opptjene full pensjon, hvis reglene blir strammere. De må jobbe flere år enn i dag for å oppnå 66 prosent pensjon. For å få 66 prosent pensjon må i følge NIFUs beregninger ...

... lærere jobbe til de er 67 år (mange står ikke i jobben så lenge).

... sykepleiere jobbe til de er 66 år (svært få jobber så lenge, og mange i deltidsstillinger).

... prester jobbe til de er 73 år (snittet er høyt, fordi mange starter i yrket sent).

... politifolk jobbe til de er 63 år (men aldersgrensen for mange i etaten er 60 år).

Rent teknisk står det mellom to modeller; den nåværende Bruttomodellen som arbeidstakerorganisasjonene står steinhardt på i sine krav.

Ingen garantier

- Denne modellen har eksister siden 1917, da Statens pensjonskasse ble opprettet. Ordningen har overlevd to verdenskriger og innføringen av folketrygden, skriver YS på sine hjemmesider

Den andre modellen som Regjeringen har vært advokat for er den såkalte Påslagsmodellen. Da vil pensjonen beregnes fra lønna i alle de årene du har vært i arbeid.

- Regjeringens forslag inneholder ingen konkrete tall for opptjening, så vi vet ikke hvordan dette vil slå ut. Men det kan bli svært vanskelig å oppnå vårt krav med en slik modell, sier en sentral kilde på arbeidstagersiden til Dagens Næringsliv.

Handler om framtida

- Forhandlingene i år handler om framtida vår. Det er ikke hvert år vi går inn i så viktige forhandlinger, og da sier det seg selv at vi forbereder oss ekstra på en streik, sier Folkestad som har hatt litt fri på Sørlandet før helgen - før det braker løs med innspurt i meklingen i dag og i morgen.

- Det er ikke D-dag i dag, den kommer i morgen. Men i dag (mandag) forbereder vi oss definitivt på D-dag, sier han. - Nå venter vi at Regjeringen legger fram en modell det er verd å bygge videre på. Det er kort tid nå, til å få ting i orden, og tempo på framdrift er uhyre viktig.

Denne artikkelen handler om