• Vil avskaffe eksamen

  – Eksamen slik vi har den i dag, bør avskaffes og byttes med noe mer moderne. Unge mener eksamen er urettferdig, og det er vi enige i, sier Astrid Hoem, leder i AUF.

  Publisert 12. januar, kl. 12:26

 • Mens noen russepresidenter ber om at russetiden flyttes til etter eksamen, vil AUF heller avskaffe dagens eksamensordning.

 • – På en eneste dag avgjøres karakteren for det du har jobbet for et helt år. Du kan være heldig eller uheldig med dagsformen eller oppgaven. Eksamen gir rett og slett ikke den beste vurderingen av hva du har lært, sier AUF lederen.

 • Hun sier de siste årenes pandemi-utfordringer med eksamen har vist oss at det finnes mulige alternativer. 

  – Om eksamen ble avskaffet, ville det også løse problemet med når russefeiring bør være - før eller etter eksamen, påpeker hun.

Vil avskaffe eksamen

Publisert:

Russetiden starter vanligvis i slutten av april, og varer frem til 17. mai. De siste to årene har feiringen blitt utsatt flere steder på grunn av pandemien. Mange russ syntes det var bra å bli ferdig med eksamen før feiringen startet, skriver NRK.

Nå ønsker flere av årets russepresidenter å flytte feiringen permanent, selv om mange av de NRK snakket med også ønsker å beholde den gamle ordningen. 

– Jeg håper alle får en så normal russefeiring som mulig i år, og unner virkelig årets kull en skikkelig feiring. Det er kanskje de som er hardest rammet av pandemien, med digital undervisning , avlyste skoleavslutninger og mye annet, sier Hoem.

Les også

Foreslår å flytte russetiden permanent

Russetiden bør alltid feires etter eksamen, mener lederen i Oslo Unge Høyre.

Hoem og AUF beskriver dagens eksamens ordning som gammeldags og utdatert, og ønsker seg en mer moderne vurderingsform. 

Et av alternativene til eksamen som AUF ønsker å se nærmere på, er mappevurdering. Det vil bestå av mange innleveringer gjennom et år, og til slutt kan en ekstern sensor gå gjennom hele mappen og gi en vurdering. 

– Det ville være et mye mer rettferdig system, mener Astrid Hoem i AUF. 

Publisert:

Mer om

Eksamen

Astrid Hoem

AUF

Russetid

Flere artikler

 1. Russen i Viken vil ikke flytte feiringen

 2. Årets første russeknuter er klare

 3. «25 under 25»: Avlys eksamen for alltid!

 4. Kunnskapsministeren freder eksamen

 5. Russe-debatten: – Vi har alle et ansvar!