KREVER PENGER: Den statseide, ukrainske banken, Oschadbank er blant dem som er rammet av det nye hackerangrepet i Europa. Bilde viser en minibank, der det har kommet opp en melding som krever penger. Foto: Valentyn Ogirenko Reuters

To selskaper i Norge rammet i internasjonalt dataangrep

Et nytt og omfattende dataangrep har rammet en rekke selskaper og institusjoner flere steder i verden. To selskaper er under angrep i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tirsdag meldte Nasjonale sikkerhetsmyndighet (NSM) om at et selskap i Norge skal være rammet av et dataangrep.

Ved 17-tiden tirsdag bekrefter NSM, overfor VG at enda et selskap i Norge er rammet.

– Det er to internasjonale selskaper med kontor i Norge som så langt er berørt, sier Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonsdirektør i NSM.

De ønsker imidlertid ikke å opplyse om hvilke to selskaper det er snakk om. Foreløpig ser de heller ikke noe ytterligere spredning i Norge.

– Det er vanskelig å si, men vi ser ingen spredning så langt, sier hun.

Ifølge Arnøy, minner angrepet om løsepengeviruset, WannaCry som rammet over 100 land i Europa, inkludert Norge, i mai i år.

Live: Sjekk Norse Attack Map med oversikt over angrepet som skjer akkurat nå.

Ukraina rammet hardest

Også datasystemer ved noen banker og hovedflyplassen i Ukraina skal være utsatt for angrepet. Noen fly kan bli forsinket, som følge av angrepet.

Ifølge AP er Ukraina hardest rammet.

Ukrainas visestatsminister Pavlo Rozenko publiserte tirsdag et bilde av en svart dataskjerm på Twitter, samtidig som han opplyste at regjeringens hovedkontor var ute av drift.

Ukrainas sikkerhetsråd hevder det allerede finnes hint om russisk innblanding i angrepet.

– Allerede ved første analyse av viruset er det mulig å snakke om russiske fingeravtrykk, sier Oleksandr Turchynov i Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd.

Stadig flere melder om angrep

Det russiske oljeselskapet Rosneft sier ifølge Reuters at en storskala-angrep rammet serverne deres tirsdag.

Det Zürich-baserte matproduksjonsselskapet Mondelez sier ifølge nyhetsbyrået at de ansatte opplever vanskeligheter på flere steder.

Les mer: 22-åring bremset hackerangrepet

Det danske shippingselskapet Møller-Mærsk, opplyser også på Twitter at de er rammet av angrepet. Firmaet skal ha problemer med alle virksomhetene sine.

– Vår hovedprioritet er sikkerheten til våre ansatte, operasjoner og våre kunders forretninger, skriver selskapet.

BBC melder også at det britiske reklamefirmaet WPP har problemer.

Den spanske matgiganten Mondelez og advokatfirmaet DLA Piper melder om det samme. Også et fransk byggefirma hevder å være offer for angrepet, melder NTB.

Les mer: Europol: Hackerangrep uten sidestykke

Det amerikanske legemiddelselskapet bekrefter også på Twitter at det er under angrep.

Trolig organiserte kriminelle som står bak

I skjermbildet til infiserte datamaskiner får man instrukser om å betale 300 USD, tilsvarende 2532 norske kroner, i bitcoins, til en viss adresse.

Visste du det?: Norske bedrifter betaler hackere løsepenger

– For å hindre at skadevaren får et fotfeste i bedriften råder vi til å være varsom med å åpne epost fra ukjente avsenderadresser, sier NSM.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak angrepet og det kan være vanskelig å finne ut av det, hevder Vidar Sandland ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Akkurat nå er det helt umulig å si hvor angriperne er fra eller hvor de befinner seg. Alt skjer anonymt. En bruker for eksempel den digitale valutaen bitcoin, slik at ingen kan spore pengene og personene som står bak, forklarer Sandland:

– Men siden det er snakk om løsepenger og en må betale med nettopp bitcoin, så er det antagelig snakk om organiserte kriminelle som ønsker å tjene penger, og ikke en stat, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder