PENSJONSSTRIDEN OVER?: Jørn Eggum, Fellesforbundets nye leder, har avtalt nye pensjonsregler med arbeidsgiverne. Foto: Trond Solberg , VG

Vil gi alle hver sin pensjonskonto

Fellesforbundet og Norsk Industri enige om pensjonsavtale

Slik vil de løse pensjonsfloken i privat sektor

Fremtidens pensjonsordning i privat sektor kan bli en egen pensjonskonto hvor hver enkelt kan spare etter egen evne, ut over arbeidsgiverens pensjoninnskudd.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fellesforbundet og Norsk Industri har tirsdag morgen bestemt seg for å gå for denne konto-modellen, men den forutsetter at Stortinget gjør noen endringer i loven om tjenestepensjon.

Ifølge Stein Lier Hansen, toppsjef i Norges Industri, har den nye enigheten ingen økte kostnader for arbeidsgiverne, men lar det være opp til hver enkelt å spare til pensjon, i tillegg til det arbeidsgiveren betaler inn.

Les også: Slik endte trygdeoppgjøret i 2015

Lier Hansen forklarer det nye pensjons-forliket slik:

Norsk Industris Stein Lier Hansen sier at pensjonsavtalen skjermer arbeidsgiverne for nye kostnader. Foto: Trond Solberg , VG

– Du får din egen pensjonskonto fra første arbeidsgiver. Denne kontoen vil du ha gjennom hele arbeidslivet, og du får dermed mye bedre oversikt over din egen pensjon. Så kan hver enkelt spare ekstra ved å sette inn mer penger enn det arbeidsgiveren bidrar med, sier Lier Hansen til VG.

Løftes ut

– Dermed er pensjonsspørsmålet løst og løftet ut av vårens tariffoppgjør, legger han til.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum er torsdag formiddag på reise og har foreløpig ikke besvart VGs henvendelse.

Men i felles pressemelding fra Fellesforbundet og Norsk Industri, uttaler Eggum og Lier Hansen:

«Vi er enige om innskuddspensjonsordninger som forbedrer ivaretakelse av pensjonsforhold ved jobbskifte, samtidig som det er klargjort at ordningen ikke medfører økte pensjonskostnader for bedriftene.»

Beholder styringen

Arbeidsgiverne ser dermed ut til å ha beholdt styringsretten over pensjons-kronene, som var et prinsipp LO-siden gikk tungt til angrep på før tariffoppgjøret i 2014.

Da uttalte Arve Bakke, som gikk av som Fellesforbundets leder i fjor, dette til VG:

«Poenget er at det er pengene til hver enkelt arbeidstager - det er ikke pengene til arbeidsgiverne. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at partene tar over ansvaret for å forvalte disse pengene», sa Bakke til VG i januar 2014.

Våren 2014 ble partene enige om å utrede pensjonsfloken videre, og nå foreligger to utredninger og en felles forståelse, som du kan lese på Fellesforbundets hjemmeside.

VG-kommentar: Gi meg én, og bare én, tjenestepensjonskonto

Opp til hver enkelt arbeidstager

Partene er også blitt enige om at det skal være opp til hver enkelt arbeidstager hvordan pensjonspengene skal forvaltes:

«Vårt forslag er at arbeidstaker oppretter en personlig pensjonskonto der man gis rett til selv å velge leverandør. Arbeidsgiveren betaler inn til arbeidstakers pensjonskonto basert på bedriftens besluttede innskuddsnivå. I tillegg foreslår vi at arbeidstaker gis tillatelse til å spare resterende differanse mellom tillatte makssatser og arbeidsgivers innskuddsnivå», uttaler Jørn Eggum og Stein Lier Hansen i dagens pressemelding.

Ønsket en annen ordning

Alt tyder dermed på at LO-siden ikke har lyktes med å få pensjonsavtalen inn som en del av tariffavtalene i privat sektor.

– Mange i LO ville nok hatt en annen ordning, Men Fellesforbundet har vært lojale mot protokollen fra RIksmeldingsmannen fra oppgjøret i 2014, sier Stein Lier Hansen.

– Betyr det at LO ikke har fått forhandlingsrett over pensjonsordningen, slik de har krevd?

– Jeg kan ikke se bort fra at det kan komme krav fra våre motparter i fremtidige tariffoppgjør. Men i det vi er enige om nå, er det arbeidsgiver som fortsatt bestemmer nivået på bedriftens pensjonsordning, ut over lovens minimum, sier Lier Hansen til VG.

Han håper at Stortinget også kan smøre denne reformen med å åpne for større skattefradrag for den delen av pensjonsinnskuddet som hver enkelt betaler inn på sin personlige pensjonskonto.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder