Vil styrke kollektivtilbudet

Vil styrke byvaktene

Vil øke politiets kapasitet

GRØNLAND: Politimester Hans Sverre Sjøvold (t.v) og byrådsleder Stian berger Røsland (H) under pressekonferansen onsdag. Foto: NTB SCANPIX

Slik skal de slå tilbake mot ransbølgen i Oslo

POLITIHUSET PÅ GRØNLAND (VG) Politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) advarer sterkt mot enhver form for borgervern.

  • Siri Eggen
  • Felicia Alvsing
  • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over seks år gammel

Politimesteren og byrådslederen i Oslo holdt onsdag formiddag en pressekonferanse om ransbølgen som herjer i Oslo. De kom begge rett fra et ekstraordinært møte i politirådet.

- Situasjonen knyttet til personran i Oslo har vært krevende den siste tiden. Antall ran har gått mye opp de siste månedene. I møtet har vi utvekslet kunnskap, synspunkter og diskutert konkrete tiltak når det gjelder veien videre, sier politimesteren.

Hittil er 22 personer mistenkt eller siktet for personran, ifølge politimesteren. Av dem er ni under 18 år, og majoriteten er født i Norge.

- Det er klart at flere ranere opererer sammen. Det brukes kniv, og i noen tilfeller er det også brukt skytevåpen, sier han.

VGTV: Pressekonferanse om ransbølgen i Oslo

Får inn eldre anmeldelser

Byrådslederen ramser opp flere tiltak for å gjøre byen tryggere:
** Byvaktene skal styrkes
** Kollektivtilbudet skal styrkes
** Politiets kapasitet skal styrkes

- Vi vil ha synlige, voksne og lovlydige mennesker som kan bidra til at våre innbyggere føler seg tryggere. Frem mot jul vil vi fordoble dagens kapasitet, både på dagen, kvelden og natten, sier Røsland.

Etter den nye ransbølgen har politiet fått inn anmeldelser som er ett år gamle.

- Denne tendensen kjenner vi også fra perioden da det var mye fokus på voldtekter. For politiet er det gledelig at flere anmelder, sier politimester Sjøvold.

Fraråder å ta saken i egne hender

På spørsmål om Oslo-borgere som grupperer seg og tar saken i egne hender, er både politiet og byrådslederen klare: Borgervern er ikke å anbefale.

- Det er sterkt å fraråde den typen utvikling. Det er politiet som skal håndheve loven i Norge, og har eneansvar fra å bruke makt. Jeg tar sterkt avstand fra enhver form for borgervern, sier byrådslederen, og han får støtte av Sjøvold.

- Det er politiets oppgave å håndheve loven, understreker han.

På spørsmål fra VG om de viktigste tiltakene de gjør nå svarer Røsland:

- Vi dobler disse Oslo-vaktene vi har, altså de som går og er til stede i bybildet. Det tror jeg er en viktig trygghetsfaktor. Men også at vi synliggjør alle andre mannskaper: skjenkekontrollen og uteseksjonen, at de gjør seg gjenkjennelige og at folk vil se at de er til stede i bybildet.

Skraper sammen budsjettmidler

Tiltakene vil de sette i gang så snart som mulig, og byrådslederen sier til VG at de skraper sammen det de kan av budsjettmidler for å få satt i gang alle tiltakene.

- Kollektivtilbudet økes, og vi har busser som står i beredskap dersom det skulle være stort behov. Dette for at folk som har bestemt seg for å komme seg hjem på kvelden faktisk gjør det, og at de ikke henger i byen, sier han.

Den største utfordringen er ifølge Røsland at trygghetsfølelsen for mennesker i Oslo må tas tilbake.

- VG har dokumentert at mange føler seg utrygge i Oslo, og jeg mener at Oslo er en av Europas tryggeste byer, men vi har en ransbølge som vi må slå tilbake mot. Folk skal bruke Oslo med stor trygghet, sier Røsland.

Røsland sa tidligere i pressekonferansen at de ikke ønsker at folk tar loven i egne hender, men at alle kan bidra til å øke trygghetsfølelsen.

- Man kan bli natteravn, og engasjere seg i det barn gjør. En del av ungdommene vi ser i disse sakene kunne trengt oppfølging av foreldre, også fra kommunen, sier han før han legger til:

- Vi har hatt ransbølger tidligere som vi har klart å få ned. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å rulle det tilbake. Vi har gjort det før, og skal gjøre det igjen. Jeg er helt sikker på at vi vil lykkes med dette denne gangen også, slik at vi får tilbake en større følelse av trygghet i byen vår, avslutter han.

Oslo er blitt ranshovedstaden

Ferske tall viser at Oslo er ranshovedstaden i Skandinavia. Tall offentliggjort av Oslo politidistrikt mandag viser at det så langt i november er levert inn 58 ransanmeldelser i hovedstaden.

Det betyr at det er anmeldt over tre ran hver eneste dag, mange av dem svært grove.

Personranene har gjort at én av to Oslo-innbyggere føler seg utrygge når de beveger seg utendørs.

VG skriver i dag om 17 ungdommer fra 15 år og oppover som må møte i Oslo tingrett i januar, tiltalt for ran.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) hadde mandag denne uken møte med Oslo politidistrikt om strakstiltak mot ransbølgen i hovedstaden.

Mer om

  1. Ran

Flere artikler

  1. Disse mobilene fant politiet hos heleritiltalt

  2. Oslo: 73 anmeldte personran hittil i november

  3. Framskynder politirådsmøte etter ransbølge i Oslo

  4. Politiet har satt egne etterforskere på straffesaker på Mortensrud og Holmlia

  5. Strid om pils i parken: Oslos politimester ut mot Frp-forslag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder