NOBEL-SJEF: Tidligere Arbeiderparti-leder og statsminister Thorbjørn Jagland er leder av Den norske nobelkomité. Inntil videre. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Vurderer å vrake Jagland som Nobel-leder

Thorbjørn Jagland ligger an til å bli byttet ut som leder av Nobelkomiteen, og kan bli erstattet av Kofi Annan, Jan Petersen eller Carl Bildt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Til høsten blir det borgerlig flertall i Nobelkomiteen, når Høyre får to og Frp et medlem av komiteen, som i alt har fem medlemmer.

Høyre-topper ønsker etter det VG erfarer å utnytte flertallet til å bytte ut sittende leder, Thorbjørn Jagland.

Jagland og komiteens tildeling av fredsprisen til USAs president Barack Obama i 2009 og Jaglands nåværende rolle som generalsekretær for Europarådet trekkes frem som årsaker til at Jagland kan bli byttet ut.

Flere aktuelle navn

Så langt har ikke Jagland signalisert om at han ønsker gjenvalg.
Spørsmålet er da hvem som skal overta etter Jagland.

VG er kjent med at ledelsen i Høyre har flere navn på listen.

AMBASSADØR: Tidligere utenriksminister og Høyre-leder Jan Petersen.

Særlig aktuelle er tidligere utenriksminister Jan Petersen, tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan og sittende utenriksminister i Sverige, Carl Bildt fra Høyres søsterparti Moderaterna.

- Jeg vil foreslå at vi velger mellom Kofi Annan, Hillary Clinton, Carl Bildt og Jan Petersen, sier Linda Hofstad Helleland.

Hun er gift med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, og har selv fått det tunge ansvaret for å lede Stortingets transportkomité.

Nok norske politikere

- Kofi Annans erfaring fra FN og hans prosjekter der gjør ham svært kvalifisert. Han ville også være en samlende leder som kan gjenopprette komiteens posisjon og omdømme, sier Helleland.

Annan mottok selv Nobels fredspris sammen med FN i 2001.

Hellelands forslag på FNs tidligere generalsekretær Annan får støtte fra en rekke fremtredende medlemmer av Høyres stortingsgruppe som VG har snakket med, men ingen av disse ønsker å gå åpent ut og støtte Annan som ny komiteleder.

Det gjør derimot tidligere statsminister Kåre Willoch.

SAMLET: Nobelkomiteen samlet seg sammen med Dalai Lama onsdag. Foto: NTB SCANPIX

- Han er en meget verdifull personlighet. Jeg må si at jeg synes dette forslaget har mye for seg. Det er veldig mye som taler for at det bør velges en leder som ikke er en tidligere norsk politiker, sier Willoch.

Jan Petersen selv er frem til september Norges ambassadør til Østerrike. Han sier han vil måtte vurdere en plass i Nobelkomiteen dersom han blir spurt.

- Jeg har ikke tenkt på dette før. Men det er veldig hyggelig å bli nevnt, sier Petersen til VG.

Viktig omdømme

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil ikke flagge hvem han støtter som leder av komiteen.

- Dette er spørsmål det er opp til partiene å vurdere. De skal i høst nominere sine kandidater, sier han.

Høyres gruppeleder Trond Helleland sier partiet formelt tar fatt på arbeidet med å utpeke nye komitemedlemmer til høsten.

- Vi vil diskutere å åpne for å utpeke medlemmer som ikke er norske statsborgere og som ikke er tidligere politikere. Det kan bidra til å sikre komiteens omdømme som uavhengig, sier Helleland.

Thorbjørn Jagland vil ikke svare VG på om han ønsker gjenvalg som leder av Den norske nobelkomité. I stedet svarer han følgende på tekstmelding:

«Stortinget velger komité. Komiteen velger leder», skriver han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder