PÅ VENT: Libe Rieber-Mohn og Oslo Ap vil innføre soner med forbud for tiggere i hovedstaden, men forslaget ble sendt tilbake til Finanskomiteen. Foto: Frode Hansen/ VG, grafikk: Anders Bergan
PÅ VENT: Libe Rieber-Mohn og Oslo Ap vil innføre soner med forbud for tiggere i hovedstaden, men forslaget ble sendt tilbake til Finanskomiteen. Foto: Frode Hansen/ VG, grafikk: Anders Bergan

Blir ikke enige om tiggeforbud i Oslo

... men vedtok soveforbud

INNENRIKS

(VG) Selv om både Høyre, Frp og Arbeiderpartiet vil ha tiggeforbud i Oslo, klarer de ikke å bli enige om en løsning.

  • Eva-Therese Loo Grøttum
Publisert: Oppdatert: 15.05.13 21:24

Bystyret i Oslo behandlet onsdag kveld forslaget fra Oslo Arbeiderparti om å innføre et lokalt tiggeforbud innenfor Ring 2, samt i og på all kollektivtransport, ved kjøpesentre og ved boliger.

Kun Stortinget kan innføre et lovforbud i en hel kommune. Derfor mener Ap at forslaget de legger frem er den eneste muligheten til å begrense tiggingen i hovedstaden.

- Lar seg ikke gjennomføre

Ap sentralt er mot et tiggeforbud, men justisminister Grete Faremo (Ap) har åpnet for at kommunene selv kan regulere når og hvor det skal være lov å tigge.

Men det ville ikke Høyre og Frp være med på. De mener forslaget er uklart, og det ble derfor sendt til Finanskomiteen for videre behandling i neste uke.

Høyre mener det er svært tvilsomt at Aps forslag kan gjennomføres innenfor reguleringen Faremo har åpnet for.

- Vil vil ha Justisdepartementets vurdering av om Aps forslag kan gjennomføres med hjemmel i den endringen i politiloven som regjeringen har foreslått, sier Høyres bystyrerepresentant Mudassar H. Kapur.

- Uthaling

Nasjonalt er både Høyre og Frp for et forbud mot tigging. Når de likevel ikke vil gå med på Aps forslag, mener Aps Rina Maria Hansen de ligner på en uthaling av saken.

- Vi er skuffet over at Høyre ikke vil ta stilling til forslaget i dag. Dette kan minne om en uthaling. De sier at det var uklarheter i forslaget, men dette er ikke noe vi får avklart i finanskomiteen, sier hun.

Det avviser Kapur.

- Hvis bystyret vedtar noe som ikke kan gjennomføres, vil vi kaste bort verdifull tid. Nå får vi behandlet saken i finanskomiteen i løpet av 14 dager og sjekket om forslagene lar seg gjennomføre før vi vedtar dem.

Under debatten valgte også Frp å sende ut pressemelding om sitt nye forslag - å innføre et tiggeforbud utenfor markagrensa.

- Det er uakseptabelt å skulle utsette byens innbyggere som ikke bor innenfor Ring 2 for tigging og alle utfordringer det fører med seg, sier Oslo Frps bystyrerepresentant Mazyar Keshvari i en pressemelding.

- Ved vårt forslag vil nesten samtlige innbyggerne i Oslo slippe unna tigging. Samtidig holder vi oss innenfor regjeringens begrensning om at det ikke er mulig å innføre tiggeforbud i hele kommunen, sier Keshvari.

Vedtok soveforbud

Under det samme bystyremøtet klarte imidlertid partiene å bli enige om en innstramming i overnattingsreglene.

Ved siden av offentlige parker, grøntarealer og friområder, er nå også veier og plasser i tettbebygd strøk tatt inn i vedtekten, skriver NTB.

Her kan du lese mer om