BORTFØRT: Åtte år gamle Somaja (t.v), og seks år gamle Rajana ble bortført fra sine fosterforeldre 10. juni. Foto: POLITIET,

Dagbladet: Barnevernet skulle ikke ha tatt de kidnappede søstrene

De kidnappede søstrene Rajana (6) og Somaja (8) skal tilbakeføres til foreldrene, lyder et nytt vedtak fra Fylkesnemnda for barnevernssaker.

  • Mona Byrkjedal
Publisert:

Det melder Dagbladet.

De to tsjetsjenske søstrene Somaja (8) og Rajana (6) ble bortført av tre maskerte menn da de gikk av skolebussen utenfor Kongsvinger like før klokken 15 tirsdag 10. juni.

Avisen har fått bekreftet at Fylkesnemnda enstemmig har kommet til at kommunes forslag om å overta omsorgen for de to jentene ikke skal tas til følge, og at vilkårene for omsorgsovertakelse ikke er oppfylt.

Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus legger til grunn at barna skal tilbakeføres til foreldrene og vurderer den omsorgssituasjonen de hadde som boende hos moren og med samvær med faren før barnevernet grep inn som god, skriver Dagbladet.

- Min klient er fornøyd med vedtaket som er det samme han har hevdet hele tiden. Nå håper familien på ro, sier advokat John Christian Elden, som representerer siktede Mansur Mahashev.

Politiet har siktet jentenes far, Mansur Mahashev (43) for bortføring og for å ha oppholdt døtrenes fosterfar mens jentene ble tatt. På det siste punktet mener faren at siktelsen er feilaktig.

Den siktede 43-åringen har fortalt til sin advokat at han i lengre tid har befunnet seg i Russland sammen med sine to døtre.

FORSVARER: John Christian Elden. Foto: HELGE MIKALSEN,VG

- Han bekrefter at jentene har det bra og er lettet over familiegjenforeningen etter at jentene ifølge ham skal ha vært truet av barnevernet i Norge med at foreldrene ikke ønsker å se dem igjen, uttalte Elden til VG.

Elden bekrefter overfor Dagbladet at Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus har kommet til at det er ikke fare for voldsutøvelse mot de to små jentene.

- Det er lagt til grunn at barna i denne saken ikke har grunn til å frykte for noen voldsutøvelse, og at vilkårene for å ta foreldrene fra barna ikke er eller var til stede, sier Elden til Dagbladet.

VG har tidligere vært i kontakt med en venn av den siktede 43-åringen. Ifølge vennen var 43-åringen redd for å miste all kontakt med døtrene etter at de ble plassert hos fosterforeldre for omtrent et halvt år siden.

– Han spurte meg om råd til hvordan han skulle få dem vekk derfra, og jeg rådet ham til å gå rettens vei. Selv om jeg forstod på ham at det ikke var et alternativ, så trodde aldri at han faktisk kom til å bortføre dem, sier vennen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder