NYTER VARMEN: Det var godt over 20 grader i Tromsø søndag. Sommersola kunne nytes i Telegrafbukta. Foto:Jon Gustavsen,

Kan bli tropenetter over hele landet denne uken: Her er søvnekspertens beste råd i sommervarmen

Varmen fortsetter i Nord-Norge, og nå vil den spre seg sørover. Det kan føre til søvnproblemer.

Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det vil bli sommerlig vær og høye temperaturer over hele landet fra midten av uka, ifølge Meteorologisk institutt. Størst sjanse for tropenetter og høye nattlige temperaturer de første dagene vil det være nord i landet.

- Det er mange som har det varmt i Nord-Norge nå, og varmen vil fortsette de neste dagene, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe i Meteorologisk institutt, til VG.

- Og fra midten av uka vil godværet spre seg sørover, og det vil da være sjanse for tropenetter også i Midt- og Sør-Norge.

Send inn dine bilder fra helgens finvær her!

Sjeldent fenomen

Den norske definisjonen på tropenatt er en natt, målt fra klokken 20 og til klokken åtte neste morgen, hvor temperaturen ikke går under 20 grader celsius.

Natt til søndag ble det målt tropenetter hele ti steder i landet. Høyest temperatur ble målt til Sunndalsøra på Nordmøre med 23,6 grader på det laveste.

- Tropenetter er et relativt sjeldent fenomen, det er ikke ofte så mange får oppleve det. Det er også vanskelig å anslå hvor det vil bli tropenatt kommende natt, men vi kan slå fast at varm luft vil fortsette å ligge over Norge, sier Walløe.

VARMEBØLGE I NORD: En varm søndag i Tromsø Her er Telegrafbukta i sommersola. Foto:Øyvind Gustavsen,VG

Som statsmeteorologen påpeker, er vi ikke bortskjemt med varme netter her til lands.

- Og er det egentlig noe problem at vi har noen dårlige netter med søvn, fordi det endelig er varmt, i et land hvor vi sjelden kjenner en sånn varme? Nyt varmen og ta deg en dupp i sola dagen etterpå om du sover dårlig om natta, er søvnekspert Bjørn Bjorvatns umiddelbare råd.

Bjorvatn er professor ved Universitetet i Bergen og leder ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnproblemer. Han tilføyer:

- Tropenetter faller for mange sammen med ferietid. Men selvfølgelig, for dem som er i full jobb er det klart at det kan bli problematisk om søvnen er dårlig.

- Og hva bør du gjøre hvis det føles som at soverommet koker?

- Er det ubehagelig varmt, invester i en vifte som kan svale ned rommet, eller sett opp vinduene for gjennomtrekk. Unngå vinterdyne og tykk pyjamas, og ta eventuelt en kald dusj før leggetid, sier Bjrovatn.

Flere sliter med søvnen i kulden

Kveldssol inn på soverommet kan gi problemer med innsovningen, og er det lyst om morgen, kan du våkne tidligere enn normalt.

- Flytt deg til en annen del av huset for å sove, enten ned i en sval kjeller, eller til motsatt side av huset fra hvor solen har stått på de siste timene før leggetid. Dersom du har bare ett soverom, og det er lyst når du skal legge deg, invester i blendegardiner, råder søvneksperten.

For å holde væskebalansen ved like i varmen, og samtidig unngå å måtte opp og tisse om natta, drikk godt med vann om dagen.

- Og unngå koffeinholdig drikke, som kaffe, te og cola, rett før sengetid, sier Bjorvatn.

Ifølge professoren er det flere som sliter med søvnen om vinteren enn om sommeren.

- Det har nok sammenheng med mørkt og trist vintervær. De fleste sier de trenger mindre søvn om sommeren for å føle seg uthvilt, sier han.

Varme gir flom i nord

Det er meldt varmt vær i nord hele uken, men det får også sine følger, varsler Norges vassdrags- og energidirektorat.

- Snøen som er igjen på fjellet i høyden, smelter ganske fort når det blir så varmt som det er nå, og den smelter døgnet rundt. Derfor har vi sendt ut flomvarsel for Nordland og Troms på gult nivå, sier vakthavende hydrolog Ingeborg Kleivane ved flomvarslingen.

- Det trenger ikke være dramatisk, men noen vil kanskje kunne oppleve små flomskader, og vi oppfordrer folk til å følge med på elvene og ikke bevege seg langt ut på elvebredden, for strømmen kan være stri, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder