DET FØRSTE BILDET: Tjostolv Moland og Joshua French fotografert i varetekt hos militærpolitiet i Kisangani noen uker etter de ble pågrepet. Foto: Nilas Johnsen/VG

Turen i Kongo som endte i tragedie

Tjostolv Moland døde på cellen i Kinshasa

Dette er historien om Tjostolv Molands og Joshua French's tur til Kongo som endte i tragedie.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

18. august i fjor ble Tjostolv Moland funnet død på cellen i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. Han ble funnet av cellekamerat Joshua French - som nå er tiltalt for å ha drept vennen, i rettssaken som nå pågår.

Kripos har tidligere konkludert med at det ikke er noe grunnlag for å mistenke French for drapet.

Da Moland ble funnet hadde det gått over fire år siden de to nordmennene ble pågrepet i Kongo. Den 27. april 2009 krysset de to norske eks-soldatene grensen mellom Uganda og Den demokratiske republikken Kongo (DRC) på en motorsykkel ved overgangen Kasindi. Moland var da 28 år, French ett år yngre. Målet for turen var diamantbyen Kisangani.

Nøyaktig hva de to skulle i byen er fortsatt uklart, men i løpet av de tre dagene de oppholdt seg der introduserte de seg flere ganger med ID-kort fra det norske Forsvaret.

På kvelden 5. mai skaffer de seg en sjåfør, Abedi Kasongo (30), som skal kjøre dem tilbake mot Uganda. Han skaffer to andre passasjerer: Kasimu Aradjabu og Ayli-Pierre Kepo.

Sjåføren blir drept

Det neste som skjer er svært omstridt, men dette er klart: 109 kilometer fra Kisangani blir Kasongo skutt.

DREPT: Sjåføren Abedi Kasongo ble funnet drept 109 kilometer fra Kisangani. Foto: Privat

Moland og French sin versjon er at bilen ble angrepet og beskutt i et bakhold, og de to har indikert at en eller flere av passasjerene kan ha vært delaktige, samt at soldater fra den kongolesiske hæren planla et ran.

Nordmennene har fortalt at mens bilen ble angrepet løp de inn i jungelen og søkte tilflukt. Da de kom tilbake fant de sjåføren drept, dro liket hans ut av bilen og rømte videre langs veien.

Aradjabu og Kepo har fastholdt at det var nordmennene som stoppet bilen for å tisse - og at Moland så truet sjåføren med et skytevåpen. «Get out, get out», skal Moland ha skreket ifølge de to, før han skjøt sjåføren og deretter skjøt mot dem, ifølge vitnene.

I de tre rettsrundene mot nordmennene har de tekniske bevisene hatt begrenset verdi, og i all hovedsak er det disse to versjonene som har stått mot hverandre.

Rømte i jungelen

Etter å ha begynt å kjøre mot Uganda tok de to nordmennene en beslutning de senere har sagt at de angrer på: De bestemte seg for å sove noen timer i nasjonalreservatet Okapi, de krysset broen inn dit klokken 03.30 natt til 6. mai.

Men på dette tidspunktet er liket av Kasongo for lengst funnet, og en intens jakt på nordmennene er allerede i gang. Neste dag blir de angrepet av soldater, og rømmer til fots i jungelen.

VÅPENBILDE: Dette bildet, der Moland og French poserer med et våpen, ble brukt mot nordmennene i rettssakene. Foto: Privat

Her bygger de blant annet et skjulested der Molands avskårne pumpehagle av merket Benelli senere ble funnet. Moland forklarer i retten at han smuglet våpenet med seg fra Uganda som beskyttelse mot ville dyr.

9. mai blir de to nordmennene overrasket av en gruppe soldater. Moland unnslipper, og tror at kameraten er blitt skutt. Men French er i virkeligheten tatt til fange. To dager senere gir også Moland opp flukten, og melder seg selv til politiet i byen Mambasa.

Spionasjeanklagene

Dagen etter, den 12. mai 2009, kommer meldingene til Norge om at to nordmenn er pågrepet og mistenkt for drap og spionasje i Kongo. Kongolesiske myndigheter tolker ID-kortene fra Forsvaret som de to hadde, som at de to jobbet for norske myndigheter.

Da VG traff de to fangene i Kisangani en drøy uke senere var de kledd i skitne klær, ubarberte og slitne. De ble da holdt i et lite fangehull av militærpolitiet i Kisangani.

Allerede den gang fortalte de to at de fryktet for sine liv.
Til misjonær Rune Edvardsen ba de to innstendig om at norske myndigheter skulle hjelpe dem.

Var sikker

BESLAG: Etterforsker Roger Wavara viser fram det han mente var beviser mot Moland og French. Foto: Nilas Johnsen/VG

Etterforsker Roger Wavara var imidlertid allerede sikker i sin sak - og at de to vitnenes versjon er den riktige. Han viste fram det han mente var bevisene: En machete, en kniv, ID-kortene fra forsvaret, samt et kamera og en mobiltelefon som inneholdt flere bilder der de to nordmennene poserer med våpen.

Men Molands pumpehagle var ennå ikke funnet på det tidspunktet - og da den senere ble funnet ble det ikke foretatt noen obduksjon av liket som kan si sikkert hva slags type våpen Kasongo ble drept med.

På kameraet var det også et annet bilde, som ble brukt mot nordmennene: Bildet viser at Moland tørker blod fra bilen, mens han gliser bredt mot kameraet. Senere har Moland forklart at smilet var en reaksjon på at de to hadde unnsluppet med livet i behold.

Utover sommeren fortalte Moland og French sin versjon til et stadig økende antall norske pressefolk i Kisangani. Hvorfor de to hadde reist til Kongo var de tilbakeholdne med, forklaringene varierte fra at det var en guttetur, til at de skulle planlegge et eventbyrå.

Hemmelig sikkerhetsselskap

VG kunne fortelle at Moland og French hadde etablert et sikkerhetsselskap, SIG Uganda, i den ugandiske hovedstaden Kampala. De to drev selskapet under dekknavnene «Mike Callan» (Moland) og «John Hunt» (French). I Uganda ble det igangsatt en egen etterforskning for å kartlegge hva nordmennene hadde drevet med.

Moland og French hadde blant annet trent opp rekrutter til selskapet sitt, og fortalt dem at de skulle forberede seg til høyrisikooppdrag.

Fra nordmennenes kontakter innen sikkerhetsbransjen fikk VG opplyst at de to dro til Kongo for å lage en sikkerhetsbrief på landet, og for å lete etter potensielle klienter. Flere bilder VG får tilgang til viser at Moland også hadde besøkt Kisangani året før - der tok han bilder av blant annet sentralbanken og diamantdistriktet.

Farseaktig rettsdrama

Rettssaken i slutten av august og september 2009 ble kaotisk. På dag én ble de to norske fangene paradert gjennom Kisangani til fots, mens de ble hetset av en rasende folkemasse.

MARSJERT TIL RETTEN: Moland og French ble paradert gjennom gatene i Kisangani under den første runden i retten. Foto: Kristian Helgesen/VG

Moland og French var tiltalt for både drap og spionasje - og nektet straffskyld. I den første rettsrunden ville de heller ikke forklare seg. Flere av aktoratets teorier framstod farseaktig sett med norsk øyne.

Det endte i fem dødsstraffer mot Moland og French - og et krav på 360 millioner kroner mot norske myndigheter. Rettssikkerheten til de norske fangene kom under kraftig kritikk i Norge.

Under anken valgte nordmennene å forklare seg. Midtveis fikk Moland et sammenbrudd, og var tydelig syk. Han innrømmet tilsynelatende drapet, men trakk denne tilståelsen tilbake da han ble friskere.

Etter ytterligere en anke, i mai 2010, ble dødsdommen knyttet til drapet, og kravene mot Norge ble droppet. Men erstatning til enken etter sjåføren stod igjen. Et krav på 18 millioner kroner ble etter hvert forhandlet ned til én million dollar.

Knallhardt fengsel

I fengselet i Kisangani opplevde de to nordmennene en rekke sykdommer, plager fra innsekter og skadedyr - og et fangeopprør. Samtidig fikk de bevege seg mye fritt, og hadde en høy status blant de andre fangene.

PÅ CELLEN: Tjostolv Moland på cellen i Kisangani. Foto: Kristian Helgesen/VG

Norske myndigheter har jobbet i kulissene gjennom flere år for å få til en overføring til Norge, enten i form av en soningsoverføring, eller i form av en benådning. Det ble antatt at man ville komme nærmere en overføring til Norge etter at de to nordmennene ble overført til militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa i desember 2011.

Men noen avtale kom man aldri nærmere - om noe har de to norske fangene vært enda mer isolert etter de kom til hovedstaden.

Les også

 1. Kongo-ekspert: - Kan ta tid å få båren hjem

  Norske Kongo-eksperter tror likevel ikke kongolesiske myndigheter er interesserte i å skape vanskeligheter knyttet til…
 2. Kjæresten i Uganda til VG: - Tjostolv var en god mann mot meg

  Forrige søndag var Tjostolv Moland ved godt mot da han ringte til kjæresten Jamila Kalifala fra cellen i Kongo.
 3. Forfatter: - Dette er noe jeg har fryktet

  Flere av de som kjente Moland reagerer med sjokk og sorg over hans død.
 4. Moren: - Helt fantastisk å se Joshua igjen

  Kari Hilde French har ankommet Kongo, og får tilbringe tid med sin drapsdømte sønn for første gang på over fire år.
 5. Tjostolv Molands søster snakker ut om sin dødsdømte bror

  For første gang forteller Kari Moland (27) om sin dødsdømte storebror Tjostolv (32) - og om svaret han ga da hun spurte…
 6. Moren skal besøke Tjostolv Moland i Kongo

  Mathilde Moland reiser om kort tid til Kongo for å besøke sønnen Tjostolv.
 7. Moland og French bytter advokat

  De to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French kvitter seg med advokat Morten Furuholmen.
 8. Fjerde jul i Kongo for Moland og French

  Norske myndigheter har møtt veggen i forsøket på å få til en soningsoverføring for de to Kongo-fangene.
 9. Moland og French har fått egen celle etter hjelp fra François Hollande

  Dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French har fått egen celle i fengselet i Kinshasa i Kongo etter at Frankrikes…
 10. Moland mener de må kjøpes ut fra Kongo

  Tjostolv Moland sier til Tvedestrandsposten at hvis det ikke finnes politisk vilje til å tenke utradisjonelt, vil ikke…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder