ÅPNER DØREN: Høyre og Michael Tetzchner vil slippe private aktører inn i norske fengsler. Her fra Halden fengsel. FOTO: HALLGEIR VÅGENES/VG

Høyre vil la private aktører drive norske fengsler

(VG Nett) - Private aktører må få lov å drifte norske fengsler, mener Høyres Michael Tetzschner.

  • Terje Helsingeng
Publisert:

Stortingsrepresentanten, som selv har dansk familiebakgrunn, viser nettopp til en rykende fersk rapport fra vårt naboland om at privat drift kan gi nye løsninger, bedre kvalitet og økonomiske besparelser i fengselsvesenet.

Problemstillingen har blitt høyaktuell etter at VG avslørte at fengselskøene nå er tre ganger så lang som den var for fire år siden, da daværende justisminister Knut Storberget sa at køen var historie.

Nå venter over 1100 personer for å få sonet sine dommer. Men 3800 fengselsplasser er ikke nok for å ta unna køene som vokser i rekordtempo.

LES OGSÅ: - Mer politipenger = propp i domstolene

BEDRE? Stortingsrepresentant Michael Tetzschner tror privat drift kan gi bedre kvalitet og økonomiske besparelser i fengsler. FOTO: JAVAD M.PARSA

Dobbelt så dyrt

Rådet for offentlig-privat samarbeide har konkludert med at det er dobbelt så dyrt å drive danske fengsler enn tyske. Konkurranse og bruk av funksjonskrav er derfor velegnet til å få frem innovative løsninger.

Men dette avviser Justisdepartementet blankt:

- Nei, det er ikke aktuelt for regjeringen å konkurranseutsette driften av fengslene. Straffegjennomføring er en offentlig oppgave, sier statssekretær Kristin Bergersen.

- La seg inspirere

- Arbeiderpartiet burde la seg inspirere av sitt søsterparti i Danmark, Socialdemokraterne. I tillegg til omfattende skatteletter, har de satt ned et utvalg for å fremme samarbeid mellom offentlige myndigheter og private virksomheter.

Uten oljepenger, er det tydelig at også sosialdemokrater ser fornuften i Høyre-politikk, sier Tetzschner.

Han tror det er fornuftig å la seg inspirere av hvordan man drifter fengslene i utlandet.

- Vi må ta alle gode krefter i bruk dersom vi skal fjerne soningskøene, og ikke la samfunnet lide for ideologiske skylapper. Dersom vi får flere ut av en kriminell løpebane ved å la private aktører drifte fengsler, bør vi så absolutt gjøre det, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder