ULOVLIG: Stortingen vedtok mandag at bruk, besittelse og kjøp av doping blir ulovlig. Til i dag er det bare salg og innførsel av dopingmidler som har vært forbudt. Illustrasjonfoto: MAGNAR KIRKNES

Dopingmidler blir forbudt å bruke

Stortinget vedtok mandag å forby bruk, besittelse og kjøp av dopingmidler. I dag er det bare salg og innførsel av dopingmidler som er forbudt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Saken har vært på agendaen i 10-15 år. Regjeringen vil endre legemiddelloven slik at overtredelser av den nye bestemmelsen straffes med bøter eller fengsel i inntil seks måneder eller begge deler. Forslaget ble vedtatt og førstegangsbehandlet i Stortinget mandag, melder NRK.

Det er ikke kjent når annengangs behandling og endelig vedtak i Stortinget vil skje.

LES OGSÅ: 25 år som doping-junkie: Jeg ble en kynisk drittsekk

Sist høst ble det gjennomført en omfattende høringsprosess, der blant annet Antidoping Norge var involvert. Høringsfristen var satt til 22. oktober. Stiftelsen uttalte da at de håpet at idretten ville gå inn for kriminalisering. Det ble også resultatet.

- Et forbud vil samsvare med idrettens grunnverdier på dette området og vil forsterke budskapet om at doping ikke hører hjemme i idrettsmiljøet, verken innenfor eller utenfor den organiserte idretten, sa idrettspresident Børre Rognlien.

- Det er mange gode grunner til at bruk av doping bør kriminaliseres. Det er tydelig budskap fra det norske samfunn at vi ikke ønsker at særlig unge gutter skal bruke anabole steroider, sa daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge den gang.

Tilrådingen om kriminalisering fra Helse- og omsorgsdepartementet ble godkjent i statsråd 22. mars. 16. mai ble saken ferdigbehandlet i helse- og omsorgskomiteen, og samme dag ble innstillingen om endringer i legemiddelloven om utvidet forbud mot dopingmidler til Stortinget oversendt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder