DØMT: Viggo Kristiansen har sonet 11 år av forvaringsdommen på Ila. Nå får han anke til Høyesterett. Foto: Fritjof Nygård

Viggo Kristiansen får anke til høyesterett

(VG Nett) Om Viggo Kristiansen får medhold i Høyesterett og deretter i lagmannsretten kan det bli ny Baneheia-rettssak.

  • Lars Akerhaug
  • Fridtjof Nygaard

Artikkelen er over åtte år gammel

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt for ugjerningene på Baneheia i 2002. Andersen har innrømmet forholdene. Kristiansen har hele tiden hevdet at han er uskyldig dømt, og har forsøkt å gjenoppta saken sin flere ganger uten å lykkes. Oslo tingrett sa tidligere i høst nei til å behandle saken på nytt.

Høyesterett skal nå ta stilling til om domstolene kan overprøve gjenopptakelseskommisjonen etter at Oslo tingrett i høst avviste dette.

- Jeg er svært fornøyd. Dette er et viktig prinsipielt skritt på veien mot endelig få en rettferdig rettssak for Viggo Kristiansen. Både han og hans foreldre er svært fornøyd, sier Kristiansens forsvarer Sigurd Klomsæt.

Bakgrunn: Påstår DNA-bevis utelukker Viggo Kristiansen som Baneheia-drapsmann

Dermed Høyesterett kommer til at domstolene kan overprøve Gjenopptakelseskommisjonen, kan Viggo Kristiansen få sjansen til å få prøvd saken sitt på nytt.

Da må i tilfelle lagmannsretten ta stilling til de feilene
Viggo Kristiansen og hans advokat mener ble begått i den opprinnelige Baneheia-saken. Skulle lagmannsretten si seg enig med Kristiansen blir det en helt ny Baneheia-rettssak.

«Dersom den ankende part skulle få medhold i sitt syn på hvordan loven er å forstå, må tingrettens dom oppheves og fortsatt behandling finne sted for tingretten» skriver Høyesterett.

Mer om

  1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

  1. Viggo Kristiansens siste store sjanse

  2. Viggo Kristiansen får ikke gjenopptatt Baneheia-saken

  3. Baneheia-dømt med nye opplysninger i saken

  4. Nok et avslag for Viggo Kristiansen

  5. Jan Helge Andersens familie reagerer kraftig på ny Baneheia-bok

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder