Neda-saken utsatt etter Twitter-trøbbel

Dommeren ble syk - vikaren sa nei etter Neda-tvitring

Neda til VG: - Jeg hadde lengtet etter denne dagen, veldig skuffet

Rettssaken starter isteden onsdag

Først ble den ene dommeren syk. Så måtte vikaren si nei til å ta saken på grunn av to Twitter-meldinger.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Neda-saken, som skulle startet i Oslo tingrett tirsdag, er utsatt til onsdag etter at dommer Lotte Pernille Loftsgård mandag ble syk. Dommer Kim Heger ble foreslått som erstatter, men Heger takket nei av habilitetsårsaker.

- Først takket jeg ja, men mandag kveld ble jeg kontaktet av regjeringsadvokat Kine Elisabeth Steinsvik. Hun viste da til noen Twitter-meldinger jeg hadde lagt ut i juni i forbindelse med at Neda og familien ble sendt ut av landet, sier Heger til VG.

Heger tvitret 13. juni følgende: «Merkelig hvor lett Faremo slipper unna i Neda-saken». Samme dag skrev han også at «alle barn som bor i Norge har rettigheter» i en diskusjon om samme sak.

- Jeg tenkte at disse meldingene ikke hadde noe å si. Men siden dette ikke var min sak i utgangspunktet, valgte jeg å ikke ta noen diskusjon på det da regjeringsadvokaten tok det opp. Derfor valgte jeg å si nei til å ta saken, sier Heger.

TVITRET: Disse Twitter-meldingene gjorde at Kim Heger takket nei til å være dommer i Neda-saken. FAKSIMILE: TWITTER

12 år gamle Neda Ibrahim og hennes familie ble i juni tvangsutsendt fra Norge, etter at det ble kjent at hennes foreldre hadde løyet om hvor familien opprinnelig kom fra da de søkte asyl i Norge. Familien hadde bodd på asylmottak i Norge i mer enn ti år da de ble sendt ut.

Neda og lillebroren Nael (10) kom til Norge da de var små, mens søsknene Zoher (4) og Dima (8) begge er født i Norge.

Under rettssaken i Oslo tingrett skulle retten ta stilling til om UNEs vedtak om å sende ut familien var gyldig.

Neda: - Dumt og rart

Neda forteller VG på telefon fra Jordan at familien fikk beskjeden midt på natten lokal tid.

- Det er dumt og rart at saken ble utsatt. Da de ringte oss midt på natten var det veldig skuffende, sier Neda.

- Jeg hadde lengtet etter denne dagen, og så ble det utsatt, fortsetter Neda.

Hun har tidligere fortalt VG at hun ville si følgende til dommeren:

- Jeg kommer til å si til dommeren at de har gjort en stor feil, og at det er veldig urettferdig. Jeg har bodd nesten hele livet mitt i Norge, og jeg og småsøsknene mine føler oss helt norske.

- Ukontroversielle meldinger

Nedas advokat, Arild Humlen, sier han er ganske sjokkert over at rettssaken er utsatt.

ADVOKAT: Arild Humlen mener UNEs beslutning om å nekte familien til Neda opphold i Norge ikke er korrekt. Foto: HELGE MIKALSEN

- Disse Twitter-meldingene var helt generelle og ukontroversielle. Hvis terskelen for inhabilitet ligger så lavt, blir det vanskelig å ha samfunnsengasjerte dommere i Norge, sier Humlen.

Hun mener meldingene langt fra kvalifiserer til inhabilitet, men respektere dommer Hegers avgjørelse.

- Siden dette er en veldig viktig sak, var det veldig viktig for ham at det ikke kunne stilles noen spørsmål ved hans avgjørelse i ettertid, sier Humlen.

Rettssaken er nå omberammet til å starte onsdag morgen. Arne Lyng skal være dommer.

- Ekstrem belastning

En av Nedas støttespilleren, Kari Gellein, sier til VG at meldingen om den utsatte rettssaken kom ved 23-tiden mandag kveld.

- Klokken var da 01 på natten i Jordan, hvor Neda og familien oppholder seg. Det er en ekstrem belastning for dem å få en beskjed så sent. De fikk beskjeden rett før de skulle reise til Ammann for å delta i rettssaken via videolink, sier Gellein.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder